Waar mag je een aanhanger parkeren?

Waar mag je een aanhanger parkeren?

Waar en hoe lang mag je een aanhanger of caravan parkeren? Maakt het uit of deze los staat of aangekoppeld geparkeerd is? In dit blog gaan we verder in op de wet en regelgeving van het parkeren van een aanhanger of caravan op de openbare weg en op privé terrein.

Mag ik een aanhanger langs de weg parkeren?

Een logische vraag die natuurlijk vaak voorkomt. Vaak is het alleen maar om te laden en te lossen of een verhuizing te faciliteren. Maar wat als het langer duurt, en je wil de aanhanger zelfs een paar dagen laten staan? En hoe zit het met een caravan, gelden daar dezelfde regels voor?

Je mag in Nederland 3 dagen parkeren op de openbare weg ( waar parkeren is toegestaan).

In de APV ( Algemene Plaatselijke Verordering) is opgenomen of de aanhanger op de openbare weg geparkeerd mag worden. Dit is dus per gemeente geregeld. Voor zover ik weet gelden in alle gemeentes dezelfde regel dat een aanhanger maximaal 3 dagen geparkeerd mag staan op de openbare weg.Dit geldt zowel aangekoppeld als losgekoppeld. 

Moet er ook parkeergeld betaald worden voor de aanhanger of caravan?

Dit is natuurlijk allereerst afhankelijk of het een betaald parkeerzone is. Is de aanhanger of caravan aangekoppeld aan de auto? Dan is er geen extra parkeergeld verschuldigd. Staat de aanhanger los geparkeerd dan moet er wel parkeergeld betaald worden. Dit kan natuurlijk niet met een bonnetje uit de parkeerautomaat maar wel digitaal. Dan moet de aanhanger wel over een kenteken beschikken natuurlijk. Dit zijn alle aanhangers met een hoger bruto laadvermogen dan 750kg. Voor aanhangers zonder eigen kenteken gelden dezelfde regels maar zijn moeilijker te controleren. Zeker in grote steden kunnen ze dit niet handhaven en bestaat er de kans dat de aanhanger wordt weggesleept.

Parkeerpalen voor de aanhanger

Veel gebruikt om de aanhangwagen veilig te kunnen stallen. Ook wel anti-diefstal palen genoemd die je vaak zie bij aanhangwagen verhuur bedrijven. Aanhangwagendirect biedt een groot assortiment parkeerpalen die direct uit voorraad leverbaar zijn.

parkeerbeugelparkeerpaal aanhangeraanhanger parkeerslot

Ik wil de aanhanger of keetwagen langer dan 3 dagen parkeren

Wanneer je de aanhanger of caravan langer wilt parkeren dan 3 dagen moet je een "tijdelijke object vergunning" aanvragen bij de gemeente. Hierin kan je dan de reden, periode en locatie opgeven. Na goedkeuring krijg je dan een tijdelijke ontheffing om te mogen parkeren.

Overnachten op de openbare weg in een camper of caravan

Het is simpelweg niet toegestaan om op de openbare weg en zeker niet in de bebouwde kom te overnachten in een voertuig. Dit staat ook in lokale verordeningen maar geldt voor heel Nederland. Je mag dus niet op de openbare weg slapen in een caravan, camper of aanhanger.

Aanhanger in de voortuin parkeren

Je mag de aanhanger en caravan natuurlijk wel op privé terrein parkeren. Dus stallen op de oprit, tuin of garage is natuurlijk geen probleem.

geparkeerde aanhanger

 

Reacties

  1. Leon Leon

    Heel gek om de nieuwsbrief te openen en dat ik dan mijn eigen aanhanger zie staan. Is deze foto ingezonden?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
webshop keurmerk