Complete wielen voor aanhangers

Kies hier de juiste inchmaat van het aanhangwagen wiel. Alle wielen worden direct klaar voor montage afgeleverd.
Lees meer

Het vervangen van een compleet wiel is vaak voordeliger dan het vervangen van een losse band.

Complete wielen voor de aanhanger en caravan

Het grootste voordeel van het kopen van een compleet is wiel is dat je het zelf eenvoudig kan vervangen (Er van uitgaande dat je een kruissleutel hebt). Door het wiel zelf te vervangen hoef je geen monteur in te schakelen.

Inchmaat aanhangerwiel

We hebben de complete wielen ingedeeld in Inchmaten. Op basis hiervan weet je in welke subcategorie je moet zoeken. Je weet door naar de band aanduiding te kijken welke inchmaat je nodig hebt. Staat er 4.00-8 op de band, dan is het een 8 inch band. Staat er 195/50R13 dan is het een 13 Inch band. Dus laatste getal, vaak achter een R van Radiaalband staat de inchmaat vermeld.

Steekmaten van de velgsteekmaat aanhangwagendirect.nl wiel band velg compleet 4x100 5x112 4x101,6 4x115

Ten eerste is het van belang om te weten welke steekmaat je nodig hebt. Dit kunnen de volgende zijn:

Benaming

Steekmaat

Naafdiameter

Opel-steek 4x100 57 mm
Franse-steek 4x115 85 mm
Velg met vetnippeluitsparing 4x101,6 67 mm
Mercedes-steek 5x112 67 mm
  5x140 94 mm

Naafdiameter

Je kan op basis van de steekmaat de naaf diameter bepalen, dit werkt ook andersom. Een naaf met een diameter van 60 mm is een Opel steek, 85 mm is een Franse steek & een naaf met een diameter van 67 mm is een Velg met vetnippel uitsparing.

Het meest belangrijk is dat de naafdiameter ruim genoeg is. Het gewicht van de aanhanger moet op de bevestigingsbouten rusten en niet op de naaf. Dus zelfs als er wat speling rond de naaf zit is dit prima.

Wat betekend PR/PLY?

De 8 en 10 Inch aanhangerwielen worden vaak aangeduid met een PR waarde in de titel. PR (voorheen PLY), is het aantal lagen rubber dat verwerkt zit in de band, hoe hoger de PR waarde is hoe meer lagen rubber de band heeft. Dit is van grote invloed op de sterkte van de band. Ook het draagvermogen wordt aangeduid in een PR waarde. Deze is er in een 4PR of 6PR variant. De 4PR variant heeft een draagvermogen van 265 kg en de 6PR 335 kg. Beide varianten zijn beschikbaar van verschillende fabrikanten.

DOT code

De DOT codering staat voor de productiedatum van de band. De DOT codering van 13 inch aanhanger wielen bestaat uit vier cijfers, de eerste twee cijfers staan voor de week en de laatste twee cijfers staan voor het jaar waarin de wielen geproduceerd zijn. In de meeste landen van Europa wordt er niet naar de productiedatum van de wielen gekeken, het gaat om de staat van de band en of deze over genoeg profiel beschikt. 

In Oostenrijk kijken ze wel naar de DOT codering en daar mag je band niet ouder dan acht jaar zijn. 

Is het wiel ter vervanging? Dan raden wij aan om dezelfde maten en grootte aan te schaffen. Dit is omdat een aanhangwagen gemaakt is op die afmetingen van het wiel. De aanhanger zal het beste achter de auto liggen als de oorspronkelijke maat van de wielen onder de aanhanger bevestigd zijn. 

Onze merken

Wij leveren hoge kwaliteit wielen. Allemaal goede merken en op alle wielen zit een jaar garantie op fabricagefouten.

  • Vredestein
  • Deli Tyre
  • Kenda