• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Karel Sinagl - Maandag 20 Juli 2018

      Hoe onderhoud je een vouwwagen?

      Je staat er vaak niet bij stil en haalt de vouwwagen vaak pas net voor de vakantie uit de stalling. Je gaat er van uit dat alles gewoon goed werkt en hoe vaak wordt de vouwwagen nu eigenlijk gebruikt? Dat zal toch allemaal wel gewoon goed zijn, NEE DUS! Het is belangrijk om te beseffen dat een vouwwagen, net als elk ander voertuig, regelmatig onderhoud nodig heeft om in optimale conditie te blijven. Door de vouwwagen langere tijd niet te gebruiken, kunnen er allerlei problemen ontstaan.

       

      Wat zijn nu de belangrijke aandachtspunten om op te letten?

      Allereerst moet je beslissen welk onderhoud je zelf wil (of kan) uitvoeren. Het is niet heel ingewikkeld aangezien de meeste vouwwagens ongeremde aanhangers zijn en er dus geen remsysteem hoeft te worden onderhouden. Lees de onderstaande punten goed door en bepaal dan wat je zelf kan en wat je eventueel wilt uitbesteden.

       

      Tentdoek vouwwagen

      Er worden voor het tentdoek verschillende materialen gebruikt. Dit kan puur katoen, Synthetische stoffen of een combinatie van allebei zijn. De keuze van materiaal bepaalt ook de wijze van onderhoud.

      • Katoen: Katoen is het best ademende materiaal en wordt om die reden dan ook nog vaak gebruikt. Je moet alleen erg goed opletten dat je het tentdoek goed droog opruimt om schimmel te voorkomen. Katoen laat zich slecht reinigen dus voorkomen is beter dan genezen.
      • PVA: Polyvinylalcohol is een synthetisch alternatief van katoen wat door de polyester component veel sterker is en makkelijk te reinigen. Het materiaal is ook wel ademend maar minder dan echt katoen. Afhankelijk van de waterdichte coating neemt het ademende karakter af.
      • Acryl: Wordt niet veel gebruikt als tentdoek omdat het flink duurder is. Het heeft wel een lange levensduur en goede eigenschappen voor reiniging. Ademen doe het het materiaal niet echt in vergelijking tot katoen.


      Onderhoud van het tentdoek van de vouwwagen

      Afhankelijk van het materiaal kan de je de schoonmaak materialen bepalen. Zo kan je katoen enkel met warm water schoonmaken. Gebruik hiervoor absoluut geen zeep of schoonmaakmiddelen. Dit tast de waterbestendigheid gelijk aan.

      Is het tentdoek synthetisch? Dan kan je wel met speciale schoonmaakmiddelen aan de gang. Na het schoonmaken kan je het tentdoek weer opnieuw impregneren om het tentdoek weer waterdicht te maken.

       

      Bij slecht onderhoud keert de verzekering casco schade vaak niet uit!

       

      Vouwwagen banden

      Omdat vouwwagens vaak slechts een paar weken per jaar worden gebruikt is de kans op droogtescheuren in de banden groot. Dit komt door UV straling en door stalling en hoge leeftijd van de banden. Op iedere band staat een DOT codering met daarin de productiedatum van de band. Het is ook belangrijk om de profiel diepte te meten. Deze moet minimaal 1,0 mm zijn maar de aanbeveling is 1,6 mm diepte.


      Afmeting vouwwagen wielen

      Vouwwagenwielen zijn vaak 8 Inch of 10 Inch wielen.  Het is wel van belang om te bepalen of de vouwwagen een zogenoemde "Franse steek" ( 4x115) heeft. Dit beteken dat tegenover elkaar liggende boutgaten een afstand van 11,5cm hebben en het naafgat 85mm is. Veel Franse vouwwagens hebben deze steekmaat en vandaar ook de naam. Al deze wielen hebben wij gewoon op voorraad liggen en kunt morgen al in huis hebben en eenvoudig zelf monteren.

       

      Nederlandse en Duitse vouwwagen hebben vaak de "Opel steek" van 4x100. Dit houdt in dat de afstand van de 2 tegenover elkaar liggende gaten 10 cm is. Zo gebruiken Jamet en Trigano vouwwagens tot 2013 de volgende wielen: 5.00-10 met steek van 4x115. Na 2013 worden de volgende wielen gebruikt: 135R13 met steek 4x130. Check altijd even de huidige band voor de juiste maataanduiding.

       

      Onderstel vouwwagen

      Het chassis van de vouwwagen is vaak zelf door de fabrikant gelast. De vouwwagens worden geleverd met een geremde as of ongeremde as. De ongeremde as mag vaak enkel met een B rijbewijs worden gereden. Als de vouwwagen een geremde as heeft zit er ook een oplooprem op gemonteerd en een trommelrem die ook onderhoud nodig hebben. De meeste vouwwagens hebben net als de caravans een onderstel van AL-KO.


      Beladen van de vouwwagen

      Voor het beste rijcomfort is het van belang dat de bagage met grootste gewicht boven de as(sen) wordt geplaatst. Zodoende hangt het niet op de trekhaak (kogeldruk) of achterop zodat de vouwwagen de trekhaak optilt. Zodoende ben je veilig onderweg en kan je de snelheid rijden die in het land is toegestaan.

       

      Koppeling vouwwagen

      Iedere vouwwagen heeft een koppeling waarmee deze aan de auto kan worden bevestigd. Dit kan een standaard koppeling zijn of een zogenoemde stabiliteitskoppeling waarmee je tevens aan de tempo 100 regeling kan deelnemen in Duitsland.

      Op de koppeling zelf staat altijd het type vermeld en een zogenaamde slijtage indicator om te bepalen of de koppeling vervangen moet worden. Gebruik bij geremde aanhangwagens altijd hetzelfde type koppeling dan de originele. Bij ongeremde vouwwagens is het minder van belang en is het alleen relevant om op de aansluitmaat te letten. Of deze rond is en koker en wat hiervan de diameter is.

       

      Opbouw en inbouw uitrusting vouwwagen

      Een vouwwagen is populair onder kampeerders omdat deze comfortabeler is dan een tent en makkelijk achter iedere auto te vervoeren is omdat ze eigenlijk altijd lichter zijn dan 750kg. Het gemak van een normaal (uitklap) bed op hoogte en het eenvoudig opzetten van de tent zijn de kerneigenschappen waar veel kampeerders voor bezwijken. Vaak is er ook op de dissel een kookuitrusting en koelbox geïntegreerd. Het onderhoud van de opbouw is helemaal afhankelijk van het materiaal en het belangrijkste hiervan is alles schoon en vooral ook droog opbergen. Dit bepaalt de levensduur van het materiaal.

       

      Dit zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden als het aankomt op het onderhoud van je vouwwagen. Heb je de vouwwagen een tijdje niet gebruikt? Check dan de bovenstaande punten en zorg dat je veilig de weg opgaat!

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking