Neuswiel aanhanger

Heeft u een nieuw neuswiel nodig en weet u niet helemaal welk neuswiel u precies nodig heeft? Dan is dit artikel voor u. Hieronder hebben wij op een rij gezet waar u rekening mee moet houden. Mocht u er aan de hand van dit artikel niet uitkomen of liever persoonlijk contact hebben, neem dan contact met ons op.

 


 

Inhoudsopgave

 

Informatie

Keuze maken

48mm

60mm

Montage

Onderhoud

 


 

Informatie

 

Wat is een neuswiel?

Een neuswiel is een essentieel onderdeel van een aanhangwagen, trailer, caravan of vouwwagen. Het is niet verplicht om een neuswiel te hebben maar het is wel ontzettend praktisch. Het maakt het verplaatsen van uw aanhanger een stuk makkelijker en lichter. Het is ook nog eens veilig.

Er zijn neuswielen met een losse klem maar er bestaan ook neuswielen die automatisch opklapbaar zijn. Welke voor u het meest geschikt leest u verder in dit artikel. Wij hebben neuswielen voor kleine ongeremde aanhangers tot geremde aanhangers met een bruto laadvermogen van 3500kg.

 

Hoe weet ik of het neuswiel versleten is?

In de meeste gevallen kan u aan het uiterlijk van het neuswiel wel zien of die wel of niet versleten is. Voor stalen neuswielen geldt dat ze kunnen gaan roesten als die niet goed verzinkt is tenzij ze zijn gemaakt van RVS (roestvrij staal). Voor neuswielen met een kunststof velg geldt dat wanneer de velg slijt deze poreus wordt.

 

Wat is kogeldruk?

De kogeldruk van een aanhangwagen is de druk die word ongeoefend via de koppeling. Als de belading voor in de aanhangwagen te zwaar is spreken we over een te hoge kogeldruk. Bij een te zware lading achterin spreken we over een te lage kogeldruk.

 

Wat gebeurt er bij lage kogeldruk?

Bij een lage kogeldruk heeft de auto te weinig verbinding met de aanhangwagen waardoor de aanhangwagen zweverig gaat bewegen. Het gevaar hiervan is dat bij zijwind of bij bijvoorbeeld een passerende vrachtwagen slingerbewegingen ontstaan.  Dit kan worden voorkomen door gewoon de lading goed te verdelen over de aanhangwagen zelf, het kan ook door de lading naar voren te halen mits er te weinig belading is om volledig te verdelen over de aanhangwagen.

 

Wat is de ideale kogeldruk?

Om de ideale kogeldruk te behouden kan je de maximale kogeldruk aanhouden van de fabrikant of productbeschrijving van het product. Als je over de maximale kogeldruk gaat die is beschreven loop je kans dat er te hoge kogeldruk/ te lage kogeldruk ontstaat of ongelukken ontstaan.

 


 

Keuze maken

 

Verschil tussen kunststof en stalen velgen van een neuswiel?

Het grootste verschil tussen een kunststoffen en stalen velgen is het gewicht; stalen velgen zijn aanzienlijk zwaarder. Het voordeel echter is dat een stalen velg aanzienlijk sterker is dan een kunststoffen velg.

Bij caravans kiest men vaak voor een kunststoffen velg omdat het laadvermogen hiervan belangrijk is, iedere kilo telt.

 

Staal of kunststof?

Wij raden in de meeste gevallen een neuswiel aan met een stalen velg omdat deze simpelweg sterker zijn. Mocht voor u het gewicht een belangrijke rol spelen kan u overwegen een neuswiel aan te schaffen met een kunststof velg. Voor aanhangers met een bruto laadvermogen van 3500kg raden wij aan er een met een stalen velg aan te schaffen.

 

48mm neuswiel

 

De beste keuze in kwaliteit

Als u wat kwaliteit betreft het beste neuswiel wil raden wij u de ALKO Compact met stalen velg aan. Deze is gemaakt van gegalvaniseerd staal en weegt maarliefst 5 kilogram en draait ontzettend soepel. Dit product kost €23,95. Dit neuswiel is de duurste maar ook de beste.

 

Goedkoopje

Zoekt u een goedkoop neuswiel? Dan raden wij deze aan. Met een prijs van €16,95 is dit een van de goedkoopste neuswielen die wij aanbieden. Dit neuswiel is desalniettemin voorzien van een stalen velg.

 

Onze keuze

Deze gaat uit naar een Winterhoff neuswiel. Wij zijn van mening dat dit neuswiel een ontzettend goede prijs-kwaliteit verhouding heeft. Het is zwaarder dan de rest van de Winterhoff neuswielen en met 4,6 kg slechts 0,4 lichter dan het bovenstaande ALKO neuswiel. Ook heeft het wiel een grotere diameter dan zijn direct concurrenten. Het neuswiel is gemaakt van gegalvaniseerd staal en ziet er netjes uit. Dit neuswiel is hier te koop voor €20,95.

 

60mm neuswiel

 

De beste keuze in kwaliteit

 

Goedkoopje

 

Onze keuze

 


 

Montage

 

Benodigdheden:
De juiste maat voor een neuswielklem (35mm, 48mm en 60mm)

Bevestiging set met:

Vier Bouten

Vier Ringen

Vier Zelf borgende moeren

Neuswiel met de juiste maat (35mm, 48mm en 60mm)

 

Werkwijze:

Monteer de M8 bout met ring en borgmoer

Draai de klem los en plaats het nieuwe neuswiel

Draai dan de klem weer dicht

Draai hierna de neuswiel omhoog of omlaag naar keuze

 

 


 

Onderhoud

 

Het komt vaak voor dat een neuswiel niet goed wordt vastgezet. Hierdoor komt het neuswiel in aanraking met bijvoorbeeld drempels. Dit resulteert er in dat het neuswiel sneller beschadigd dan nodig. Let er daarom altijd op dat u het neuswiel stevig vast draait. Door het neuswiel bij de vetnippel goed in te smeren zorgt u er voor dat het draaimechanisme soepel blijft werken. Ook zorgt dit er voor dat het schroefdraad dat zich in het mechanisme bevind minder snel slijt.