Rem onderdelen voor de aanhanger en caravan

Remschoenen, remkabels en ook complete oploopremmen voor de aanhanger of caravan. Iedere aanhangwagen heeft onderhoud nodig. Handig gesorteerd op productgroep vind je altijd het onderdeel wat je nodig hebt.
Lees meer

Aanhanger remmen vervangen

Alle rollende en draaiende delen zijn aan slijtage onderhevig. Zo is het ook met het onderstel van de aanhanger. De trommelremmen bevatten remschoenen welke weer door remkabels worden aangetrokken wanneer de oplooprem ingedrukt wordt. Dit systeem werkt prima maar is natuurlijk wel door gebruik aan slijtage onderhevig en moet dan worden vervangen.

Alle Rem onderdelen voor de aanhanger

De rem onderdelen van een professionele aanhangwagen zijn onontbeerlijk voor een veilig gebruik. Juist door deze remmen kan de aanhangwagen flink beladen worden zonder dat deze op het trekkend voertuig drukt. De remmen zijn een verzamelnaam voor zowel de oplooprem, de remtrommel en bijbehorende remvoering.

Belangrijk!!

Er rust geen APK op aanhangwagens maar dat laat onverlet dat er een verantwoordelijkheid bij de eigenaren rust op goed onderhoud van de aanhanger. Zo moeten de remmen jaarlijks worden afgesteld om de juiste werking te garanderen. Bij het niet functioneren van de remmen komt alle druk op de auto en ontstaan gevaarlijke situaties.

Hoe lang is het geleden dat u de remmen van de aanhanger heeft gecontroleerd?

Wanneer er een ongeluk gebeurt met een aanhanger zijn vaak slecht functionerende remmen de oorzaak. Zorg dus altijd voor een veilig goed functionerende aanhanger.

Wanneer zijn de remmen van een aanhanger aan vervanging toe?

Je kan merken aan het gewicht van de aanhanger die tegen de auto drukt dat de remmen niet goed functioneren. Je kan het ook merken aan het naar één kant trekken van de aanhanger wat kan betekenen dat de remschoenen aan die kant niet goed meer functioneren. Je kan er voor kiezen het onderhoud zelf te doen of het uit te besteden aan een specialist.

Er geldt geen APK plicht voor aanhangwagens!

Je bent wel verplicht om met deugdelijk materiaal de weg op te gaan. Bij een ongeval wordt dit ook altijd gecontroleerd en de consequenties zijn heel vervelend wanneer blijkt dat het veroorzaakt is door een slechte conditie van de aanhanger of caravan.

Onderdelen van een aanhanger rem

De rem van een aanhangwagen bestaat uit een aantal componenten die samen het " remschema" vormen van de aanhanger. Dit remschema is een constructie berekening die de fabrikant nodig heeft voor een goedkeuring om de aanhangwagen op de weg toe te laten. Deze berekening laat zien welke krachten op de rem onderdelen plaatsvinden welke weer een remmend effect hebben. Dit is zo uitgebalanceerd dat de het remvermogen voldoende is voor het toegestane bruto laadvermogen.

Het remsysteem bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Oplooprem

 • Remkabels

 • Remtrommel

 • Remschoenen

 • Wielen

 

Deze mix van componenten zijn de basis van de geremde aanhanger waar de typegoedkeuring van de fabrikant zich op baseert. Je kan hier dus niet zomaar veranderingen in aanbrengen zonder gevolgen. Ons advies is dan ook altijd om onderdelen van hetzelfde merk en type te vervangen.

Oplooprem aanhanger

De oplooprem met de koppeling waarmee je de aanhanger aan de auto bevestigd kent vele benamingen. Kogelkoppeling, kopstuk, haak, ze passeren dagelijks de revue bij onze klantenservice. De oplooprem is het geheel van koppeling, trekstang, oploopremdemper en stalen omhulsel met handrem. Je kan de demper en trekstang ook los vervangen maar vaak is het relatief voordeliger om de complete oplooprem te vervangen doordat je dit ook veel tijd scheelt. En is het vaak ook niet zo dat wanneer je een enkel onderdeel vervangt een maand later weer een ander onderdeel de geest geeft?

De oplooprem maakt deel uit van het remschema en het is dus van belang dat je hetzelfde merk en type oplooprem kiest die ook origineel bij de aanhanger hoort. Toonaangevende merken voor oploopremmen zijn:

 • Knott

 • Al-KO

 • BPW

Deze merken worden door de leidende aanhangwagen fabrikanten gebruikt in de afmontage. Wij zijn er dan ook trots op dat wij van al deze merken de aftersales mogen verzorgen in de vervangingsmarkt.

Remkabels voor de aanhanger

Remkabels bestaand uit een kabel met bevestiging mogelijkheden en een beschermende mantel. De lengte van de aanhanger bepaalt tevens de lengte van de remkabels die je nodig hebt. Doordat de oplooprem ingedrukt wordt door een remactie worden de remkabels aangetrokken die op hun beurt de remschoenen weer tegen de trommel aandrukken. Bij Al-Ko remkabels staat vaak het type nr op de kabel zelf genoteerd wat het selecteren makkelijk maakt. Staat er geen type nr op de kabel?

Neem dan de volgende stappen om de juiste kabel te selecteren:

 • Controleer het merk as wat gemonteerd zit ( remkabel is zelfde merk);
 • Bepaal de lengte van de remkabel ( mantel en binnendraad);
 • Controleer het type draadeind en bevestigingsoog aan andere zijde;
 • Selecteer de juiste remkabel in de shop en bestel eenvoudig online;

De werking van de remtrommel en remschoenen

Het daadwerkelijk remmen gebeurd doordat de remschoenen tegen de remtrommel worden aangedrukt. Deze wrijving zorgt voor het remmende effect. Dit systeem werd vroeger ook bij auto's toegepast en is sindsdien ook de standaard bij aanhangwagens. Aan de binnenzijde van de remtrommel zit een stelschroef waarbij je de afstand van de remschoenen ten opzichte van de remtrommel kan bepalen. Dit is ook belangrijk om periodiek te controleren.

De wielen van de aanhanger moeten bestand zijn tegen het bruto laadvermogen van de aanhanger en de juiste aansluiting hebben van de velg op de as. Daarom is dit ook opgenomen in het remschema van de aanhanger.

Wat gebeurt er als de remmen niet werken van de aanhanger?

Wanneer de remmen niet goed zijn afgesteld of in het ergste geval helemaal niet werken geeft dit een drukkend gewicht op het trekkende voertuig. Het spreekt voor zich dat dit de remweg ernstig verlengt. Is er sprake van een disfunctionerende wielrem aan één zijde? Dan kan dit slingeren en zelfs omslaan tot gevolg hebben. Het langdurig drukken op de auto kan tot gevolg hebben dat de remmen van de auto te heet worden en het daardoor begeven. Een vergelijkbaar effect als van een berg afrijden waarbij je continue de rem indrukt. Hier is de auto niet voor gemaakt. Met een BOVAG keuring (die wij uit kunnen voeren) weet je zeker dat de aanhanger veilig de weg op kan met een goed werkend remsysteem.

Remonderdelen voordelig online kopen

Als marktleider in de verkoop van onderdelen voor de aanhanger bieden wij een compleet assortiment welke eenvoudig online te bestellen is. Op een werkdag voor 18.00 uur besteld? Morgen in huis. Aarzel niet om bij vragen contact met onze klantenservice op te nemen. We zijn je graag van dienst!