As van de aanhanger vervangen

Altijd de juiste as voor uw aanhanger!

Als gespecialiseerde onderdelen leverancier voor aanhangwagens hebben wij ook een uitgebreide selectie van assen op voorraad. Allereerst is er een onderscheid tussen geremde assen en ongeremde assen.

 

ongeremde as ongeremde torsie as aanhanger

 

Inhoudsopgave

 

 

 naar de winkel

 

Wat is een geremde as?

 

Een geremde as is voorzien van een remsysteem. In de meeste gevallen is dit de traditionele trommelrem. Er zijn ook assen met een hydraulisch remsysteem of schijfremmen. Maar aangezien deze systemen veel kostbaarder zijn dan de trommelremmen en vaak ook aanpassingen vragen van het trekkende voertuig wordt dit niet veel toegepast in de afmontage van nieuwe aanhangwagens.

Door de oplooprem en remsysteem van remkabels wordt bij het remmen de oplooprem ingedrukt waardoor de remkabels de remschoenen aantrekken tegen de remtrommel en de aanhanger dus zelf remt. Neemt de druk vervolgens weer af op de oplooprem dan zullen ook de remschoenen de grip op de trommel weer los laten. Een geremde as is dus voorzien van een remtrommel met de bijbehorende remschoenen reeds er in gemonteerd. De as wordt ook altijd geleverd met de bijbehorende wielbouten.

 

 

Wat is een ongeremde as?

 

Een ongeremde as voor een aanhanger is een as met lagers maar zonder trommelrem. De remmende werking moet in zijn geheel van het trekkende voertuig komen. Daarom is het maximale bruto laadvermogen van een ongeremde aanhanger vaak ook niet hoger dan 750kg tot max 1050 kg omdat anders de belasting voor het trekkende voertuig te groot is. Wat is toegestaan is afhankelijk van de auto en staat vermeld in het kentekenbewijs. Er zijn ook ongeremde assen met waterdichte lagers. Dit is vooral handig wanneer je een boottrailer hebt die vaak het water in rijdt.

 

 

Waar moet je op letten als je de torsie as van je aanhanger gaat vervangen?

 

Allereerst is het van belang om te weten waarom je de as wilt gaan vervangen. Is de zwenkarm krom of moeten de asrubbers vervangen worden? Kies altijd hetzelfde merk As als wat er reeds onder zit om de werking van de remmen te garanderen.

 

 

Hoe kan je zien of de zwenkarm krom is?

 

Dit kan je goed zien wanneer je wielen van de as demonteert. Het is dan van belang om te hoek van de as op te meten zoals in onderstaande afbeelding schematisch is weergegeven. Is de hoek kleiner dan 20 graden dan is de as krom. Vervangen is dan een betere en vaak zelfs goedkopere oplossing dan repareren.

 kromme as aanhanger

 

Ga je de as van de aanhangwagen vervangen? Dan zijn er een paar belangrijke technische termen die je moet begrijpen om te weten welke as je nodig hebt.

 

 

Wat is een torsie as?

 

Een torsie as is de meest gebruikte as door aanhanger fabrikanten en betekent nietst ander dan een rubber geveerde as. De vering zit in het aslichaam zelf. Een andere variant is bijvoorbeeld bladvering. Deze zie je nog veel in Engeland. Een torsie as is herkenbaar aan de arm die het kokerprofiel van de as aan de remtrommel bevestigd. Hier vindt u ons assortiment torsie assen.

 

 

Wat is de padmaat van een as van een aanhanger?

 

De padmaat is de afstand van de hart op hart afstand van de bevestigingsgaten van de as. Zie hieronder de tekening. De padmaat is de belangrijkste afmeting voor de as als u deze wilt vervangen.

padmaat as

 

 

Wat is de spoorbreedte van een as?

 

De spoorbreedte is de tussenliggende afstand tot het midden van beide banden. Afhankelijk van de ET waarde bepaalt de velg of deze meer naar binnen of naar buiten zit.

 

 

 

Wat is de Flensmaat van een as?

 

Naast de padmaat is ook de flensmaat van belang. Vaak is dit een standaard afmeting vanaf de padmaat ( 450mm) maar niet altijd. Om dus zeker te weten dat je de juiste as besteld, meten = weten! De flensmaat is de afstand tussen de beide buitenzijdes van de remtrommel. Gemeten vanaf de vlakke buitenzijde, dus zonder wielbouten en naafdop!

 

Check hier ons totale aanbod van assen in de webshop!

 

 Meer weten over de betekenis van de banden van uw aanhanger? Die informatie vindt u hier.