• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Sybe Eggink - Woensdag 29 Oktober 2018

      Is er zoiets als een APK voor aanhangers en caravans?

      Wij krijgen van klanten regelmatig de vraag of aanhangers verplicht gekeurd dienen te worden. De BOVAG en FOCWA hebben eigen keuringsrapporten opgesteld waarop de toestand van de onderdelen van de aanhanger of caravan worden gecontroleerd. Dit heeft echter op dit moment geen wettelijke grond van de RDW die enkel nieuwe of ingevoerde aanhangwagens keurt. Iedere 4 jaar staat er in Brussel een agendapunt over een verplichte keuring van aanhangers en caravans.

       

      Is er een verplichte APK voor aanhangers?

      Er is geen APK zoals voor auto's voor aanhangers. Er is geen verplichte jaarlijkse keuring in Nederland. In België en Duitsland is dit wel het geval. Wel kan het zijn dat bouwbedrijven een VCA keuring moeten hebben voor de aanhanger om bouwplaatsen te mogen betreden. Dit geldt dan overigens voor al het gereedschap en materieel dat ze gebruiken. Maar een jaarlijkse verplichte keuring vanuit de overheid voor alle aanhangers en caravans is er niet. Of het nu gaat om ongeremde aanhangwagens of geremde aanhangers, deze hoeven niet te worden gekeurd. Het is wel een verplichting voor iedere weggebruiker om met deugdelijk materieel de weg op te gaan. Mocht er een ongeval ontstaan waaruit blijkt dat de aanhanger niet meer geschikt was om de weg op te gaan kan er sprake zijn van nalatigheid. In het ergste geval kan hier dan ook een aansprakelijkheidstelling uit volgen. 

       

      Verplichte keuringen in het Buitenland

      In onze buurlanden Duitsland en België is het wel verplicht om jaarlijks de aanhanger te gaan keuren. Hiervoor is het verplicht om jaarlijks de aanhanger te controleren op essentiële punten die vergelijkbaar zijn met onze APK keuring voor auto's. Anders dan in Nederland wordt de keuring niet door commerciële partijen uitgevoerd maar door overheids instanties die onder de Douane vallen. Hierdoor zie je in het buitenland ook weinig antieke oude aanhangertjes rijden die je nog wel eens in Nederland kan tegenkomen ;).

       

      Iedere 4 jaar als Europees agendapunt in Brussel

      In tegenstelling tot onze buurlanden wacht Nederland op Europese wetgeving inzake de keuringsverplichtingen van aanhangwagens en caravans. Dit omdat ze zelf geen wetgeving willen maken die mogelijk in de nabije toekomst weer moet worden herzien. Zolang er geen noodzaak is door een plotselinge stijging van ongelukken of een andere politieke noodzaak is hier geen verandering in te verwachten. Zuidelijke landen van Europa hebben weinig aanhangers op de weg en zien het bespreken van deze keuring dan ook niet als prioriteit. Er vallen in de basis de volgende voor- en tegenstanders te definiëren. 

       

      • Voorstanders zijn milieuorganisaties en verenigingen voor verkeersveiligheid;
      • Tegenstanders zijn belangenbehartigers van consumenten zoals bijvoorbeeld de ANWB die het vooral ziet als lastenverzwaring voor caravan bezitters.

       

      Geen enkele aanhanger bezitter zit te wachten op extra onderhoudskosten maar wij worden als onderhoudsbedrijf wel dagelijks geconfronteerd met aanhangers in erbarmelijke staat van onderhoud. Helaas gebeuren de meeste ongelukken door problemen met banden en slecht functionerende rem systemen. Dit kost nu jaarlijks mensenlevens en is relatief eenvoudig te voorkomen. Wij zijn van mening dat eigenaren dit prima zelf kunnen controleren en waar nodig zelf onderdelen kunnen reinigen of vervangen. Het is natuurlijk ook mogelijk om het onderhoud uit te besteden aan een gespecialiseerd aanhangwagenbedrijf. Aanhangwagendirect heeft zelf ook een volledig uitgeruste werkplaats en voor bedrijven ook de mogelijkheid om onderhoud op locatie uit te besteden.
       
      Maak een afspraak voor onderhoud aan de aanhanger!

       

      Hoe onderhoud ik mijn aanhanger zelf?

      Het is natuurlijk ook goed mogelijk om de aanhanger zelf te onderhouden. In onze webshop vind je alle noodzakelijke onderdelen voor techniek en esthetische aanpassingen. Wij hebben een artikel geschreven dat je helpt bij het repareren en vervangen van onderdelen van je aanhanger. Deze vind je hier. Bekijk ook onze handige instructievideo's op Youtube.
      • Ruud Kerstiens

        Geplaatst op dinsdag 17 oktober 2023 14:12

        Vreemd dat Nederland nog steeds geen verplichte (bijvoorbeeld tweejaarlijkse) keuring voor caravans (en vouwwagens en andere aanhangers) kent. Voor de auto is de apk vanzelfsprekend, dus waarom niet voor de caravan ? Of is veiligheid dan ineens niet meer belangrijk ? We stonden dit jaar op een camping in Kroatië, met nogal wat Duitsers om ons heen en daar werd ook wat meewarig gereageerd op deze veronderstelde (en dat hoop je dan maar) 'eigen verantwoordelijkheid'. De in ons land wel eens gehoorde klacht "ik hoef niet al die stickers op m'n mooie caravan" is natuurlijk onzin. Een bescheiden goedkeuringsstickertje misstaat absoluut niet op zelfs de allermooiste caravan. M'n Duitse buurman liet me z'n twee goedkeuringsstickertjes zien (kleine rondjes op de nummerplaat), één voor technische goedkeuring van de caravan en één voor het technisch in orde zijn van alle gasaansluitingen en -verbindingen. En daar is helemaal niks mis mee !

      Toon meer

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking