Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Karel Sinagl - Woensdag 28 Augustus 2022

  Hoe moet je een aanhanger beladen?

  Je ziet onderweg soms wonderlijke combinaties rijden. Niet alleen de staat van onderhoud maar ook de wijze van belading laat veel te wensen over. Dit wil je natuurlijk voorkomen als je zelf met een aanhanger op pad gaat. We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

  Vergeet ook niet het aanhangernet en spanbanden om de lading vast te zetten.

  Om te weten hoe je de aanhanger moet laden moet je eerst bepalen wat het gewicht en afmeting van de lading is. Ten eerste om te weten of het gewicht het netto toegestane laadvermogen niet overschrijdt maar ook om te weten of de lading goed en veilige op de aanhanger past qua afmeting. Wanneer je dat hebt bepaald kan je verder gaan met laden. Wanneer je bijvoorbeeld een pallet van 2 meter breed gaat vervoeren met gelijkmatig verdeelde lading is het makkelijk om te weten waar het zwaartepunt ligt. Namelijk in het midden van de twee meter. Dit moet je precies boven de as, of in het geval van een tandemas, tussen de assen plaatsen. Zo drukt het gewicht precies op de as.

  Waar moet je de lading precies neerzetten?

  Is het een lading met een zwaar gewicht en klein volume? Dan moet je het altijd precies boven de assen plaatsen. Is de lading meer volumineus, dan kan je het evenredig meer naar voren en achter vanaf de as(sen) verdelen. Het is geen exacte wetenschap en ook voor iedere lading anders. Wat van belang is dat je de juiste kogeldruk hebt op de trekhaak om veilig te kunnen rijden.

  kogeldruk aanhanger

   

   

   

   

  Zou je de lading teveel naar voren plaatsen? Dan drukt de lading teveel op de trekhaak van de auto zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien. Hierdoor zal de kogeldruk de maximaal toegestane massa overschrijden en de vering van de auto gaan belasten wat de wegligging negatief zal beïnvloeden. 

  Wanneer je de lading te ver naar achter plaatst, trekt dit de achterkant van de auto juist omhoog waardoor je bij snelheden boven de 50 km per uur zal gaan slingeren. Je achterwielen hebben geen voldoende grip meer om te kunnen corrigeren en een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

  Grote oorzaak van veel ongelukken met een aanhanger is verkeerde belading.

   

  Video: Hoe moet je een aanhanger beladen?

   

  Wat is de juiste kogeldruk van de aanhanger?

  De kogeldruk is het aantal kilo's wat op de trekhaak van de auto drukt. Als je dus teveel lading voorop de aanhanger zet drukt dit de trekhaak naar beneden en de voorkant van de auto omhoog wat de wegligging zeer nadelig beïnvloed.

  Wat is de juiste kogeldruk voor mijn aanhanger?

  Bruto laadvermogenKogeldruk
  tot 750 kg50 kg
  751-1500 kg75 kg
  1501-3000 kg100 kg
  3001-3500 kg150 kg

   

  Of je nu een ongeremde of geremde aanhanger hebt op het type plaatje staat altijd het bruto laadvermogen. Dit is de combinatie van het eigen gewicht en laadvermogen en mag de combinatie maximaal wegen.

  Dus is het een 750kg aanhanger met een eigen gewicht van 300 kg dan mag je er nog 450 kg op laden. De wijze waarop  moet natuurlijk wel aan bepaalde eisen voldoen.

  Wat mag de lading van de aanhanger maximaal uitsteken?

  De lading op de aanhanger mag maar liefst 4 meter hoog zijn en aan de achterzijde maximaal 1 meter uitsteken zonder lange lading bord. Dit geldt zowel voor de aanhanger als voor de auto.

  aanhanger lading 4 meter hoog

  Weet wat de lading op de aanhanger weegt

  Het is dus ook van belang dat je weet wat de lading weegt. Gaat het om een verhuizing, dan is het natuurlijk lastig om precies te weten wat elk meubel weegt, maar gestapelde dozen met boeken zijn als snel een aanzienlijk aantal kilo's. Wist je dat een droge kuub zand al 1600kg weegt. En een kuub grind zelfs 2700 kg.

   

  Meer info over wet en regelgeving over aanhangwagens lees je in dit blog.

  • Hans Beltman

   Geplaatst op zaterdag 15 januari 2022 20:29

   Kan ik op mijn aanhanger lengte laadbak 2.10 mtr ook een last meenemen van 3.20 mtr .
   Dan b.v 60 cm over de dissel laten uitsteken en 60 over laadklep achter ?
   Klopt hebben weinig speling in krappe bocht

  Toon meer

  BLOG

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking