• Incl.Excl.
  BTW
 • Klantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Merin - Dinsdag 14 Mei 2021

   Aansluitschema aanhanger verlichting

   Wij krijgen veel vragen van klanten over het aansluiten van verlichting van de aanhanger en caravan. Hiervan hebben wij de meest gestelde in dit artikel beantwoord. Heb je geen zin om zelf de verlichting aan te sluiten? Overweeg dan een van onze voordelige complete verlichtingsets.

    

    

   Is de 7 polige stekker te vervangen voor een 13 polige?

   Een veel gestelde vraag is het verschil tussen de 7 en 13 polige stekker van de aanhanger. De nieuwe 13 polige stekkers hebben zowel in nieuwe auto’s, caravans & aanhangwagens de 7 polige stekker verdreven. De 13 polige stekker heeft meer mogelijkheden maar blijft vaak beperkt tot het doorgeven van het achteruitrijlicht op de rechter achteruitrijlamp en heeft dan ook maar 8 aangesloten polen. De 13 polige stekker wordt nu door twee producenten aangeboden; Multicon & Jaeger.

    

   Een 7 polige stekker is te vervangen voor een 13 polige. Houd er wel rekening mee dat het aantal functies hier niet door zal toenemen. Je aanhanger zal nog steeds geen gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld achteruitrijverlichting.

   Jaeger is de nieuwe standaard in de industrie en wordt door de meeste producenten van aanhangers, trailer, vouwwagens & caravans gebruikt

    

   13 polige stekkers van Multicon of Jaeger

   Twee producenten met ieder een eigen systeem. De twee grootste aanbieders van 13 polige stekkers en stekkerdozen zijn Multicon en Jaeger. Deze beide types hebben verschillende aansluitschema’s. Het grootste voordeel van de Multicon West is dat er naast de 13 polige stekker ook een 7 polige stekker kan worden aangesloten. Hier is dus geen adapter/verloopstekker voor nodig. De Multicon stekkers worden hoofdzakelijk toegepast bij enkel caravanbouwers. Is je auto uitgerust met een Jaeger aansluiting en je caravan met een Multicon West aansluiting? Dan adviseren wij je de volgende verloopstekker.

    

   Aangezien de Duitse auto- en caravan industrie gekozen heeft voor de Jaeger aansluiting (Volta of DIN genoemd) en de meeste andere producten dit volgen is Jaeger de nieuwe standaard in de industrie geworden. Zowel de meeste auto's als aanhangwagens hebben 8 polen aangesloten, maar men spreekt dat toch van een 13 polige aansluiting.

    

   Auto 7 polig en aanhanger 13 polig?

   Het kom regelmatig voor dat de aansluiting van de auto niet overeen komt met deze van de aanhanger. Als je auto 7 polig is en je aanhanger 13 dan adviseren wij je deze verloopstekker te bestellen. Houd er rekening mee dat bij deze oplossing alleen de 7 polige functies en niet de extra functies die bij een 13 polige aansluiting komen (denk aan achteruitrijverlichting) werken.

    

   Auto 13 polig en aanhanger 7 polig?

   Ook dit komt regelmatig voor. Om een 13 polige auto aansluiting om te zetten in een 7 polige kan je deze verloopstekker gebruiken. Ook voor deze oplossing geldt dat alleen 7 polige functies zullen werken en niet de extra functies die bij een 13 polige aansluiting horen.

    

   Aansluitschema 7 polige aanhanger aansluiting

   Hieronder vind je een schematisch overzicht van een 7 polig stekker voor je aanhanger. Volg deze kleurencombinaties en controleer de posities van de kleuren op de stekker voor een juiste werking van de verlichting op je aanhanger, trailer of caravan.

   aansluitschema 7 polige stekker

    

   In de onderstaande video leggen we uit hoe je zelf een 7 polige stekker aansluit:

    

    

   Aansluitschema 13 polige aanhanger verlichting (Jaeger)

   Hieronder vind je het totale aansluitschema van de 13 polige stekker. Het komt ook in veel gevallen voor dat de stekker slechts 8 pinnen heeft en de overige functies niet worden gebruikt. Het enige wezenlijke verschil met de 7 polige stekker is dan dat er een achteruitrijlicht signaal wordt meegegeven.

   aansluitschema 13 polige stekker

    

   Aansluitschema 13 polige Multicon West aansluiting

    

   In de onderstaande video leggen we uit hoe je zelf een 13 polige stekker aansluit:

    

   Aspöck & Radex verlichting aansluiten

   Aspock & Radex gebruiken verschillende aansluitingen. In het onderstaande overzicht lees je welke verlichting op welke hoofdkabel/aansluiting past. Het principe van beide systemen is plug&play waarbij de connectoren achter in de lampen gestoken kunnen worden en de hoofdkabel naar de voorzijde kan worden begeleid met chassis klemmen of tierips.

    

   Hoe sluit ik mijn Aspöck verlichtingskabel aan?

   De hoofdkabel van Aspöck bestaat uit een stekker met 2 aftakkingen die naar elke lamp gaat. Een Aspock aansluiting ziet er uit zoals de onderstaande afbeelding.

   aspock aansluiting

   De groene stekker is voor de rechter lamp en de gele is voor de linker lamp. Aspock hoofdkabels vind je hier & Aspock lampen hier!

    

   Hoe sluit ik mijn Radex verlichting aan? 

   De originele Radex connectoren hebben een rode en een groene aansluiting. In de onderstaande afbeelding zie je een Radex aansluiting.

   radex aansluiting hoofdkabel

   De groene stekker is voor de rechter lamp en de rode is voor de linker lamp. Radex hoofdkabels vind je hier en Radex lampen hier.

    

   In de onderstaande video zie je hoe je Radex verlichting aansluit:

    

   Waar moet je op letten bij het aansluiten van een nieuwe stekker?

   De trekhaakbedrading moet volgens de hierboven vermelde aansluitschema worden aangesloten en zorgvuldig worden gemonteerd aan de stekkerdoos. Zorg ervoor dat alle stroomdraden een schone verbinding maken. Begin ook gelijk met onderhoud van de stekker en stekkerdoos. Door inwerking van vocht en vuil kunnen de draadeinden en contactpunten gaan corroderen. Door het regelmatig inspuiten van contactspray behoudt de stekker een optimale geleiding.

    

   De verlichting van mijn aanhanger werkt niet goed

   Heb je een probleem met je verlichting van de aanhanger? Is dit een storing met zwakke of flikkerende lampen? Soms kan dit simpel worden opgelost omdat er gewoon vuiligheid op de contacten zit. Dit dient dan met deze contactspray te worden schoongespoten. Dit helpt vaak tegen bijvoorbeeld haperende of knipperende lichten. Helpt dit niet, controleer dan de lampjes zelf in de unit. Wellicht zijn deze doorgebrand en moeten ze worden vervangen. Ons volledig overzicht lampjes vind je hier. Is dit ook niet het geval? Controleer dan de kabel op kabelbreuken of losse draden in de stekker. Nieuwe kabels en stekkers zijn hier te vinden.

    

   De LED verlichting van mijn aanhanger werkt niet goed

   Heb je een storing in de LED verlichting van je aanhanger? Dit komt in veel gevallen doordat de weerstand van LED verlichting aanzienlijk lager is dan gewone verlichting en dit storing geeft met de CANBUS van de auto. Om storing bij LED verlichting te verhelpen kan je weerstanden voor de storende functie plaatsen.

   Als bijvoorbeeld de knipperlichten te snel gaan (een veel voorkomende storing) adviseren wij een weerstand voor dit knipperlicht te plaatsen of een controlbox te installeren.

    

   In onderstaande video zie je hoe weerstanden aangesloten dienen te worden:

    

   Plug & play oplossing voor storing met de LED verlichting

   Wil je niet zelf met weerstanden aan de slag maar wel de storingen uit de LED verlichting weghalen. Dan adviseren wij een zogeheten control box. Dit zijn plug & play oplossingen die meteen alle LED storingen wegnemen.

   Control boxen zijn zowel in 7- als 13 polige uitvoering te krijgen. Je vindt ze hier.

    

   In de onderstaande video zie je hoe en control box aangesloten wordt:

    

   Heb je nog vragen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

   • A. M. wolvers

    Geplaatst op zondag 20 augustus 2023 09:07

    staflampjes

   Toon meer

   BLOG

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking