• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Sybe Eggink - Woensdag 29 Oktober 2018

      Banden Controle voorkomt ongelukken, controleer ze op tijd

      Wanneer we denken aan de veiligheid en betrouwbaarheid van een aanhanger of caravan, worden de banden helaas vaak over het hoofd gezien. Toch spelen de banden een cruciale rol in de prestaties, veiligheid en wettelijke conformiteit van je aanhanger. In dit blog, bespreken we het belang van het onderhouden van de aanhangerbanden, waaronder velgen, en de relevante wet- en regelgeving.

       

      Het belang van niet versleten wielen

      Versleten of beschadigde banden kunnen leiden tot een reeks problemen, waaronder een verminderde grip op de weg, langere remafstanden en in extreme gevallen zelfs een klapband. Dit kan niet alleen schade aan je aanhanger veroorzaken maar ook ernstige veiligheidsrisico's voor jou en andere weggebruikers met zich meebrengen. Het goed onderhouden van je banden zorgen daarentegen voor optimale prestaties van je aanhanger, zoals stabiel rijgedrag, efficiënt brandstofverbruik en minimale slijtage aan de banden zelf.

       

      Voorkom ongelukken en controleer de banden van de aanhanger op:

      • Bandenspanning (meer informatie over bandenspanning vind je hier
      • Profieldiepte (Deze moet minimaal 1,6 mm zijn)
      • Uitdrogingscheurtjes (Zeker bij aanhangwagens en caravans die periodiek veel stil staan is er een grote kans op uitdrogingsscheurtjes in de banden. Dit zijn kleine haarscheurtjes die je vaak aan de wang van de band kan zien ontstaan. Dit is de nummer 1 oorzaak van een klapband!
      • Beschadiging (Dit is vaak moeilijk te controleren omdat je alleen de buitenzijde van de band ziet en niet de binnenkant. Beschadigingen kunnen ontstaan door overbelasting, glas/metaal, stoepranden e.d.

      Om een voorbeeld te geven hieronder twee foto's van een band van een klant van ons die hier nog gewoon mee rond reed. De binnenzijde (voor het oog niet zichtbaar) compleet gescheurd en alleen nog canvas die de lucht er in hield. Levensgevaarlijk!

      Nieuwe banden nodig? Check hier ons assortiment

       


      Na een ongeval met persoonlijk letsel doet de politie ook onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Als uit dit onderzoek blijkt dat achterstallig onderhoud van de aanhanger de oorzaak is kan het nog een heel vervelende zaak worden voor de aanhangwagen eigenaar. 

       

      De officiële paragraaf van het voertuigreglement:

      De wetgeving rond aanhangerbanden kan variëren afhankelijk van je locatie. Hieronder lees je wat er in de wetgeving staat:

      Artikel 5.13.27

      1. Aanhangwagens moeten zijn voorzien van banden waarvan het loopvlak niet bestaat uit metaal of een materiaal dat voor wat betreft hardheid en vervormbaarheid dezelfde eigenschappen heeft. 

      2. De luchtbanden van aanhangwagens mogen geen beschadigingen vertonen waarbij het karkas zichtbaar is. 

      3. De luchtbanden mogen geen uitstulpingen vertonen. 

      4. De profilering van de hoofdgroeven van de luchtbanden moet over de gehele omtrek van het loopvlak ten minste 1,6 mm bedragen, met uitzondering van slijtage-indicatoren. 

      5. De banden mogen niet zijn opgesneden. Van opsnijden is sprake indien slijtage-indicatoren zijn weggesneden, indien de profielvorm van de groef afwijkt van de originele profielvorm, of indien in de bodem van de groef het karkas van de band zichtbaar is. 

      6. Het loopvlak van de banden mag geen metalen elementen bevatten die tijdens het rijden daarbuiten kunnen uitsteken.

       

      Conclusie

      Het belang van goed onderhouden aanhangerbanden en velgen kan niet genoeg benadrukt worden. Niet alleen voldoe je hiermee aan de wettelijke eisen, maar je zorgt ook voor je eigen veiligheid en die van anderen op de weg. Daarom is het belangrijk om een regelmatige inspectie uit te voeren. Controleer ook regelmatig de bandenspanning.

      • Har van den Boornnb

        Geplaatst op zaterdag 10 april 2021 19:06

        Bedankt voor de informatie. Heb de banden vandaag gecontroleerd en waren nog oké . Mijn aanhangwagen staat in de schuur, hierdoor komt er geen zonlicht bij de banden . Aangezien deze wagen uitsluitend gebruik wordt voor afvoeren tuinafval rijd deze weinig km. Zijwand ziet er mooi egaal uit zonder scheurtjes.

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking