Welke remsysteem zit er op een aanhanger?

Welke remsysteem zit er op een aanhanger?

De welbekende trommelrem is al sinds mensenheugenis het remsysteem van aanhangwagens. In tegenstelling tot de automobielindustrie is deze ontwikkeling amper geïnnoveerd. Waarom? wij zochten het uit.

Welke remsysteem zit er op de aanhanger? 

Er zijn op dit moment verschillende remsystemen te onderscheiden in de aanhangwagenmarkt:

  • Traditionele Trommelrem systeem
  • Zelfstellende trommelremmen
  • Hydraulische trommelremmen
  • Schijfremmen

 

95 % van de geremde aanhangwagens op de weg in Nederland zijn voorzien van de traditionele trommelremmen. Deze worden ook nog steeds af fabriek standaard gemonteerd. Dit is een afweging op kostencalculatie omdat dit systeem verreweg het meest voordelig is.

Zelfstellende trommelremmen hebben als voordeel dat de remschoenen door middel van een veer altijd op de juiste spanning en dus afstand staan van de trommel. Hierbij is het dus niet meer nodig om de remschoenen handmatig af te stellen. Aangezien de meerderheid van de aanhangwagen gebruikers dit niet frequent doet is dit een uitkomst ook veilig onderweg te zijn. Uiteraard moeten deze remsystemen ook jaarlijks worden gecontroleerd maar de onderhoud intensiteit is significant lager.

In sommige landen zijn hydraulische remsystemen zelfs verplicht. Bijvoorbeeld in Amerika en Australië moet het remsysteem van de aanhanger gekoppeld zijn aan het remsysteem van het trekkende voertuig. Met deze elektronische koppeling gecombineerd met de benodigde hydrauliek spreekt het voor zich dat dit een kostbare aangelegenheid is. Maar wel een veilige oplossing!

Auto's hebben in de jaren 80/90 de omschakeling gemaakt  naar schijfremmen. Dit omdat dit de remweg verkleind en de kans op slijtage en blokkeringen aanzienlijk afneemt. Waarom is deze ontwikkeling niet met aanhangwagens doorgezet? Dit heeft hoofdzakelijk te maken met wet- en regelgeving en gebrek aan noodzaak omdat het aantal ongelukken met aanhangwagens in het verkeer niet groot is. Er valt wel veel voor te zeggen om dergelijke innovaties door te voeren, maar dit kan alleen met een samenwerking van de fabrikanten en wetgevers.

 
Wat is het meest gebruikte remsysteem op de aanhanger?

Voorlopig wordt er zowel door auto -en aanhangwagen fabrikanten vooral naar de kostenkant gekeken en dan blijft de traditionele trommelrem absoluut op nr 1 staan.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
webshop keurmerk