Is er zoiets als een APK voor aanhangers en caravans?

Is er zoiets als een APK voor aanhangers en caravans?

Is er een verplichte keuring voor aanhangwagens,trailers en caravans zoals een APK?

De BOVAG en Focwa hanteren een keuringsrapport waarop zij de staat van de aanhanger controleren. Dit is echter geen verplichte keuring door de RDW. Pas na een ongeval wordt er gekeken of er sprake is van achterstallig onderhoud en kan er sprake zijn van merkelijke schuld bij de eigenaar. In 2014 is er door de EU in Brussel tegen een algemene periodieke keuring voor aanhangers gestemd. Er is toen afgesproken dit in 2018 mogelijk te herzien als de omstandigheden hier om vragen. Tot op heden is er dus geen verplichte keuring voor aanhangers en caravans tot een maximaal laadvermogen van 3500 kg.

Wij krijgen van klanten regelmatig de vraag of aanhangers verplicht gekeurd dienen te worden

De BOVAG en FOCWA hebben eigen keuringsrapporten opgesteld waarop de toestand van de onderdelen van de aanhanger of caravan worden gecontroleerd. Dit heeft echter geen wettelijke grond van de RDW die enkel nieuwe of ingevoerde aanhangwagens keurt. In 2014 heeft de EU in Brussel bepaalt dat er geen Europese wetgeving komt die periodieke keuringen van aanhangwagens en caravans regelt dan wel verplicht stelt. Er is toen wel afgesproken deze beslissing in 2018 opnieuw te beoordelen.
 

Wel of geen verplichte APK invoeren?

Voorstanders zijn milieuorganisaties en verenigingen voor verkeersveiligheid, tegenstanders zijn belangenbehartigers van consumenten zoals bijvoorbeeld de ANWB

 
Geen enkele aanhanger bezitter zit te wachten op extra onderhoudskosten maar wij worden als onderhoudsbedrijf wel dagelijks geconfronteerd met aanhangers in erbarmelijke staat van onderhoud. Helaas gebeuren de meeste ongelukken door problemen met banden en slecht functionerende rem systemen. Dit kost nu jaarlijks mensenlevens en is relatief eenvoudig te voorkomen. Wij zijn van mening dat eigenaren dit prima zelf kunnen controleren en waar nodig zelf onderdelen kunnen reinigen of vervangen.
 

Hoe onderhoud ik mijn aanhanger zelf?

Wij hebben een artikel geschreven dat je helpt bij het repareren en vervangen van onderdelen van je aanhanger. Deze vind je hier. Bekijk ook onze handige instructievideo's op Youtube.

Reacties

 1. merin eggink merin eggink

  Punt is dat er nu dus pas reactief word gecontroleerd. Dus als er een ongeluk ontstaat door nalatigheid of achterstallig onderhoud je alsnog een boete krijgt of in ergste geval vervolgd wordt. In Belgie en Duitsland zijn wel verplichte jaarlijkse keuringen maar Nederland wacht op Europese wetgeving.

 2. Carpe Diem Carpe Diem

  Je zou toch zeggen dat alle voertuigen een periodieke keuring moeten ondergaan, al is het maar voor de veiligheid van andere weggebruikers. Dit betekent dus ook dat een tourcaravan een gasslang van 12 jaar mag hebben, terwijl je eigenlijk elke 3 jaar een nieuwe slang moet hebben. Zelf heb ik een chalet op een camping en de voorschriften zijn dat elke 3 jaar de gasleiding moet worden gekeurd. Wat is het verschil met een tourcaravan? Je moet er niet aan denken dat je zo'n rijdend ontplofbaar projectiel naast je op de camping krijgt. Het gros zal best de caravan laten checken of keuren, maar de andere gemakzuchtigen die denken: Het werkt toch allemaal nog? Tijd voor keuringen zou ik zeggen!
  En zeg nou zelf, onderhoudskosten hebben we toch allemaal? Waarom deze groep dan niet?

 3. A A

  Levens gevaarlijk dat caravans zonder apk mogen rijden. Er rijden gezinnen in en andere weg gebruikers op de weg eerst wat gebeuren en de slacht offer is de pineut . Achteraf de dader sorry maar de slacht offer zit met gebakken peren .

 4. merin eggink merin eggink

  Ja wie weet wat er volgend jaar in Brussel over gestemd word. Dan word er weer in het parlement gestemd over een wetswijziging.

 5. Ferdinand Schneider Ferdinand Schneider

  Interessant dat er geen verplichte apk-keuring is voor aanhangers. Zelf heb ik ook een aanhangwagen en daarom wilde ik graag meer weten over de regels hieromtrent. Wellicht wordt een keuring in de toekomst wel verplicht gemaakt.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
webshop keurmerk