Een aanhanger krijgt in zijn levensduur flink wat te verduren. Modderige landwegen, opspattend strooizout in de winter, zand, mest of ander vuil stapelt zich op. Goed onderhoud begint dan ook met regelmatig reinigen. Niet alleen om je aanhanger netjes te houden, maar vooral om slijtage en schade te voorkomen. In deze blog lees je hoe je jouw aanhanger op de juiste manier schoonmaakt, waar je op moet letten en welke materialen extra zorg nodig hebben.
Begin met de juiste voorbereiding
Voordat je met water en zeep aan de slag gaat, is het verstandig om een paar dingen in acht te nemen. Koppel eerst altijd de stroomtoevoer van de aanhanger los. Zo voorkom je schade aan elektrische onderdelen of kortsluiting tijdens het schoonmaken. Is je aanhanger nog nieuw? Gebruik dan in de eerste maanden uitsluitend schoon, koud water. Daarmee blijft de beschermlaag op metalen oppervlakken intact.
Een hogedrukreiniger kan erg handig zijn, maar gebruik die met beleid. Houd voldoende afstand en vermijd kwetsbare onderdelen zoals verlichting, gasveren, stickers, afdichtingen en hydraulische systemen. Die kun je beter met de hand en een vochtige doek reinigen.
Grondige schoonmaak van binnen en buiten
Een goede schoonmaakbeurt begint met het verwijderen van grof vuil, zoals takken, bladeren of zand. Veeg de laadvloer schoon met een bezem. Daarna kun je de vloer en binnenwanden wassen met lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel. Spoel alles goed na, zodat er geen resten achterblijven die op termijn schade kunnen aanrichten.
Ook de buitenzijde van de aanhanger verdient aandacht. Met een ronddraaiende beweging en niet te veel druk spoel je vuil van de carrosserie. Vergeet niet de onderzijde mee te nemen: juist daar hoopt strooizout zich vaak op. Laat de aanhanger na het schoonmaken goed drogen, het liefst schuin achterover gekanteld zodat water weg kan lopen. Ventilatie is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.
Na het drogen is het verstandig om bewegende delen, zoals scharnieren en koppelingen, licht te smeren. Zo voorkom je piepen, stroefheid en vroegtijdige slijtage.
Vergeet bij het schoonmaken ook de velgen niet: daar hoopt vuil zich vaak hardnekkig op. Met een goede velgenborstel verwijder je eenvoudig remstof en aangekoekt vuil, zonder het oppervlak te beschadigen. Zo maak je je aanhanger écht tot in de puntjes schoon.
Aandacht voor het materiaal
Niet elke aanhanger is van hetzelfde materiaal gemaakt, en dat vraagt om een aangepaste aanpak. Verzinkt staal bijvoorbeeld biedt goede bescherming tegen roest, maar kan niet goed tegen agressieve stoffen zoals mest of strooizout. Daarom is het belangrijk dit materiaal na elk gebruik goed af te spoelen met schoon water.
Gelakte of gepoedercoate oppervlakken zijn gevoeliger voor zuren. Ook deze delen kun je het best met een neutraal reinigingsmiddel schoonmaken. Aluminium onderdelen, zeker als ze geanodiseerd zijn, kunnen wel tegen een stootje. Toch is ook hier voorzichtigheid geboden – gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen.
Houten vloeren of wanden vragen extra aandacht. Laat deze goed drogen na het reinigen, om haarscheurtjes of schimmelvorming te voorkomen. Is je aanhanger voorzien van een kunststofcoating, dan is schoonmaken wat eenvoudiger. Die oppervlakken zijn meestal goed bestand tegen vocht en vuil en kunnen met water en een mild reinigingsmiddel worden schoongemaakt. Eventuele beschadigingen in de coating kun je het best afdichten met siliconenkit om vochtinwerking te voorkomen.
Ook huiven van PVC of synthetisch doek verdienen aandacht. Deze kun je het beste reinigen met speciale huifreiniger en een zachte borstel. Spoel goed na en laat de huif volledig drogen voordat je hem weer opslaat.
Rubberen onderdelen, zoals afdichtingen en spatborden, kunnen na verloop van tijd uitdrogen. Om dat te voorkomen, kun je ze af en toe insmeren met siliconenspray of vaseline.
Tot slot
Een aanhanger die regelmatig wordt schoongemaakt, gaat aantoonbaar langer mee. Niet alleen blijft het materiaal in goede conditie, je voorkomt ook dat onderdelen vast gaan zitten of dat roest en schade zich ongemerkt kunnen ontwikkelen. Met een beetje zorg blijft je aanhanger veilig, betrouwbaar en representatief.
Is je aanhanger weer helemaal schoon en fris? Dan is dit het perfecte moment om ook even een zomercheck uit te voeren. In dit blog lees je welke punten je absoluut moet controleren voor een veilige rit in de zomer.