Welke kleuren aanhanger verlichting mag je voeren?
Op een aanhanger zijn veel verschillende verlichtingssoorten mogelijk. Maar welke kleuren moeten deze zijn? En mag je ook andere kleuren op je aanhanger of boottrailer monteren? In dit blog gaan wij de regels rondom de verlichtingskleuren behandelen en geven wij aan of je extra verlichting mag monteren.
Welke verlichtingskleuren zijn verplicht op de aanhanger?
Er zijn sowieso een aantal verlichtingskleuren die op je aanhanger moeten zitten, die mogen niet afwijken! Hieronder staan ze in een opsomming:
- De stadslichten en achteruitrijlichten mogen niet anders dan wit of geel stralen.
- De richtingaanwijzers en de remlichten mogen niet anders dan rood of ambergeel stralen.
- De achterlichten en de mistachterlichten mogen niet anders dan rood stralen.
- De achterkentekenplaatverlichting mag niet anders dan wit stralen en mag niet naar achteren stralen.
- De markeringslichten mogen naar voren niet anders dan wit, en naar achteren niet anders dan rood stralen.
- De zijmarkeringslichten mogen niet anders dan ambergeel stralen, met uitzondering van het achterste zijmarkeringslicht, dat ambergeel dan wel rood mag stralen.
- De lijn- of contourmarkering aan de zijkant is wit of geel. De lijn- of contourmarkering aan de achterzijde is rood, wit of geel.
Welke verschillende kleuren mag je toegevoegde verlichting hebben?
Als je extra verlichting toevoegt, kunnen deze ook verschillende kleuren hebben. Hieronder nog een opsomming van verschillende toegevoegde verlichtingskleuren:
- De achteruitrijlichten mogen niet anders dan wit of geel stralen.
- De extra richtingaanwijzers en waarschuwingsknipperlichten mogen niet anders dan ambergeel stralen.
- De zijmarkeringslichten mogen niet anders dan ambergeel stralen, met uitzondering van het achterste zijmarkeringslicht, dat ambergeel dan wel rood mag stralen.
- De markeringslichten en staaklichten mogen naar voren niet anders dan wit stralen en naar achteren niet anders dan rood stralen.
- Het derde remlicht mag niet anders dan rood stralen.
- De markering aan de achterzijde moet bestaan uit één rechthoekig bord, dan wel uit een set van twee of vier rechthoekige borden, welke zijn voorzien van een rood fluorescerende omranding op een geel retroreflecterende achtergrond.
- De lijn- en contourmarkering aan de zijkant is wit of geel. De lijn- of contourmarkering aan de achterzijde is rood, wit of geel. De lijnmarkering aan de voorzijde is wit.
Mag je ook versier-/neonverlichting toevoegen op jouw aanhanger?
Als jij een eigen aanhanger hebt, kan je deze willen personaliseren. Echter zitten daar ook regels aan, mag je bijvoorbeeld ook neonverlichting onder de aanhanger plaatsen? Of zijn er regels voor het versieren van de aanhanger? Navraag bij het RDW leert ons het volgende:
In artikel 5.12.65 van de permanente eisen is beschreven dat deze verlichting niet toegestaan is. Aanhangwagens mogen niet zijn voorzien van:
- meer lichten en retroreflecterende voorzieningen dan in de artikelen 5.12.51, 5.12.57 en 5.12.57a is voorgeschreven of toegestaan, en
- in het voertuig aanwezige lichten of objecten die licht uitstralen naar de buitenzijde van het voertuig.
Wijze van keuren:
Visuele controle. Indien lichtarmaturen aanwezig zijn die niet zijn voorgeschreven dan wel toegestaan, mogen de lichten hiervan niet werken.
Over de verlichting in gesloten aanhangwagens staat niets beschreven.
Maar mag je dan bij een aanhanger die niet op de openbare weg komt of in een optocht deze wel versieren?
Volgens het RDW mag je bij een optocht gebruik maken van versierverlichting als de optocht niet op de openbare weg is. De handhaver op de openbare weg(politie) zal hier toezicht op houden.