• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Lesley - Vrijdag 2 Januari 2024

      Wat is het beste kruiwagen wiel?

      Ben jij ook zo iemand die graag in de tuin werkt of vaak klusjes doet waarbij een kruiwagen onmisbaar is? Dan weet je hoe belangrijk een goed wiel voor je kruiwagen is. Maar sta je wel eens stil bij het soort wiel dat je gebruikt? Vandaag vertellen we je alles over de twee populairste soorten kruiwagenwielen: wielen met luchtband en anti-lek wielen, ook wel een lekvrij wiel genoemd.

       

      Kruiwagenwielen met luchtband

      Laten we beginnen met de kruiwagenwielen met luchtband. Deze wielen lijken veel op de banden van je fiets. Ze hebben binnenin een binnenband die je met lucht vult. Wat zijn hier de voordelen van?

       

      1. Comfort: Deze wielen zijn super als je over oneffen terrein rijdt. Ze dempen de schokken, waardoor je kruiwagen minder stuitert en makkelijker rijdt. Je kan, omdat het een luchtband is, er ook zelf voor kiezen hoeveel lucht je erin pompt. Vind je het namelijk fijner om te rijden met een iets zachtere band, is dat natuurlijk mogelijk.
      2. Prijs: Over het algemeen zijn deze wielen wat goedkoper. Dus als je op je budget let, is dit een goede keuze. Uiteraard zijn kruiwagenwielen met luchtband die van hoge kwaliteit zijn, soms wel duurder dan een gewoon anti-lek wiel.

      Maar er zijn ook nadelen. Wat het grootste nadeel is? Ze kunnen lek raken. Stel je voor, je bent druk aan het werk en opeens loopt je wiel leeg. Dat is natuurlijk niet wenselijk!

       

      Heeft een kruiwagen altijd een luchtband?

      Veel kruiwagens hebben een luchtband die tubeless is. Dus zonder binnenband. Je herkent de luchtbanden ook aan het ventiel dat op de band zit. Op dit ventiel kan je met een fietspomp of compressor de band oppompen. Na enige tijd zal de lucht uit de band gaan en moet je deze weer oppompen. Een optie is om de luchtband te vervangen voor een anti lek band. Vaak wordt er gebruik gemaakt van 2Ply banden met een maximale belasting van circa 150kg. Er zijn ook meer heavy duty luchtbanden die gebruik maken van een 4Ply rubber. Dit is eigenlijk een extra dik rubber wat dus ook een hoger draagvermogen heeft.

       

      Anti-lek kruiwagenwielen

      Dan hebben we de anti-lek kruiwagenwielen. Deze zijn stevig en gemaakt van massief rubber of een ander lekbestendig materiaal. Wat maakt deze wielen zo speciaal?

      Wat is een lekvrij kruiwagenwiel?

      Zoals de naam al doet vermoeden hoef je deze banden niet op te pompen en kan je de kruiwagen altijd direct gebruiken. Andere kenmerken zijn:

      1. Geen lekken meer: Zoals de naam al zegt, met deze wielen hoef je je geen zorgen te maken over lekke banden. Dat bespaart je tijd en gedoe.
      2. Duurzaamheid: Ze gaan over het algemeen langer mee dan wielen met luchtbanden. Dus op de lange termijn kan dit een betere investering zijn.

       

      Maar, er zijn ook wat minpuntjes. Deze wielen zijn vaak duurder en ze rijden iets minder soepel over oneffen terreinen. Let ook op! De anti-lek kruiwagenwielen moeten niet stilstaan met de lading erin, dat kan ervoor zorgen dat de band plat gaat staan door de foam die in de band zit. Deze is er vaak wel uit te krijgen mocht het gebeuren, maar het is natuurlijk niet fijn om te moeten doen. Daarom is het altijd aan te raden de kruiwagen onbelast te stallen. Vaak heeft de kruiwagen ook een stalen beugel om het wiel heen waar je hem ook rechtopstaand op kan laten rusten.

       

      Wat is het beste kruiwagenwiel?

      Dus, welk kruiwagenwiel is het beste voor jou? Dat hangt echt af van waar en hoe je je kruiwagen gebruikt. Als je vaak op ruw terrein werkt en comfort belangrijk vindt, dan is een kruiwagenwiel met luchtband misschien beter voor jou. Wil jij dat je jouw kruiwagen kan gebruiken zonder eerst te moeten checken of het wiel lek of leeg is en iets zoekt dat een langere levensduur heeft, ga dan voor een anti-lek kruiwagenwiel. De meeste kruiwagenwielen zijn direct uit voorraad leverbaar en eenvoudig online te bestellen. De meeste kruiwagenwielen hebben een asgat van 20mm. Maar 25mm komt ook voor. Meet dit op om zeker te weten dat het wiel past!

       

      Het complete assortiment kruiwagenwielen kan je hier vinden

       

      Wat betekent 4.00-8 op de kruiwagenband?

      Dit is een inch aanduiding wat aangeeft dat zowel de hoogte van de band als de breedte 4 inch is wat neerkomt op 10,16 cm. Het cijfer 8 heeft te maken met de diameter van de velgmaat in inches. Dus in dit geval is de band 4 inch breed, 4 inch hoog en zit gemonteerd op een 8 inch velg.

       

      Video over het verschil tussen luchtband en anti-lek kruiwagenwielen

      In de onderstaande video leggen wij uit wat het verschil is tussen een luchtband en een anti-lek kruiwagenwiel, ook laten wij zien hoe je de kruiwagenwielen moet monteren. 

       

       

      Tips voor onderhoud

      Ongeacht het type wiel dat je kiest, goed onderhoud is belangrijk. Controleer regelmatig de bandenspanning bij luchtbanden en houd de wielen zo goed mogelijk schoon en vrij van scherpe voorwerpen. Zorg dat je de kruiwagen onbelast stalt en hiermee voorkomt dat de band gaat indeuken. Zo zorg je ervoor dat je wielen langer meegaan en je klusjes een stuk aangenamer worden! Hopelijk helpt deze informatie je bij het kiezen van het perfecte wiel voor jouw kruiwagen. Bij vragen kan je contact opnemen met onze klantenservice. Veel tuinier- en klusplezier!

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking