Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Ramon - Dinsdag 27 November 2021

  Hoe schrijf je een aanhanger over?

  Er is veel handel in tweedehands aanhangwagens. Vaak gebeurt dit door handel op marktplaats of via facebook groepen. Je spreekt een prijs af en maakt een afspraak voor de overdracht. Maar wanneer moet je nu ook de aanhanger registratie officieel over laten schrijven? Hoe kan je checken of de aanhanger misschien is gestolen? In deze blog leggen we alles uit zodat je veilig een tweedehands aanhanger kan kopen.

  Gekentekende aanhangwagen overschrijven

  De naam zegt het al; Een gekentekende aanhanger is een geregistreerde aanhanger op kenteken. Dit kenteken zit gekoppeld aan het chassisnummer en ook aan de eigenaar. De introductie van het kenteken is hoofdzakelijk ingevoerd om diefstal tegen te gaan. Het verhandelen van deze, vaak duurdere aanhangers, geschied nu onder supervisie van het RDW. De werking is identiek als bij het overschrijven van auto's. Je kan dit dus bij een kenteken loket van een RDW erkend bedrijf laten doen of bij een PostNL punt. Wat heb je nodig om de aanhangwagen over te schrijven?

  • Kentekenbewijs (kentekencard)
  • Tenaamstellingscode
  • Legitimatiebewijs

  Na het overschrijven ontvangt de verkopende partij een vrijwaringsbewijs. Dit betekent dat vanaf dat moment de aanhanger niet meer op naam staat van de verkopende partij en daarmee "gevrijwaard" is.

  Ongeremde aanhanger overschrijven

  Bij de aanhangwagens zonder eigen kenteken, dus met witte platen die gelijk zijn aan de auto, regelt de RDW niet de registratie. In andere landen zoals België en Duitsland zijn deze aanhangers wel registreert maar in Nederland dus niet. Het is dus niet nodig om deze aanhangers bij een kenteken loket over te schrijven. Ons advies is wel om een koopcontract te maken om zodoende de transactie wel bewijsbaar te maken. Iedere ongeremde aanhanger beschikt wel over een uniek serienummer. Dit chassisnummer wordt er door de producent ingeslagen en vermeld op een typeplaatje. Sinds 2012 is hier Europese wetgeving over inzake de Europese goedkeuring die iedere aanhangwagen sindsdien moet hebben. Op basis van dit chassisnummer kan je ook controleren of de aanhanger als gestolen geregistreerd staat.

  Koopovereenkomst aanhanger

  Ga je een aanhanger (ver) kopen? Dan zit je hier goed! Wij hebben speciaal voor jou een koopoverkomst opgesteld. Voordat je deze opent hebben we nog een aantal tips voor je. Is je auto en je rijbewijs geschikt voor de aanhanger? Het is belangrijk om te weten of je auto de aanhanger mag trekken. Ook is het een aanrader om vooraf te kijken of je wel het juiste rijbewijs hebt voor het gewicht van de aanhanger. Als de combinatie namelijk zwaarder dan 3500 kg is, dan is B-rijbewijs niet meer voldoende. Ook is verplicht om een gekeurde trekhaak te hebben als de aanhanger zwaarder dan 750 kg is. Een gekeurde trekhaak herken je aan het typeplaatje met goedkeuringsnummer op de trekhaak zelf. Deze eenvoudige koopovereenkomst zal je helpen bij het in orde maken van de (ver) koop. Voor beide partijen is deze verkoopoverkomst aanhanger zeer belangrijk. 

  Verkoopoverkomst aanhanger

  Hoe controleer je of een aanhanger gestolen is?

  Om zeker te weten dat de aanhanger die je wilt kopen niet gestolen is kan je dit controleren. Er wordt een register bijgehouden die "Stop heling" heet. Hiermee wil de rijksoverheid inzicht verschaffen in gestolen objecten. Hiervoor moet je wel het chassisnummer invoeren. De stopheling website vindt je hier.

  Better safe than sorry!

  Moet je een aanhanger ook verzekeren?

  Een aanhanger is altijd primair mee verzekerd met de WA verzekering van het trekkend voertuig. De autoverzekering dekt ook de schade veroorzaakt door het rijden met de aanhanger. Dit is echter alleen de schade veroorzaakt aan derden. De schade aan de aanhanger zelf niet verzekerd

  BLOG

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking