Breekkabel geremde aanhanger en losbreekkabel ongeremde aanhanger

Breekkabel geremde aanhanger en losbreekkabel ongeremde aanhanger

Alle relevante wetgeving over de breekkabel voor een geremde aanhanger en losbreekkabel voor ongeremde aanhangwagens. Wat is precies een hulpkoppeling? Alle antwoorden en meer in dit Blog.

Breekkabel geremde aanhanger & losbreekkabel voor ongeremde aanhanger. Hoe werkt het en wat is er wettelijk verplicht?

Direct naar ons assortiment breekkabels

Wat is wat? Hoe werkt een breekkabel en losbreekkabel?

Allereerst is er het verschil tussen de breekkabel van een geremde aanhangwagen welke bij het onvoorzien loskoppelen van de aanhanger tijdens het rijden de handrem aantrekt en vervolgens afbreekt zodat de aanhanger zelfstandig tot stilstand komt.

Een ongeremde aanhanger hoeft niet verplicht voorzien te zijn van een losbreekinrichting. Maar is deze wel gemonteerd op de aanhanger, dan moet deze ook functioneren. Dit lijkt enigzins tegenstrijdig maar niet minder belangrijk om een boete te voorkomen. Het is ons inziens altijd veiliger om de aanhanger wel te voorzienvan een losbreekkabel welke juist voorkomt dat de aanhanger na het ongewenst loskomen tijdens het rijden zijn eigen route gaat rijden. Hier zit immers geen reminrichting op bevestigd dus de staalkabel zorgt ervoor dat de aanhanger aan het trekkende voertuig blijft bevestigd.

 

 

Breekkabel aanhanger losbreekkabel ongeremde aanhanger

Breekkabel geremde aanhanger

Er is op dit moment geen verplichte APK keuring voor aanhangwagens maar anders zou de breekkabel een belangrijk controlepunt zijn. Bij de onderhoudsbeurten van aanhangwagens die wij bij ons controleren vervangen wij eigenlijk altijd de breekkabel. Het komt vaak voor dat deze over de grond is geschuurd en dat daardoor de mantel van de kabel is beschadigd. De werking van de breekkabel komt heel precies en is door fabrikanten als Alko, BPW en Knott uitvoerig getest.

 

Hoe werkt de breekkabel van een geremde aanhanger?

Je hoopt het natuurlijk nooit maar de aanhanger kan door bijvoorbeeld een versleten koppeling of trekhaak loskomen van het trekkende voertuig. De breekkabel trekt dan de handrem aan van de reminrichting van de aanhanger waardoor deze zelfstandig tot stilstand komt.

De breekkabel breekt zelf gelijk af bij de sluiting door de kracht die er op wordt uitgeoefend. De kracht moet dus hoog genoeg zijn om de handrem aan te trekken maar moet vervolgens wel afbreken zodat deze niet aan het trekkende voertuig blijft vastzitten.

breekkabel bevestigen aan auto

Zorg er altijd voor dat de breekkabel deugdelijk aan een hulpkoppeling is bevestigd en niet los over de trekhaak wordt gehangen!

 

Losbreekkabel ongeremde aanhanger

Een ongeremde aanhanger of bagagewagen heeft geen reminrichting en is dus totaal afhankelijk van het remmende vermogen van het trekkende voertuig. Daarom is het ook niet wenselijk dat de aanhanger tijdens het rijden losslaat en zijn eigen route gaat bepalen. In onderstaand filmpje zie je hoe dit dan fout kan aflopen.

Een losbreekkabel zorgt ervoor dat de aanhanger aan het trekkend voertuig bevestigd blijft na het onvoorzien ontkoppelen van de aanhanger tijdens het rijden. Gebruik hiervoor ook altijd de hulpkoppeling om aan de trekhaak te bevestigen.

 

Officiële definities

In het door de politie gehanteerde Voertuigreglement wordt er ook uitgelegd hoe de losbreekinrichting moet zijn vastgemaakt aan de auto in geval van een geremde aanhangwagen.

Artikel 5.18.34

  
2. Indien de aanhangwagen is voorzien van een losbreekreminrichting, moet deze zodanig met een vast deel van het trekkend voertuig of met een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak daarvan zijn verbonden, dat de inrichting slechts in werking treedt na het losraken van de aanhangwagenkoppeling.

 

Voor Ongeremde aanhangwagens geldt het volgende artikel:

Artikel 5.18.57 (hulpkoppeling)

De hulpkoppeling van aanhangwagens met een toegestane maximummassa van niet meer dan 1.500 kg moet zodanig met een vast deel van het trekkend voertuig of met een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak daarvan zijn verbonden, dat deze slechts in werking treedt na het losraken van de aanhangwagenkoppeling, en dat bij gebruik van de hulpkoppeling de trekboom of koppeling van de aanhangwagen de grond niet raakt.

 

Vindt hier alle aanhanger onderdelen direct op voorraad

Reacties

 1. merin eggink merin eggink

  @rene,

  Wij hebben daar een leuk artikel over. Kopieer de volgende link om het te lezen.
  https://www.aanhangwagendirect.nl/blogs/technische-ontwikkelingen-van-aanhangwagens/breekkabel-geremde-aanhanger-en-losbreekkabel-onge/

 2. merin eggink merin eggink

  Beste Rene,

  Afneembare trekhaken kunnen inderdaad lastig zijn. De wetgeving is namelijk gelijk aan de normale trekhaken dus de losbreekkabel mag niet los om de trekhaak worden gelegd. Er moet dus een extra haak aan de trekhaak of chassis zitten waar je de losbreekkabel in dit geval aan kan koppelen. Sommige fabrikanten leveren dit er zelf bij en bij andere moet je dit als accessoire er bij kopen. Zit er een extra ook waar je deze losbreekkabel aan kan haken?

 3. Rene Born Rene Born

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik rij een Opel Astra (Sports Tourer uit 2017).
  Deze auto heeft een afneembare trekhaak en hieraan wil ik een ongeremde aanhanger (bagagewagen) koppelen.

  Wat is de (wettelijk) juiste manier van het aankoppelen van de losbreekkabel?
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  René Born

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
webshop keurmerk