Werkt LED verlichting goed op de aanhanger?

Werkt LED verlichting goed op de aanhanger?

Waar moet u op letten bij het kiezen van nieuwe verlichting voor uw aanhanger? Kiest u voor LED verlichting of Armaturen met traditionele buislampjes. En welke merken zijn de beste keuze voor u. Aan de hand van tips nemen wij u in dit artikel mee in de keuzes voor de juiste verlichting met makkelijkste installatie.

Is LED verlichting voor uw aanhanger de toekomst?

Wij krijgen van onze klanten vaak de vraag of LED verlichting voor de aanhanger de beste keuze is. Zoals ook verlichting thuis is er ook een trend gaande inzake LED verlichting in de mobiliteitsbranche. Zowel auto's als aanhangers worden vaak met LED verlichting uitgerust.

led achterlicht aanhangerLed achterlicht

 

Voor- en Nadelen van LED verlichting op uw aanhangwagen

Om de keuze te bepalen welke verlichting het meest ideaal is voor uw aanhanger is het handig op een lijstje plus- en minpunten te benoemen waarop u de juiste keuze kan baseren.

Pluspunten

  • Design ; De meeste LED lampen hebben een strakke vormgeving en geven de kleine LED's een felle hoekige verlichting.
  • Energie verbruik;  LED lampen verbruiken in principe minder stroom dan buislampjes ( mits er geen weerstandjes geplaatst hoeven te worden)
  • Duurzaamheid; LED lampen hebben een veel hoger aantal branduren dan traditionele buislampjes
  • Waterdicht; Doordat de LED lampjes niet vervangen hoeven te worden zijn er een groot aantal LED lampen ook waterdicht. Mits natuurlijk de bedrading ook waterdicht is aangesloten kan dit een ideale oplossing zijn voor boottrailers.

Nadelen

  • Prijsstelling; Doordat het vrij nieuwe techniek is ligt het prijspeil van LED lampen aanzienlijk hoger dan van de doorontwikkelde traditionele buislampjes.
  • Storingsgevoelig; Doordat LED lampjes dermate weinig ampere verbruiken kan dit storing geven met de CAN bus van moderne auto's en bedrijfsbussen. Hierdoor ontstaan flikkerende lampjes en in ergste geval uitval van verlichting
  • Grote kwaliteitsverschillen; Naast de gevestigde fabrikanten zijn er ook veel " nieuwe" fabrikanten die proberen met de LED verlichting een markt aan te boren. Goedkoop is hierdoor soms letterlijk duurkoop.
  • niet compatible; Vaak is de LED verlichting niet één op één uitwisselbaar met de reeds aanwezige kabelboom. Check dit eerst voordat u tot aanschaf overgaat.

 

Conclusie LED verlichting

Op basis van bovenstaande voor- en nadelen zou je een duidelijk rationele keuze moeten kunnen maken of LED verlichting de juiste keuze is. Hoeveel geld wil je aan de aanschaf van nieuwe verlichting uitgeven bijvoorbeeld. Lastiger is het om te bepalen of de verlichting storing geeft met het trekkende voertuig. Eigenlijk alle moderne auto's die met een 13 polige stekker zijn uitgerust beschikken ook over een CAN bus welke vaak storing geeft. Het plaatsen van een weerstand kan deze storing oplossen maar vereist wel enig montagewerk in de kabelboom. Of je kiest voor een kant en klare plug&play converter die je het probleem altijd oplost.

Kortom:  LED is (nog) geen vlekkeloze top oplossing in alle gevallen en enige technische kennis is een vereiste voor installatie.

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
webshop keurmerk