• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Bas - Vrijdag 14 Februari 2024

      Zijn winterbanden voor je aanhanger verplicht?

      Wanneer de winter zijn intrede doet in Nederland, wordt de vraag naar winterbanden voor personenauto’s vaak gesteld. Maar hoe zit het met de aanhangwagens? Zijn winterbanden ook voor een aanhanger verplicht, of is dit een gebied waarin de wetgeving wat flexibeler is? Laten we de feiten en de wetgeving met betrekking tot de wielen van aanhangers onder de loep nemen om deze vragen te beantwoorden in dit blog.

       

      Wat zegt de wet?

      We weten natuurlijk allemaal dat de wetgeving specifieke eisen stelt aan de banden van motorvoertuigen, maar ook van aanhangers? Belangrijk om eerst te weten is dat de wetgeving over de minimale profieldiepte altijd hetzelfde is.
      In Nederland zijn winterbanden voor aanhangers niet expliciet verplicht gesteld door de wet. Dit betekent dat winterbanden standaard gemonteerd moeten worden in winterse omstandigheden.

       

      Zijn winterbanden in andere landen wel verplicht?

      Duitsland: Binnen Duitsland geldt er een winterbandenverplichting. Dit geld voor het trekkend voertuig. Voor het trekkend voertuig zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
      Een aanhanger valt in Duitsland niet onder de winterbandenverplichting. Je hoeft in Duitsland dus geen winterbanden te op je aanhangwagen gemonteerd te hebben tijdens winterse omstandigheden.
      Luxemburg: Ook in Luxemburg geldt de winterbandenverplichting. Voor het trekkend voertuig zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.
      Een Aanhanger daarentegen valt in Luxemburg ook niet onder de winterbandenverplichting.
      Oostenrijk: In Oostenrijk kent men van 1 november t/m 15 april de winterbandenverplichting bij winterse omstandigheden.
      Aanhangers vallen in ook in Oostenrijk niet onder de winterbandenverplichting. Je hoeft in Oostenrijk dus ook geen winterbanden onder je aanhangwagen te monteren.
      Andere landen waar winterbanden verplicht zijn: Frankrijk, Italië, Noorwegen, Zweden en Zwitserland.
      In deze landen geldt alleen een verplichting voor de banden van het trekkende voertuig en dus niet voor de aanhanger.

       

      Aanbevelingen

      Ondanks het ontbreken van een wettelijke verplichting, is het wel aan te raden om ook voor je aanhanger winterbanden te overwegen tijdens de wintermaanden. Dit verhoogt de veiligheid aanzienlijk en kan problemen voorkomen in landen waarvoor je doorreist waar mogelijk wel een verplichting geldt voor het gebruik van winterbanden of zeer degelijke wielen op aanhangers.

       

      Waar vind ik kwalitatieve aanhangerbanden?

      Wanneer je op reis bent of simpelweg een rondje naar de stort rijdt wil je er wel zeker van zijn dat er geen ongelukken gebeuren onderweg. Een veel voorkomende oorzaak hiervan zijn banden die het begeven. Wanneer dit gebeurd met je aanhanger kan deze gaan slingeren en gevaarlijke situaties veroorzaken. Vervang daarom vroegtijdig je banden om dit te voorkomen!

       

      Hoe werkt een winterband?

      Een winterband is gemaakt met zachter rubber, hierdoor heeft deze band ook meer grip bij lagere temperaturen. Verder heeft een winterband natuurlijk een ander loopvlak. Het loopvlak van de winterband is aangepast met speciale inkepingen (lamellen). Hierdoor heb je ook grip in de sneeuw. Maar dit geldt tot een zekere hoogte natuurlijk. Wanneer je door een sneeuwgebied moet rijden en het te glad wordt kan je hiervoor sneeuwkettingen gebruiken. Met behulp van sneeuwkettingen kan je veiliger door de sneeuw rijden. Overigens is het in sommige Europese landen verplicht om deze sneeuwkettingen bij je te hebben in de winter. 

       

      Check je bandenspanning

      Voordat je op pad gaat is het belangrijk om je bandenspanning te controleren, dit geldt natuurlijk ook voor je aanhanger! Erg belangrijk zeker als je een lange reis gaat maken. Rijden met een aanhanger waarbij de wielen een te lage bandenspanning hebben kan erg gevaarlijk zijn. Check daarom altijd of er voldoende lucht aanwezig is.
      Maar hebben winterbanden een andere bandenspanning? Het antwoord is: nee, winterbanden hebben dezelfde bandenspanning als een zomerband. 

       

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking