• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      René Ensing - Maandag 20 Juli 2018

      11 aankoop tips tweedehands aanhangwagen - Waar moet je op letten?

      De meeste mensen kopen een nieuwe aanhanger, maar natuurlijk niet iedereen. Als je een tweedehands aanhanger koopt wil je natuurlijk wel van tevoren weten dat je geen miskoop doet. Daarom hebben wij 11 handige aankooptips geformuleerd. Deze tips bieden je aandachtspunten om de kans van een miskoop bij de aanschaf van een tweedehands trailer eenvoudig te minimaliseren! Houd er rekening mee dat wanneer je geen nieuwe aanhanger koopt de kans groot is dat je onderdelen (op de korte termijn) moet vervangen.

       

      Klik hier voor ons aanbod occasions!

       

      Waar moet je op letten bij aanschaf van een occasion? Hier zijn de tips!

      Eerst leggen wij in 8 tips uit wat belangrijk is wanneer je een geremde of een ongeremde aanhanger aan wil schaffen. De laatste 3 tips zijn specifiek bedoeld voor geremde aanhangers, omdat een geremde aanhanger een remsysteem bezit.

       

      Tip 1: Banden & velgen

      Laten we allereerst beginnen met de banden en velgen. Het is belangrijk om te controleren op droogte scheuren, slijtage van het profiel en ook de DOT codering op de band. Als de DOT-code op de banden ouder is dan 6 jaar, dan kun je dit in acht nemen bij het onderhandelen over de aanschafprijs. Het is namelijk erg onveilig om te rijden met te oude banden of kromme velgen.

       

      Tip 2: Chassis van de aanhanger

      Is er roestvorming op het chassis van de aanhangwagen? En is dit oppervlakkig of al ingevreten? Dit zegt namelijk veel over het gebruik en onderhoud van de aanhanger door de eigenaar. Daarnaast komt het wel eens voor dat er scheuren in het chassis zitten, ook dit is een essentieel punt om op te letten.

       

      Tip 3: Assen

      Bij overbeladen kan de as van de aanhanger krom zijn getrokken. Dit merk je door slingeren van de aanhanger achter de auto maar kan ook worden geconstateerd door het meten van de hoek van de zwenkarm. Wij adviseren bij het vervangen van een as niet een tweedehands as te kopen, die zijn vaak beschadigd. Je kan als het vervangen moet worden, het beste een nieuwe as aanschaffen!

       

      Tip 4: Vloerplaat

      Bij langdurig buiten staan kan de vloerplaat, die vaak uit betonplex bestaat, gaan rotten. Met een verrotte vloer kan je natuurlijk geen lading vervoeren. Je kan bij aanschaf van een vloerplaat ook kiezen voor het extra monteren van een stalen vloerplaat, bovenop de betonplex vloerplaat!

       

      Tip 5: Aanhangerverlichting

      De werking van de verlichting van de aanhanger controleren is verplicht, want rijden zonder verlichting is verboden en daar kan je een boete voor krijgen. Als een lampje het niet doet, kan je deze vaak zelf wel vervangen. Als het echter een flikkerend licht geeft, kan het storing of een slechte connectie met de stekkerdoos zijn. Electrocleaner kan de contacten van de stekker en stekkerdoos reinigen. Het kan ook zijn dat er vocht achter de lampen gekropen is, dan doet de verlichting het op zijn tijd ook niet meer. 

       

      Check ook de hoofdkabel zelf op beschadigingen en open contacten bij de aansluitpunten. Als de hoofdkabel open is, is deze niet meer spat- en regenwaterdicht en krijg je hier sowieso op den duur problemen mee!

       

      Tip 6: Koppeling

      De koppeling moet soepel ontgrendelen en een binnendiameter van maximaal 50 mm hebben. Een versleten koppeling is af te leiden aan de hand van de koppelingsindicator, dan staat de indicator op geel. Wanneer de koppeling niet goed is aangekoppeld dan staat deze op rood. Als de koppeling van de aanhanger niet goed is aangekoppeld, kan dat nare ongelukken veroorzaken!

       

      Tip 7: Neuswiel

      De aanhanger steunt op het neuswiel als deze stilstaat of als je deze wilt duwen. Dus is het wieltje zelf beschadigd of afgesleten en draait hij gemakkelijk in? Dan zouden wij aanraden het neuswiel te vervangen. Is het een automatisch opklapbaar neuswiel, controleer dan of hij goed inklapt.

       

      Tip 8: Spatborden

      Spatborden zijn voor de aanhanger verplicht, als deze afwezig zijn, kan je hier dus al een punt van maken! Verder moet je kijken naar beschadigingen en of de spatborden niet de band raken. Let ook op de bevestiging van de spatborden, je wilt natuurlijk niet dat ze er onderweg afvliegen!

       

       

      Tips specifiek voor geremde aanhangers

      Deze laatste 3 tips zijn alleen relevant als je een geremde aanhanger wil kopen. De onderdelen waar de tips over gaan zijn namelijk allemaal geremde onderdelen.

       

      Tip 9: Oplooprem

      Kan je de oplooprem met de hand (zwaar) indrukken en veert deze normaal terug? Dan werkt de oplooprem naar behoren! Als dit niet het geval is, dan is deze aan vervanging toe. Je kan er dan voor kiezen om de trekstang, de oploopremdemper of de gehele oplooprem te vervangen, dit is natuurlijk afhankelijk van waar het probleem zit. 

       

      Tip 10: Remschoenen en remtrommels

      De wielen moeten in vrijloop zeer licht tegen de remschoenen aanlopen, als dit niet het geval is, moeten de remschoenen worden afgesteld. Vaak worden de remtrommels van de aanhangwagens niet goed onderhouden, dus het is raadzaam om te vragen naar de laatste onderhoudsbeurt en hiervan de nota op te vragen om te weten of de remschoenen ook nog vervangen moeten worden.

       

      Tip 11: Remkabels en de handrem van de aanhanger

      De remkabels zorgen ervoor dat de aanhanger kan remmen, de handrem zorgt ervoor dat de aanhanger op zijn plek blijft staan. Zorg ervoor dat er geen beschadigingen te zien zijn op de remkabels, daarnaast moet de handrem niet te snel op slot slaan. Anders zou je deze onderdelen ook moeten vervangen.

       

      Gebruik deze tips om geld te besparen en bij eventuele gebreken niet teveel te betalen bij de aanschaf van de aanhanger.

       

      Zelf onderdelen vervangen?

      Uiteraard kan je ervoor kiezen om de onderdelen van de tweedehands gekochte aanhanger zelf te vervangen. Als je er niet uitkomt, kan je mogelijk een kijkje nemen op ons YouTube kanaal! Mocht je het makkelijker vinden om het te laten doen, dat kan ook bij ons! Je kan bij ons onderhoud inplannen via onze onderhoudspagina.

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking