Neuswielen, steunpoten voor de aanhanger en caravan

Altijd het juiste neuswiel voor de aanhanger en caravan. - Direct uit voorraad leverbaar - Selecteer de juiste buisdiameter om een keuze te maken.
Lees meer

Neuswiel aanhanger kopen

Het neuswiel is het onderdeel wat het meeste aan slijtage onderhevig is. Door intensief gebruik of soms omdat hij gewoon niet goed opgedraaid is en tijdens het rijden weer naar beneden zakt. Daarom hebben wij een groot assortiment neuswielen welke wij direct uit voorraad kunnen leveren zodat je deze morgen al weer kan monteren. Neuswielen worden simpel gezegd in drie verschillende varianten geleverd; 35 mm, 48 mm & 60 mm. Het gaat hierbij om de buisdiameter. Het 35 mm neuswiel heeft het minste draagvermogen van de bovengenoemde varianten. Deze is alleen geschikt voor zeer lichte aanhangers. Voor normale aanhangers (denk hierbij aan huifkarren & lichte boottrailers) zijn de 48 mm neuswielen in de meeste gevallen geschikt, deze zijn aanzienlijk sterker dan de 35 mm neuswielen maar niet zo zwaar als de 60 mm neuswielen. Voor het zwaardere werk adviseren wij de 60 mm neuswielen, deze hebben een draagvermogen van tot wel 800 kg en kunnen in de meeste gevallen ingeklapt worden waardoor ze (mits juist gemonteerd) nooit in de weg zitten.

Het neuswiel is het onderdeel wat het meeste aan slijtage onderhevig is. 

 

Wat is een neuswiel?

Een neuswiel is een essentieel onderdeel van een aanhangwagen, trailer, caravan of vouwwagen. Het is niet verplicht om een neuswiel te hebben maar het is wel ontzettend praktisch. Het maakt het verplaatsen van uw aanhanger een stuk makkelijker en lichter. Het is ook nog eens veilig. Er zijn neuswielen met een losse klem maar er bestaan ook neuswielen die automatisch opklapbaar zijn. Welke voor u het meest geschikt leest u verder in dit artikel. Wij hebben neuswielen voor kleine ongeremde aanhangers tot geremde aanhangers met een bruto laadvermogen van 3500kg. Als u wat kwaliteit betreft het beste neuswiel wil in de categorie 48mm raden wij u de Neuswiel Compact AL-KO, rond diameter 48 mm, stalen velg met massief rubber wiel aan. Deze is gemaakt van gegalvaniseerd staal en weegt maarliefst 5 kilogram en draait ontzettend soepel. Dit neuswiel heeft een uitstekende prijs kwaliteit verhouding en zal bij normaal gebruik jaren meegaan. Voor de 60mm variant gaat onze voorkeur uit naar het Al-Ko neuswiel met een draagvermogen van 500kg welke ook door fabrikanten in de afmontage wordt gebruikt.

Wanneer moet je een neuswiel vervangen?

In de meeste gevallen kan u aan het uiterlijk van het neuswiel wel zien of die wel of niet versleten is. Voor stalen neuswielen geldt dat ze kunnen gaan roesten als die niet goed verzinkt is tenzij ze zijn gemaakt van RVS (roestvrij staal). Voor neuswielen met een kunststof velg geldt dat wanneer de velg slijt deze poreus wordt. Het komt vaak voor dat een neuswiel niet goed wordt vastgezet. Hierdoor komt het neuswiel in aanraking met bijvoorbeeld drempels. Dit resulteert er in dat het neuswiel sneller beschadigd dan nodig. Let er daarom altijd op dat u het neuswiel stevig vast draait. Door het neuswiel bij de vetnippel goed in te smeren zorgt u er voor dat het draaimechanisme soepel blijft werken. Ook zorgt dit er voor dat het schroefdraad dat zich in het mechanisme bevind minder snel slijt. Wij adviseren om uw neuswiel regelmatig te smeren met vet, bijvoorbeeld deze keramische vetspray.  

Staal of kunststof neuswiel kopen?

Het grootste verschil tussen een kunststoffen en stalen velgen is het gewicht; stalen velgen zijn aanzienlijk zwaarder. Het voordeel echter is dat een stalen velg aanzienlijk sterker is dan een kunststoffen velg. Bij caravans kiest men vaak voor een kunststoffen velg omdat het laadvermogen hiervan belangrijk is, iedere kilo telt. Wij raden in de meeste gevallen een neuswiel aan met een stalen velg omdat deze simpelweg sterker zijn. Mocht voor u het gewicht een belangrijke rol spelen kan u overwegen een neuswiel aan te schaffen met een kunststof velg. Voor aanhangers met een bruto laadvermogen van 3500kg raden wij aan er een met een stalen velg aan te schaffen.

Hoe monteer je een neuswiel?

Heb je eindelijk je nieuwe neuswiel binnen, maar heb je geen idee hoe je deze op je aanhanger of trailer monteert? Om te beginnen is het belangrijk dat je over het de volgende benodigdheden hebt:

Vaak kun je het benodigde bevestigingsmateriaal ook vinden onder ‘gerateerde producten’, onderaan een productpagina van een neuswiel. Maar nu het antwoord op de vraag: hoe monteer je een neuswiel? Begin met het monteren van de M8 bout met ring. Draai daarna de klem los en plaats het nieuwe neuswiel. Vervolgens draai je de klem weer dicht. Draai hierna het neuswiel omhoog of omlaag naar keuze.