Hoe moet je een aanhanger beladen?

  • Geplaatst op
  • Door Karel Sinagl
  • 2
Hoe moet je een aanhanger beladen?

De plaatsing van de lading op de aanhanger komt precies. Zo zorg je dat de aanhanger in balans achter de auto hangt. We leggen in dit artikel uit hoe je dat moet doen en wat dat ook met de kogeldruk te maken heeft.

De aanhanger beladen op de juiste manier

Je ziet onderweg soms wonderlijke combinaties rijden. Niet alleen de stand van onderhoud maar ook de wijze van belading laat veel te wensen over. Dit wil je natuurlijk voorkomen als je zelf met een aanhanger op pad gaat. We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Wat mag je op de aanhanger laden?

aanhanger lading 4 meter hoogOf je nu een ongeremde of geremde aanhanger hebt op het type plaatje staat altijd het bruto laadvermogen. Dit is de combinatie van het eigen gewicht en laadvermogen.

Dus is het een 750kg aanhanger met een eigen gewicht van 300 kg dan mag je er nog 450 kg op laden. De wijze waarop  moet natuurlijk wel aan bepaalde eisen voldoen.

Zo mag de lading maar liefst 4 meter hoog zijn en aan de achterzijde maximaal 1 meter uitsteken zonder lange lading bord.

Weet wat de lading weegt

Het is dus ook van belang dat je weet wat de lading weegt. Gaat het om een verhuizing, dan is het natuurlijk lastig om precies te weten wat elk meubel weegt, maar gestapelde dozen met boeken zijn als snel een aanzienlijk aantal kilo's. Wist je dat een droge kuub zand al 1600kg weegt. En een kuub grind zelfs 2700 kg.

Waar moet je de lading neerzetten?

Is het een lading met een zwaar gewicht en klein volume? Dan moet je het altijd precies boven de assen plaatsen. Is de lading meer volumineus, dan kan je het evenredig meer naar voren en achter vanaf de as(sen) verdelen. Het is geen exacte wetenschap en ook voor iedere lading anders. Wat van belang is dat je de juiste kogeldruk hebt op de trekhaak om veilig te kunnen rijden.

kogeldruk aanhangerWat is de juiste kogeldruk van de aanhanger?

De kogeldruk is het aantal kilo's wat op de trekhaak van de auto drukt. Als je dus teveel lading voorop de aanhanger zet drukt dit de trekhaak naar beneden en de voorkant van de auto omhoog wat de wegligging zeer nadelig beïnvloed.

Wat is de juiste kogeldruk voor mijn aanhanger?

Bruto laadvermogen Kogeldruk
tot 750 kg 50 kg
751-1500 kg 75 kg
1501-3000 kg 100 kg
3001-3500 kg 150 kg

 

 

Reacties

  1. merin eggink merin eggink

    En wat zijn de maximaal toegestane trekvermogens van je auto dan? De kogeldruk is ook van belang om de rijeigenschappen van de aanhanger en auto goed te houden. Zonder een wat hogere kogeldruk en hoog aantal kg belading gaat de aanhanger sneller slingeren. Daar houdt de groupe PSA geen rekening mee ben ik bang.

  2. sjef van der ven sjef van der ven

    De term juiste kogeldruk gebruiken voor de aanhanger is niet juist. Bij elke auto wordt de maximale kogeldruk aangegeven, die niet overschreden mag worden. Zo heb ik sinds kort een Citroen C5 Aircross met een maximale kogeldruk van 55 kg. Kortom: de autofabrikant bepaalt de maximale kogeldruk van de auto. De kogeldruk vastpinnen aan de aanhanger is dan ook onjuist.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
webshop keurmerk