Banden Controle voorkomt ongelukken, controleer ze op tijd

Banden Controle voorkomt ongelukken, controleer ze op tijd

Het belang van het veilig rijden met een aanhanger wordt door iedereen onderkent maar wordt er ook naar gehandeld? Er is geen jaarlijkse periodieke keuring om kwalitatief onderhoud te waarborgen. Degelijk en tijdig onderhoud is dan ook de verantwoordelijkheid van de bezitter van de aanhanger.

Wat zijn de belangrijkste controle punten?

* Bandenspanning
* Profieldiepte
* Uitdrogingscheurtjes
* Overige slijtage

Voorkom ongelukken en controleer de banden van de aanhanger

  • Bandenspanning (meer informatie over bandenspanning vind je hier
  • Profieldiepte (Deze moet minimaal 1,6 mm zijn)
  • Uitdrogingscheurtjes ( Zeker bij aanhangwagens en caravans die periodiek veel stil staan is er een grote kans op uitdrogingsscheurtjes in de banden. Dit zijn kleine haarscheurtjes die je vaak aan de wang van de band kan zien ontstaan. Dit is de nummer 1 oorzaak van een klapband!
  • Beschadiging (Dit is vaak moeilijk te controleren omdat je alleen de buitenzijde van de band ziet en niet de binnenkant. Beschadigingen kunnen ontstaan door overbelasting, glas/metaal, stoepranden e.d.

Om een voorbeeld te geven hieronder twee foto's van een band van een klant van ons die hier nog gewoon mee rond reed. De binnenzijde ( voor het oog niet zichtbaar) compleet gescheurd en alleen nog canvas die de lucht er in hield. Levensgevaarlijk!

Nieuwe banden nodig? Check hier onze actuele aanbiedingen voor complete wielen.


Na een ongeval met persoonlijk letsel doet  de politie ook onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Als uit dit onderzoek blijkt dat achterstallig onderhoud van de aanhanger de oorzaak is kan het nog een heel vervelende zaak worden voor de aanhangwagen eigenaar. 

 

Hieronder de officiële paragraaf van het voertuigreglement:

Artikel 5.13.27

1. Aanhangwagens moeten zijn voorzien van banden waarvan het loopvlak niet bestaat uit metaal of een materiaal dat voor wat betreft hardheid en vervormbaarheid dezelfde eigenschappen heeft. 

2. De luchtbanden van aanhangwagens mogen geen beschadigingen vertonen waarbij het karkas zichtbaar is. 

3. De luchtbanden mogen geen uitstulpingen vertonen. 

4. De profilering van de hoofdgroeven van de luchtbanden moet over de gehele omtrek van het loopvlak ten minste 1,6 mm bedragen, met uitzondering van slijtage-indicatoren. 

5. De banden mogen niet zijn opgesneden. Van opsnijden is sprake indien slijtage-indicatoren zijn weggesneden, indien de profielvorm van de groef afwijkt van de originele profielvorm, of indien in de bodem van de groef het karkas van de band zichtbaar is. 

6. Het loopvlak van de banden mag geen metalen elementen bevatten die tijdens het rijden daarbuiten kunnen uitsteken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
webshop keurmerk