Hoe sluit je verlichting op je aanhanger aan?

Handige handleiding met aansluitschema van verlichting voor aanhanger

Wij krijgen veel vragen van klanten over het aansluiten van verlichting van de aanhanger en caravan. Hiervan hebben wij de meest gestelde in dit artikel beantwoord. Heb je geen zin om zelf de verlichting aan te sluiten? Overweeg dan een van onze voordelige complete verlichtingssets.

Is de 7 polige stekker te vervangen voor een 13 polige?

Een veel gestelde vraag is het verschil tussen de 7 en 13 polige stekker. De nieuwe 13 polige stekkers hebben zowel in nieuwe auto’s, caravans & aanhangwagens de 7 polige stekker verdreven. De 13 polige stekker heeft meer mogelijkheden maar blijft vaak beperkt tot het doorgeven van het achteruitrijlicht op de rechter achteruitrijlamp. De 13 polige stekker wordt nu door twee producenten aangeboden; Multicon & Jaeger.

Een 7 polige stekker is te vervangen voor een 13 polige. Houd er wel rekening mee dat het aantal functies hier niet door zal toenemen. Je aanhanger zal nog steeds geen gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld achteruitrijverlichting.

Jaeger is de nieuwe standaard in de industrie en wordt door de meeste producenten van aanhangers,trailer, vouwwagens & caravans gebruikt

13 polige stekkers van Multicon of Jaeger

Twee producenten met ieder een eigen systeem. De twee grootste aanbieders van 13 polige stekkers en stekkerdozen zijn Multicon en Jaeger. Deze beide types hebben verschillende aansluitschema’s.

Het grootste voordeel van de Multicon West is dat er naast de 13 polige stekker ook een 7 polige stekker kan worden aangesloten. Hier is dus geen adapter/verloopstekker voor nodig. De Multicon stekkers worden hoofdzakelijk toegepast bij enkel caravanbouwers. Is je auto uitgerust met een Jaeger aansluiting en je caravan met een Multicon West aansluiting? Dan adviseren wij je de volgende verloopstekker.

Aangezien de Duitse auto- en caravan industrie gekozen heeft voor de Jaeger aansluiting (Volta of DIN genoemd) en de meeste andere producten dit volgen is Jaeger de nieuwe standaard in de industrie geworden.

 

Auto 7 polig en aanhanger 13 polig?

Het kom regelmatig voor dat de aansluiting van de auto niet overeen komt met deze van de aanhanger. Als je auto 7 polig is en je aanhanger 13 dan adviseren wij je deze verloopstekker te bestellen.

Houd er rekening mee dat bij deze oplossing alleen de 7 polige functies en niet de extra functies die bij een 13 polige aansluiting komen (denk aan achteruitrijverlichting) werken.

 

Auto 13 polig en aanhanger 7 polig?

Ook dit komt regelmatig voor. Om een 13 polige auto aansluiting om te zetten in een 7 polige kan je deze stekker gebruiken.

Ook voor deze oplossing geldt dat alleen 7 polige functies zullen werken en niet de extra functies die bij een 13 polige aansluiting horen.

 

Aansluitschema 7 polige aansluiting

Hieronder vind je een schematisch overzicht van een 7 polig stekker voor je aanhanger. Volg deze kleurencombinaties en controleer de posities van de kleuren op de stekker voor een juiste werking van de verlichting op je aanhanger, trailer of caravan.

In de onderstaande video zie je hoe je zelf een 7 polige stekker aansluit:

 

Aansluitschema 13 polige verlichting (Jaeger)

Hieronder vindt je het totale aansluitschema van de 13 polige stekker. Het komt ook in veel gevallen voor dat de stekker slechts 8 pinnen heeft en de overige functies niet worden gebruikt. Het enige wezenlijke verschil met de 7 polige stekker is dan dat er een achteruitrijlicht signaal wordt meegegeven.

 

Aansluitschema 13 polige Multicon West aansluiting

 

Aspock & Radex verlichting aansluiten

Aspock & Radex gebruiken verschillende aansluitingen. In het onderstaande overzicht lees je welke verlichting op welke hoofdkabel/aansluiting past.

 

Hoe sluit ik mijn Aspock verlichting aan?

Een Aspock aansluiting ziet er uit zoals de onderstaande afbeelding.

De groene stekker is voor de rechter lamp en de gele is voor de linker lamp.

Aspock hoofdkabels vind je hier & Aspock lampen hier

 

Hoe sluit ik mijn Radex verlichting aan?

In de onderstaande afbeelding zie je een Radex aansluiting.

Radex Radex 3,5 meter 7-polig 2 connectoren

De groene stekker is voor de rechter lamp en de rode is voor de linker lamp.

Radex hoofdkabels vind je hier en Radex lampen hier.

In de onderstaande video zie je hoe je Radex verlichting aansluit:

 

Waar moet je op letten bij het aansluiten van een nieuwe stekker?

De trekhaakbedrading moet volgens de hierboven vermelde aansluitschema worden aangesloten en zorgvuldig worden gemonteerd aan de stekkerdoos. Zorg ervoor dat alle stroomdraden een schone verbinding maken. Begin ook gelijk met onderhoud van de stekker en stekkerdoos. Door inwerking van vocht en vuil kunnen de draadeinden en contactpunten gaan corroderen. Door het regelmatig inspuiten van contactspray behoud de stekker een optimale geleiding.

 

De verlichting van mijn aanhanger werkt niet goed

Heb je een probleem met je verlichting van de aanhanger? Is dit een storing die plotseling is ontstaan. Soms kan dit simpel worden opgelost omdat er gewoon vuiligheid op de contacten zit en dient deze met contactspray te worden schoongespoten. Dit helpt vaak tegen bijvoorbeeld haperende of knipperende lichten. Helpt dit niet, controleer dan de lampjes zelf in de unit. Wellicht zijn deze doorgebrand en moeten ze worden vervangen. Ons volledig overzicht lampjes vind je hier. Is dit ook niet het geval? Controleer dan de kabel op kabelbreuken of losse draden in de stekker. Nieuwe kabels en stekkers zijn hier te vinden.

 

De LED verlichting van mijn aanhanger werkt niet goed

Heb je een storing in de LED verlichting van je aanhanger? Dit komt in veel gevallen doordat de weerstand van LED verlichting aanzienlijk lager is dan gewone verlichting. Om storing bij LED verlichting te verhelpen kan je weerstanden voor de storende functie plaatsen.

Als bijvoorbeeld de knipperlichten te snel gaan (een veel voorkomende storing) adviseren wij een weerstand voor dit knipperlicht te plaatsen.

In onderstaande video zie je hoe weerstanden aangesloten dienen te worden:

 

Ik heb een weerstand geplaatst maar mijn verlichting stoort nog steeds

Als dit het geval is adviseren wij nog een weertand voor de functies te plaatsen, soms zijn er meerdere weerstanden nodig om de storing te verhelpen.

Wil je niet zelf met weerstanden aan de slag maar wel de storingen uit de LED verlichting weghalen. Dan adviseren wij een zogeheten control box. Dit zijn plug and play boxen die de meteen de storingen wegnemen.

Control boxen zijn zowel in 7- als 13 polig te krijgen. Je vind ze hier.

In de onderstaande video zie je hoe en control box aangesloten wordt:

Heb je nog vragen? Neem hier contact met ons op