• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Bas - Vrijdag 27 Maart 2024

      De verschillende aanhanger typeplaatjes

      Wanneer je eigenaar bent van een aanhanger, caravan of boottrailer, zal je waarschijnlijk bekend zijn met de term 'typeplaatje'. Maar wat betekenen deze plaatjes precies en welke informatie kan je erop vinden? In dit blog duiken we dieper in de wereld van de aanhanger typeplaatjes. We behandelen de drie belangrijkste types: het typeplaatje van de as, de oplooprem, en de aanhanger zelf.

       

      Het typeplaatje van de As

      De as van een aanhanger speelt een belangrijke rol in de veiligheid en prestaties van je aanhangwagen. Op het typeplaatje van de as vind je informatie die essentieel is voor onderhoud en reparaties. Dit plaatje vindt je meestal op de as zelf, dicht bij de wielen of op een goed zichtbare plaats wanneer u onder de aanhanger kijkt.

      Wat staat er op?

      Maximale belasting: Het gewicht dat de as kan dragen.

      Fabrikant: De naam van de producent van de as.

      Serienummer: Een unieke identificatiecode.

      Productiedatum: Handig om de leeftijd van de as te bepalen.

       

      Het typeplaatje van de oplooprem

      De oplooprem is een ander belangrijk onderdeel van de aanhanger dat ervoor zorgt dat de aanhanger automatisch remt wanneer het trekkende voertuig vertraagt. Dit onderdeel vindt je dan ook alleen op geremde aanhangers. Het typeplaatje van de oplooprem biedt cruciale informatie over dit systeem en is meestal te vinden op de oplooprem zelf. Wanneer je een oplooprem gaat vervangen is zijn het merk en type erg belangrijk. Dit vind je op het typeplaatje en met deze informatie zorg je ervoor dat het geschikte vervangende product besteld.  

      Wat staat er op?

      Type: Het model van de oplooprem.

      Maximale trekvermogen:  Het totale gewicht dat de aanhanger, inclusief lading, veilig kan hebben.

      Fabrikant: De producent van de oplooprem.

      Serienummer en productiedatum: Voor identificatie en onderhoudshistorie.

       

      Het typeplaatje van de aanhanger

      Het typeplaatje van de aanhanger is wellicht het belangrijkste van allemaal. Dit plaatje bevat essentiële informatie over de aanhanger als geheel en is vereist voor identificatie, registratie, en bij verkoop. Je vindt dit typeplaatje meestal op een goed zichtbare plaats op het chassis of het frame van de aanhanger.

      Wat staat er op?

      Identificatienummer (VIN): Een unieke code die de aanhanger identificeert.

      Maximale toelaatbare massa: Niet te verwarren met de maximale belasting van de as; dit is het totaalgewicht van de aanhanger plus lading.

      Leeggewicht: Het gewicht van de aanhanger zonder lading.

      Fabrikant: Wie de aanhanger heeft gemaakt.

      Bouwjaar: Het productiejaar van de aanhanger.

       

      Waarom zijn typeplaatjes belangrijk?

      De informatie op deze typeplaatjes zijn cruciaal voor zowel de veiligheid als de wetgeving. Ze zorgen ervoor dat je jou aanhanger op de juiste manier kunt beladen en onderhouden, voorkomen overbelading en garanderen dat je aanhanger voldoet aan de wettelijke eisen. Bovendien zijn ze onmisbaar bij verkoop, verzekering en in sommige gevallen voor registratie bij de RDW of andere verkeersautoriteiten. Door het typeplaatje kan je vaak gemakkelijk en snel het juiste vervangende product vinden.

       

      Typeplaatje aanhanger vervangen

      Wanneer je typeplaatje niet meer leesbaar is of je wil je aanhanger laten herkeuren bij het RDW, dan zal je je typeplaatje moeten vervangen. Dit wordt vaak gedaan wanneer je je aanhanger wil gebruiken om zwaardere ladingen te vervoeren. Dit kan je doen door een verklaring op te sturen naar de importeur/fabrikant van de aanhanger of trailer.

       

      Zelfbouw trailer zonder typeplaatje?

       Ieder voertuig is verplicht een typeplaatje te hebben. Dit geldt dus ook voor zelfbouw voertuigen. Voor een zelfbouwvoertuig zijn er ook blanco typeplaatjes verkrijgbaar. Deze kan je zelf invullen met de juiste informatie. Op het typeplaatje moet altijd de fabrikant, typegoedkeuringsnummer, maximaal toegestane maximummassa en as lasten zichtbaar zijn.

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking