• Gratis verzending v.a. €50,- €100,-
  • Voor 18:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis retour

Aanhanger koppeling

 

Ik wil de kogelkoppeling van mijn aanhanger vervangen

 

De koppeling van de aanhangwagen vervangen omdat deze versleten is. Kijk op de typeaanduiding op de koppeling om te kijken welk merk en welk type u er nu op heeft zitten. Is het een ongeremde koppeling? Dan kunt u ook de aansluitmaat opmeten en hiervoor dan een vervangende koppeling bestellen, dan is het merk ook minder relevant.

 

Aanhanger koppeling kopen? Ons complete assortiment aanhanger koppelingen

Door intensief gebruik slijt de koppeling van de aanhanger. Dit is normaal en enkel te vertragen door de koppeling goed in te vetten dat deze zo min mogelijk wrijving heeft. Er zijn een groot aantal producenten van koppelingen welke allemaal kwalitatief goede koppelingen maken. Wij raden aan om de bestaande koppeling altijd te vervangen met een identieke koppeling om een adequate werking te garanderen. Bij ongeremde aanhangwagens is dit minder belangrijk omdat de koppeling dan verder geen invloed heeft op de remmende werking van de aanhanger. Bij geremde aanhangwagens maakt de koppeling deel uit van de oplooprem en dus ook van de werking van de remmen. Vaak heb je dan ook te maken met de aansluitingen van de koppeling op de dissel. Let hierbij altijd op of je te maken hebt met verticale of horizontale boutgaten.

Heeft u een geremde aanhanger? Smeer dan ook de oplooprem. Lees meer 

 

Belangrijke aandachtspunten voor de werking van de koppeling van een aanhangwagen


Het belang van een goed werkende koppeling voor de aanhangwagen is verplicht en cruciaal om veilig in het verkeer deel te nemen. Let er dan ook goed op dat bij het aankoppelen van de koppeling op de trekhaak deze ook goed geborgd wordt. Vaak wordt dit op de zijkant van de koppeling ook aangeven met groene en rode stippen.

aanhanger koppeling indicatoren

Koppeling aanhanger smeren

Om redenen van soepelheid en veiligheid moet de koppeling tenminste ieder half jaar worden gesmeerd om alle bewegende delen en bouten te beschermen tegen slijtage.

Aanhanger koppelingen zijn er in geremde en ongeremde varianten. Afhankelijk of uw aanhanger is uitgerust met een oplooprem. 

Wij verkopen originele koppelingen van Knott, Al-Ko, Winterhoff en Albe


U kunt de losse koppeling van uw keuze gewoon bij Aanhangwagen Direct  los bestellen. Bekijk hier ons complete assortiment met vaste lage prijzen.

 

Er is grofweg een onderscheid tussen twee verschillende koppelingen. Koppelingen gemaakt van plaatstaal en van gegoten gietijzer.

Plaatstalen aanhangerkoppelingen worden gemaakt voor een ronde dissel of een koker profiel. Het is belangrijk om de juiste maat te controleren. Er zijn ook koppelingen die voor meerdere aansluitingen geschikt zijn. Hier worden dan opvulschalen voor gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Al-ko AK270 koppeling. Deze koppelingen worden gebruikt voor zowel ongeremde aanhangerkoppelingen als geremde aanhangerkoppelingen.

ongeremde koppeling aanhanger

Aanhangerkoppeling geremd

De gietijzeren koppelingen worden gebruikt voor de zware geremde koppelingen vanaf 2700 kg t/m 3500 kg. gietijzeren koppeling voor de aanhangwagen is zwaarder en natuurlijk ook sterker dan een kogelkoppeling van plaatstaal. Let hierbij ook goed op bij de aansluitpunten van de boutgaten van de koppeling voor de bevestiging aan de dissel.

KNOTT geremde koppeling alko geremde koppeling

 

Alle merken maken gebruik van dit onderscheid in materiaal en het is dus maar net voor welk bruto laadvermogen je een koppeling zoekt.

Alle koppelingen zijn direct uit voorraad leverbaar. 

Op zoek naar andere onderdelen voor uw aanhanger? Die hebben wij natuurlijk ook