Neuswielen, steunpoten voor de aanhanger en caravan

Neuswielen van diverse merken voor de aanhanger en caravan. - Ruim assortiment neuswielen en toebehoren - Selecteer op buisdiameter
Lees meer

Het grootste online assortiment neuswielen, voordelig en direct uit voorraad leverbaar

Het neuswiel is het onderdeel wat het meeste aan slijtage onderhevig is. Door intensief gebruik of soms omdat hij gewoon niet goed opgedraaid is en tijdens het rijden weer naar beneden zakt. Daarom hebben wij een groot assortiment neuswielen welke wij direct uit voorraad kunnen leveren zodat je deze morgen al weer kan monteren

Welk neuswiel heb ik nodig?

Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Neuswielen worden simpel gezegd in drie verschillende varianten geleverd; 35 mm, 48 mm & 60 mm. Het gaat hierbij om de buisdiameter. Het 35 mm neuswiel heeft het minste draagvermogen van de bovengenoemde varianten. Deze is alleen geschikt voor zeer lichte aanhangers.

Voor normale aanhangers (denk hierbij aan huifkarren & lichte boottrailers) zijn de 48 mm neuswielen in de meeste gevallen geschikt, deze zijn aanzienlijk sterker dan de 35 mm neuswielen maar niet zo zwaar als de 60 mm neuswielen.

Voor het zwaardere werk adviseren wij de 60 mm neuswielen, deze hebben een draagvermogen van tot wel 800 kg en kunnen in de meeste gevallen ingeklapt worden waardoor ze (mits juist gemonteerd) nooit in de weg zitten.

We hebben 2 handige instructievideo's gemaakt om te laten zien hoe je de meest gebruikte neuswielen kan monteren op de aanhangwagen of caravan

Hoe moet ik een neuswiel bevestigen?

De manier waarop het neuswiel bevestigd kan worden is afhankelijk van het soort neuswiel. Bij de 35 en 48 mm neuswielen zonder bevestigingsplaat kan je dit het beste doen door middel van een neuswiel klem in combinatie met een disselklem. Voor de 60 mm neuswielen met bevestigingsplaat geldt dat je alleen een disselklem (rond dan wel vierkant) nodig hebt. Je kan neuswielen met een bevestigingsplaat of neuswielklem ook simpelweg vastlassen aan de oplooprem van je aanhanger.

Heeft u een nieuw neuswiel nodig en weet u niet helemaal welk neuswiel u precies nodig heeft? Dan is dit artikel voor u. Hieronder hebben wij op een rij gezet waar u rekening mee moet houden. Mocht u er aan de hand van dit artikel niet uitkomen of liever persoonlijk contact hebben, neem dan contact met ons op.

 

neuswiel aanhanger

Wat is een neuswiel?

Een neuswiel is een essentieel onderdeel van een aanhangwagen, trailer, caravan of vouwwagen. Het is niet verplicht om een neuswiel te hebben maar het is wel ontzettend praktisch. Het maakt het verplaatsen van uw aanhanger een stuk makkelijker en lichter. Het is ook nog eens veilig.

Er zijn neuswielen met een losse klem maar er bestaan ook neuswielen die automatisch opklapbaar zijn. Welke voor u het meest geschikt leest u verder in dit artikel. Wij hebben neuswielen voor kleine ongeremde aanhangers tot geremde aanhangers met een bruto laadvermogen van 3500kg.

Hoe weet ik of het neuswiel versleten is?

zwaar model neuswiel 500 kg

In de meeste gevallen kan u aan het uiterlijk van het neuswiel wel zien of die wel of niet versleten is. Voor stalen neuswielen geldt dat ze kunnen gaan roesten als die niet goed verzinkt is tenzij ze zijn gemaakt van RVS (roestvrij staal). Voor neuswielen met een kunststof velg geldt dat wanneer de velg slijt deze poreus wordt.

Keuze maken voor het juiste neuswiel

Weet je niet welke neuswiel voor jouw trailer geschikt is? Lees dan verder om er achter te komen wat wij adviseren.

Verschil tussen kunststof en stalen velgen van een neuswiel?

Het grootste verschil tussen een kunststoffen en stalen velgen is het gewicht; stalen velgen zijn aanzienlijk zwaarder. Het voordeel echter is dat een stalen velg aanzienlijk sterker is dan een kunststoffen velg.

Bij caravans kiest men vaak voor een kunststoffen velg omdat het laadvermogen hiervan belangrijk is, iedere kilo telt.

Staal of kunststof neuswiel?

Wij raden in de meeste gevallen een neuswiel aan met een stalen velg omdat deze simpelweg sterker zijn. Mocht voor u het gewicht een belangrijke rol spelen kan u overwegen een neuswiel aan te schaffen met een kunststof velg. Voor aanhangers met een bruto laadvermogen van 3500kg raden wij aan er een met een stalen velg aan te schaffen.

Onderhoud van het neuswiel

Het komt vaak voor dat een neuswiel niet goed wordt vastgezet. Hierdoor komt het neuswiel in aanraking met bijvoorbeeld drempels. Dit resulteert er in dat het neuswiel sneller beschadigd dan nodig. Let er daarom altijd op dat u het neuswiel stevig vast draait. Door het neuswiel bij de vetnippel goed in te smeren zorgt u er voor dat het draaimechanisme soepel blijft werken. Ook zorgt dit er voor dat het schroefdraad dat zich in het mechanisme bevind minder snel slijt. Wij adviseren om uw neuswiel regelmatig te smeren met vet, bijvoorbeeld deze keramische vetspray.

Een neuswiel van de beste kwaliteit

Als u wat kwaliteit betreft het beste neuswiel wil in de categorie 48mm raden wij u de Neuswiel Compact AL-KO, rond diameter 48 mm, stalen velg met massief rubber wiel aan. Deze is gemaakt van gegalvaniseerd staal en weegt maarliefst 5 kilogram en draait ontzettend soepel. Dit neuswiel heeft een uitstekende prijs kwaliteit verhouding en zal bij normaal gebruik jaren meegaan. Voor de 60mm variant gaat onze voorkeur uit naar het Al-Ko neuswiel met een draagvermogen van 500kg welke ook door fabrikanten in de afmontage wordt gebruikt.

Voordelig een neuswiel kopen

Zoekt u een goedkoop neuswiel? Dan raden wij ons eigen import neuswiel aan.  Dit een van de goedkoopste neuswielen die wij aanbieden welke ook het meest verkocht wordt. Dit neuswiel is desalniettemin voorzien van een stalen velg.

Montage van het neuswiel

 Benodigdheden: 

De juiste maat voor een neuswielklem (35mm, 48mm en 60mm)
Vier Bouten
Vier Ringen
Vier Zelf borgende moeren
Neuswiel met de juiste maat (35 mm, 48 mm en 60 mm)

Hoe monteer je het neuswiel:

Monteer de M8 bout met ring en borgmoer

Draai de klem los en plaats het nieuwe neuswiel

Draai dan de klem weer dicht

Draai hierna de neuswiel omhoog of omlaag naar keuze

In de onderstaande video demonstreren we hoe je eenvoudig zelf een 60 mm opklapbaar/inklapbaar neuswiel monteert.

Hoe monteer je een 48 mm neuswiel  op een neuswielklem?

In deze video zie je hoe je eenvoudig een 48 mm neuswiel vervangt.