• Incl.Excl.
  BTW
 • Klantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Karel - Dinsdag 12 Januari 2023

   Bandenspanning van de aanhanger of caravan

   In dit blog duiken we in een cruciaal aspect van aanhangwagenonderhoud: de bandenspanning. Het juist instellen van de bandenspanning is essentieel voor de veiligheid, efficiëntie en levensduur van je aanhangwagen. We bespreken het belang van regelmatige controle, hoe je dit correct uitvoert, en welke impact het kan hebben op je rijervaring en brandstofverbruik. Of je nu een ervaren chauffeur bent of net begint met aanhangwagens, deze informatie is essentieel om ervoor te zorgen dat je aanhangwagen altijd optimaal presteert. Zijn de banden aan vervanging toe? Check hier onze aanbiedingen voor banden en complete wielen.

   Bandenspanning meten

    

   Wat is de juiste bandenspanning voor de aanhanger?

   De juiste bandenspanning van de aanhanger is van belang om veilig onderweg te zijn met de aanhangwagen of caravan. Het aantal BAR is afhankelijk van de band en velg. Het is van belang regelmatig de bandenspanning te controleren om onnodige bandenslijtage en ongelukken te voorkomen. Vervang je zelf de wielen? Vergeet dan ook niet het juiste aandraaimoment van de velgen te controleren.

   Dit kan bij een tankstation of gewoon zelf met een digitale spanningsmeter

    

   Staat de maximale bandenspanning ook op de band vermeld?

   Op de band staat ook altijd de maximale druk vermeld. Dit is wettelijk verplicht voor zowel aanhanger banden als caravan banden. Vaak alleen in PSI ( pound-force per square inch). Wij meten alles in BAR, dus dat moet je omrekenen.

    

   Wijk nooit meer dan 0,5 bar af van aanbeveling die op de band staat

   aanduiding_op_band

    

   Hoe reken ik PSI om in BAR?

   Je kan eenvoudig PSI omrekenen naar bar door het aantal PSI met 0,06894 te vermenigvuldigen.

   Voorbeeld: 64 PSI x 0,06894 = 4,4 BAR

   Je kan ook de onderstaande tool gebruiken om eenvoudig PSI naar BAR om te rekenen.

     Belangrijk:Op iedere band staat de maximale bandenspanning vermeld!

   Bandenspanning

   Hoe controleer ik de bandenspanning?

   De makkelijkste manier om de bandenspanning van je aanhanger te meten is met een bandenspanning meter, hier te bestellen. Wil je zelf de bandenspanning overal op peil kunnen houden? Overweeg dan een luchtcompressor te bestellen, hier te krijgen

   LET OP! Wijk nooit meer dan 0,5 bar af van de aanbevolen druk.

    

   Wat is het effect van een "te lage" bandenspanning?

   In de meeste gevallen adviseren wij de aanbevolen bandenspanning die op de band staat aan te houden. Mocht je er voor kiezen om de bandenspanning wat te verlagen resulteert dat in het volgende:

   Voordelen:
   • Meer grip
   • Meer comfort
   Nadelen:
   • Hoger brandstof verbruik
   • Weker stuurgedrag
   • Snellere slijtage van het loopoppervlak
   • Bij uitlijning problemen grotere plaatselijke slijtage
   • Een lager zijdelingse stijfheid

    

   Wat is het effect van een "te hoge" bandenspanning?

   Voordelen:
   • Preciezer stuurgedrag
   • Lager brandstofverbruik
   • Grotere zijdelingse stijfheid
   • Minder slijtage van het loopvlak
   • Minder plaatselijke slijtage in geval van uitlijningsproblemen
   Nadelen:
   • Minder grip
   • Minder comfort

   Wat zijn andere zaken om rekening mee te houden met bandenspanning?

   • Te hoge druk is bijna niet mogelijk voor de veiligheid van de aanhangwagen band.
   • De maximum druk die de banden-fabrikant opgeeft heeft zelfs nog een ruime marge (maar niet meer dan 0,5 bar).
   • Deze maximum druk ( verder Pmax) is koud gemeten, en dat is als de band inhoud 18 graden Celcius is. De drukverhoging door temperatuurstijging in de band van de aanhanger is vooraf ingecalculeerd .
   • Iets te lage druk kan echter schade geven aan de band, en dan vooral de band wang, maar ook indirect door te veel buigen van de bandwang, kan het loopvlak los komen van de band.
   • Lagere druk, zolang het niet extreem te laag is, die al schade geeft aan de band geeft echter nog meer grip en comfort, dus het gevaar is dat de gebruiker dit wenst en daar ook de voordelen van merkt, maar door de schade aan de band opeens een klapband krijgen met de aanhanger, met de nodige nare gevolgen.

   Daarom dient de laagste druk bepaald te worden die voor de gewenste rij omstandigheden geen schade geeft aan de banden van de aanhanger of caravan. Daarboven kan, voor de gunstigste mix van voor en nadelen, de druk gevarieerd worden.

    

   Hoe zit het met Caravan banden?

   Een caravan wordt vaak maar een paar keer per jaar gebruikt en heeft dus relatief weinig slijtage sporen. Van belang is wel om de banden op droogtescheuren te controleren. Heb je een casco verzekering voor de caravan? Dan vereist de verzekering ook dat je om de 6 jaar de banden vervangt. De juiste bandenspanning voor de caravan beperkt ook de slijtage en is dus een must om te controleren wanneer je de caravan uit de stalling haalt. Langdurig stallen kan de banden ook "vlak" maken. Dit merk je tijdens het rijden door een trilling alsof je ergens overheen rijdt.

    

   Wat is de Top-10 meest gestelde vragen over aanhanger banden

   1. Wat is het verschil tussen ST en LT banden voor aanhangwagens? ST (Special Trailer) banden zijn speciaal ontworpen voor gebruik op aanhangwagens en hebben een hogere belasting- en snelheidsindex dan normale banden. LT (Light Truck) banden zijn ook geschikt voor gebruik op aanhangwagens, maar zijn meestal beter geschikt voor zwaardere en langere aanhangwagens.

   2. Moet ik altijd dezelfde bandenmaat gebruiken als die op mijn aanhangwagen staan? Het is het beste om dezelfde bandenmaat te gebruiken als die op je aanhangwagen staan. Als je een andere maat gebruikt, kan dit invloed hebben op de prestaties van je aanhangwagen en kan het zelfs gevaarlijk zijn.

   3. Hoeveel bar moeten aanhanger banden zijn opgepompt? De juiste luchtdruk voor aanhangerbanden is afhankelijk van de belasting en het gebruik van de aanhangwagen. Het is daarom het beste om de luchtdruk te controleren met een luchtdrukmeter en de aanbevolen luchtdruk te volgen die staat vermeld in de handleiding van je aanhangwagen.

   4. Hoe vaak moet ik de banden van mijn aanhangwagen vervangen? Het is aanbevolen om de banden van je aanhangwagen elke 6 jaar te vervangen, of eerder als ze zijn uitgesleten of beschadigd. Het is ook belangrijk om regelmatig de luchtdruk en de slijtage van de banden te controleren.

   5. Moet ik banden met een hogere snelheidsindex gebruiken op mijn aanhangwagen? Het is aanbevolen om banden te gebruiken met een snelheidsindex die gelijk is aan of hoger is dan de maximumsnelheid van je aanhangwagen. Als je banden met een lagere snelheidsindex gebruikt, kan dit gevaarlijk zijn en kan het zorgen voor slechte prestaties van je aanhangwagen.

   6. Wat is de juiste bandenmaat voor mijn aanhangwagen? De juiste bandenmaat voor je aanhangwagen is afhankelijk van het gewicht en de afmetingen van de aanhangwagen. Het is het beste om de aanbevolen bandenmaat te gebruiken die staat vermeld in de handleiding van je aanhangwagen.

   7. Moet ik winterbanden gebruiken op mijn aanhangwagen? Het is aanbevolen altijd banden met goed profiel te gebruiken. Dit hoeven niet specifiek winterbanden te zijn. De aanduiding W+S is dan ook niet noodzakelijk.

   1. Kan ik all-season banden gebruiken op mijn aanhangwagen? All-season banden zijn geschikt voor gebruik in verschillende weersomstandigheden, maar ze zijn meestal niet zo goed als specifieke winter- of zomerbanden in extreme omstandigheden. Als je in een gebied woont waar de weersomstandigheden vaak extreem zijn, zoals zeer koude winters of zeer hete zomers, kan het het beste zijn om specifieke winter- of zomerbanden te gebruiken voor je aanhangwagen.

   2. Kan ik gebruikte banden gebruiken op mijn aanhangwagen? Het is mogelijk om gebruikte banden te gebruiken op je aanhangwagen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de banden nog in goede staat zijn en de juiste maat hebben voor je aanhangwagen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat gebruikte banden minder grip en prestaties kunnen hebben dan nieuwe banden.

   3. Hoe kan ik de levensduur van mijn aanhanger banden verlengen? Er zijn een aantal manieren waarop je de levensduur van je aanhangerbanden kunt verlengen:

   • Zorg ervoor dat de banden op de juiste luchtdruk zijn opgepompt.
   • Vermijd overbelasting van je aanhangwagen.
   • Vermijd hard remmen en scherpe bochten.
   • Rijd op een goede weg; vermijd het rijden over scherpe voorwerpen of oneffen oppervlakken.
   • Controleer regelmatig de slijtage van de banden en vervang ze als nodig.
   • merin eggink

    Geplaatst op maandag 23 januari 2023 12:33

    Voor autobanden helaas niet. Ik weet wel dat dit vaak in de deurstijl vermeld staat van de auto.

   Toon meer

   BLOG

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking