Remschoenen aanhanger

Hier vind je ons overzicht remschoenen aanhanger van bekende premium merken en ook voordelige alternatieven. Bij het vervangen van remschoenen aanhanger en remschoenen caravan is het belangrijk dat het merk van de remschoenen overeen komen met die van de
Lees meer

Hier vind je ons overzicht remschoenen aanhanger (ook wel remblokken genoemd) van bekende premium merken en voordelige alternatieven. Bij het vervangen van remschoenen aanhanger en remschoenen caravan is het belangrijk dat het merk van de remschoenen overeen komen met die van de as en remtrommel waar ze aan gemonteerd worden.

Remschoenen controleren

Het is belangrijk regelmatig te controleren of het remsysteem van je aanhanger nog naar behoren werkt en het is ook belangrijk remschoenen tijdig te vervangen om eventuele problemen te voorkomen.

Wanneer remschoenen niet tijdig vervangen worden kunnen de de volgende problemen zich voordoen:

  • Er ontstaat schade of slijtage aan het remsysteem
  • Het remsysteem kan vastlopen, dit resulteert in een wiel dat aanloopt of zelfs vast gaat zitten

Belangrijke punten bij het controleren van het remsysteem van je aanhangwagen zijn de volgenden:

  • Spreidslot: dit is het afstel mechanisme van de remschoenen
  • Remschoenen: de remschoenen zelf mogen niet de glad en/of te dun zijn

Remschoenen aanhanger vervangen

remtrommel reinigen

Remschoenen vervangen aanhanger kan je eenvoudig zelf doen. Wanneer je remschoenen gaat vervangen adviseren wij je altijd remreiniger te gebruiken om de remtrommel en de remschoenen zelf eerst helemaal goed schoon te maken.

Soms kiest men er voor remschoenen te reviseren, hierbij worden de remschoenen opnieuw bekleed met frictie materiaal. Voor remschoenen van aanhangwagens geldt dat dit doorgaans niet rendabel is. Remschoenen voor aanhangers zijn naar verhouding niet duur en het opnieuw bekleden van remschoenen is niet eenvoudig.

Vervang altijd de naafmoer wanneer je deze losgemaakt hebt. Naafmoeren zijn in feite stalen borgmoeren en dus bedoeld voor eenmalig gebruik. Op het moment dat je een naafmoer voor een tweede keer gaat vastdraaien zal deze niet goed borgen met als gevolg dat deze los kan trillen.

Remschoenen vervangen kosten

Het vervangen van remschoenen is gelukkig niet duur en een stuk goedkoper dan het vervangen van een complete as.

Welke remschoenen set heb ik nodig?

Om te bepalen welke remschoenen set je nodig hebt is het belangrijk het merk van de as, remschoenen of remtrommel te weten. Vervolgens adviseren wij je ter controle de remschoenen en/of de remtrommel na te meten.

Hoe bepaal ik werk merk remschoenen ik nodig heb?

Om er achter te komen welk merk remschoenen je nodig hebt adviseren wij je eerst op de remschoenen of remtrommel te kijken, in veel gevallen vind je hier het merk en typenummer.

Mocht je deze gegevens niet langer kunnen aflezen van de remschoenen of remtrommel kan je ook naar het typeplaatje van de as kijken (het merk van de as moet overeenkomen met het merk van de nieuwe remschoenen). 

Welke afmetingen zijn belangrijk?

BPW Remtrommel tbv S2005-7 200x50 inclusief compactlager 34/64/37 5x112 met lager diepte van 18 mm

Controleer voor het bestellen van nieuwe remschoenen voor aanhangers of caravans altijd of de maten van de nieuwe remschoenen overeenkomen met de binnenbreedte van de remtrommel en de binnendiameter van de remtrommel waar ze in komen. Een voorbeeld van een gangbare remschoen maat is 200x50; hierbij is de binnendiameter van de remtrommel 200 mm en de binnenbreedte van de remtrommel 50 mm.

  • A: breedte remtrommel (dient gelijk te zijn aan de breedte van het loopvlak van de remschoenen)
  • B: binnen diameter remtrommel

Meer informatie over aanhanger remmen

Remschoenen, remsysteem voor aanhanger of remvoering aanhanger zijn verschillende namen voor hetzelfde rem onderdeel.

Dit zijn de op een halve maan lijkende metalen houders waarop frictiemateriaal (materiaal met een groot oppervlak) is aangebracht. De remschoenen worden tijdens het remmen naar buiten gedrukt tegen de binnenkant van de remtrommels; hierdoor remt de trailer af. Iedere keer dat je trailer afremt slijten de remschoenen dus een beetje.

Om de remschoenen in de remtrommels in de juiste positie terug te laten keren worden de volgende onderdelen gebruikt:

  • Trekveren: deze zitten horizontaal tussen de remschoenen. Trekveren zorgen er voor dat de remschoenen teruggezet worden in neutrale/ontspannen positie na het remmen
  • Ankerplaat: ankerplaten zitten aan de achterkant van de wielrem, hier zitten de remschoenen tegen bevestigd
  • Borgveer: borgveren zorgen er voor dat de remschoenen tegen de ankerplaat bevestigd blijven zitten

Remschoenen aanhanger vervangen instructievideo

Bekijk de onderstaande video om er achter te komen hoe je eenvoudig zelf de remvoering van je aanhanger vervangt.