Losse velgen voor aanhangwagens en caravans

Aanhanger velgen - alle varianten en aansluitmaten beschikbaar - 8 inch/9 inch/10 inch/12 inch/13 inch/14 inch/15 inch/16 inch/ 17.5 inch
Lees meer

Welke steekmaat hebben mijn velgen/wielen?

steekmaat aanhangerBij een velg met een even aantal boutgaten kan je eenvoudig de hart op hart (h.o.h.) afstand van twee tegenover elkaar liggende boutgaten meten (afbeelding 1). Bij een velg met een oneven aantal boutgaten dient u de steekcirkel te meten/berekenen. Dit kan u doen door de afstand te meten van het hart van de naaf tot het hart van een van de boutgaten en dit vervolgens met twee te vermenigvuldigen.

Benaming

Steekmaat

Naafdiameter

Opel steek 4x100 57 mm
Franse steek 4x115 85 mm
Velg met vetnippeluitsparing 4x101,6 67 mm
Mercedes steek 5x112 67 mm
  5x140 94 mm

Welke wielbouten zijn geschikt voor mijn wielen/velgen?

Bij de specificaties van wielen en velgen vindt u welke wielbouten er geschikt voor zijn, bijna alle aanhanger velgen zijn tegenwoordig voorzien van kegel-conische wielbouten.

Dit zijn bolconische/sferische of kegel conische wielbouten

  • 1. Kegel-conische wielbouten
  • 2. bolconische/sferische wielbouten

ET waarde velgen

ET waarde aanhangwagen

De wielbolling (ET waarde) bepaalt in hoeverre de velg met band meer naar binnen of naar buiten valt. Als het montagevlak (M) precies in het midden van de velg zou zitten in er sprake van een ET waarde 0. Hoe hoger de ET waarde is hoe verder het wiel onder de aanhangwagen komt te zitten. En logischerwijs hoe lager de Et waarde hoe verder het wiel naar buiten komt te zitten. Er kan zelfs sprake zijn van een negatieve ET waarde. Gemiddeld genomen is een afwijking van 5 mm acceptabel maar is aan te raden dezelfde ET waardes te hanteren voor de beste wegligging.

Steekmaat meten instructievideo