Aanhanger en caravan assen vervangen

Ruim assortiment assen van vooraanstaande merken zoals KNOTT, Al-Ko en BPW. Altijd de juiste as ter vervanging. Voordelig online bestellen, wel zo makkelijk.
Lees meer

Voordelig een nieuwe aanhanger torsie as

Wij hebben een groot assortiment geremde en ongeremde assen van onder andere de merken Knott, BPW & AL-KO.

Wanneer wordt mijn as geleverd?

De meeste assen kunnen wij uit voorraad leveren en worden dan ook binnen drie werkdagen op het gewenste adres geleverd. Voor de minder gangbare en maatwerk assen verschillen de levertijden. Neem voor exacte levertijden contact op met onze klantenservice.

Geremde en ongeremde assen

Wij bieden zowel geremde als ongeremde assen in veel verschillende maten en gewichten. Als je niet zeker weet voor as je hebt adviseren wij je dit artikel te lezen of de onderstaande video te bekijken.

Padmaat, flensmaat, steekmaat en andere as maten om rekening mee te houden

wat is de padmaat? wat is de flensmaat? aanhangwagendirect.nlAls je de as gaat vervangen is het altijd van belang dat je dit doet met hetzelfde merk as als er reeds onder gemonteerd zat. Omdat de oplooprem, de remkabel en trommelrem een samenspel is van elementen die staat beschreven in het remschema waarop de aanhanger goedkeuring heeft gekregen voor gebruik in Europa.

Bij assen wordt altijd de padmaat en de flensmaat vermeld. Wat is dit nu precies? De padmaat bepaalt de afstand tussen de bevestigingsgaten van de as op het chassis. Dus hart op hart de afstand van de bevestigingsgaten. De flensmaat is de afstand tussen de twee buitenzijdes van de trommel. Dat is dus de buitenzijde waar de velgen op gemonteerd worden.

Je kan met bijna alle maten assen bij ons terecht. Voor je een as besteld is het belangrijk om de PAD- en FLENS-maat te weten. Ook dien je vooraf te weten welke steekmaat je nodig hebt. Lees hier hoe je de pad-, flens- en steekmaat meet.

Een ruime keuze in draagvermogens

Het is ook belangrijk om te weten wat het benodigde draagvermogen van de as is. Normaal gesproken vind je deze informatie op het typeplaatje van de as. Draagvermogens van aanhanger assen variëren tussen de 750 en 1800 kg.

Persoonlijk advies bij het selecteren van de juiste as

Mocht je na het lezen van de bovenstaande informatie nog niet de juiste as weten te vinden neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag verder.

Tweedehands assen

Wij adviseren om geen tweedehands assen te kopen, deze zijn vaak beschadigd. Het is beter om een nieuwe as te kopen, deze zijn over het algemeen maar iets duurder dan tweedehands assen. Het voordeel van een nieuwe as is dat je er garantie op hebt en er zeker van kan zijn dat alles naar behoren zal gaan werken.

As repareren

Wanneer het mogelijk is een as te repareren zijn deze kosten vaak net zo hoog als van het vervangen van de complete as voor de aanhanger. Door de grote omloopsnelheid kunnen wij assen van KNOTT en BPW zeer voordelig aanbieden. Zo krijgt u een as van een premium merk voor een scherpe prijs direct uit voorraad geleverd.

Wanneer een as krom is en deze rechtgebogen wordt dan neemt de kwaliteit van deze as af. Daarom adviseren wij altijd een nieuwe as, zeker als deze gebogen is.

Meer informatie over torsieassen

Tegenwoordig worden vrijwel alle aanhangwagens voorzien van torsieassen. Vroeger was dit anders, toen werden assen in de meeste gevallen voorzien van bladvering. Torsieassen zijn aanzienlijk beter dan blad-geveerde assen. Torsieassen hebben een betere wegligging, dit resulteert in beter rijgedrag.

Door het eenvoudige ontwerp van torsieassen zijn ze duurzamer, goedkoper en eenvoudiger te onderhouden dan andere soorten assen.

Hoe werkt een torsieas?

Een torsie is is gemaakt van een as met in beide uiteinden een draagarm. Deze draagarmen zijn rondom ingeklemd door 3 of 4 rubberen strengen. Wanneer de draagarm van een torsie as onder druk wordt gezet wordt dit opgevangen door de rubberen strengen in de as zelf, zodra deze druk weer afneemt zal het rubber in de as uitzetten en zal het wiel weer naar zijn oorspronkelijke positie gaan. Dit is een simpel maar enorm duurzaam concept.

Welke as heb ik nodig instructievideo (1:31)

In dit filmpje hebben we laten zien wat de maat van een as bepaald, hoe je de afmeting van een remtrommel weet en welke remschoenen hiervoor van toepassing zijn.

80% van alle assen zijn door twee fabrikanten geproduceerd, Knott en AL-KO. Tot vorig jaar was BPW ook nog een speler maar die is door AL-KO overgenomen. Sindsdien worden er geen BPW assen meer geproduceerd.

Aan de buitenzijde van de as zitten de remtrommels. Deze hebben vaak 4 gaten (steekmaat 4x100 (bijna alle ongeremde assen)) of 5 gaten (geremde assen) waar met wielbouten de velgen op worden gemonteerd. Een remtrommel meet je op door te bepalen wat de binnendiameter is van de trommel. Als je de binnen diameter weet en de breedte/diepte van de trommel weet je ook welke remschoenen hier in passen.

Gebruik altijd hetzelfde merk trommel en remschoenen als de as. Je kan kiezen voor originele merk onderdelen of replica onderdelen. Er is geen verplichte APK keuring voor aanhangwagens en caravans dus het is de gebruiker die verantwoordelijk is voor een goede werking. Als er bij een ongeluk blijkt dat het materiaal niet orde was kan dit namelijk een vervelende strafrechtelijke nasleep krijgen. Besteed dit dus uit aan de vakman of doe het zelf en maak gebruik van Youtube instructiefilmpjes die wij ook maken.

Vind hier onze keuzehulp assen bestellen