Reflectoren, tape en borden

Bekijk ons volledig overzicht reflectoren, borden voor speciale lading en reflecterende tape voor aanhangwagens en trailers - voordelig en snel geleverd
Lees meer

Bekijk ons volledig overzicht reflectoren, borden voor speciale lading en reflecterende tape voor aanhangwagens en trailers - voordelig en snel geleverd

Reflectoren, reflecterende tape en reflecterende borden

Bepaalde reflectoren en borden zijn verplicht, dit is onder andere afhankelijk van het jaar waarin de aanhanger in gebruik is genomen. Hieronder lees je hoe het zit.

Verplichte retroreflectoren

Meer informatie over de exacte positionering van reflectoren vind je hier.

Rode (driehoek) reflectoren

Aanhangers moeten aan de achterzijde altijd zijn voorzien van twee rode (driehoek) reflector. In sommige gevallen zijn deze geïntegreerd in de verlichting of een lichtbalk.

Witte reflectoren

Aanhangers moeten aan de voorzijde zijn voorzien van minimaal twee witte retroreflectoren aan de voorzijde mits het voertuig in gebruik is genomen na 31 december 1997.

Gele/oranje reflectoren

Aanhangers moeten zijn voorzien van ambergele retroreflectoren  aan de zijkanten. Meer informatie over de positionering hiervan vind je hier. De achterste reflector aan de zijkant mag rood zijn.

Verplichte borden

Markeringsbord lange combinatie

Wanneer de combinatie van het trekkend voertuig en de aanhanger/trailer/caravan/etc. langer dan 12 meter is ben je verplicht 2 markeringsborden aan de achterzijde te plaatsen.

Markering bij uitstekende lading in de breedte

Let op: deelbare lading mag niet uitsteken aan de zijkanten.

Lading mag in de breedte uitsteken mits de totale breedte van de trailer niet groter dan 3 meter is, is dit wel het geval is het niet toegestaan lading uit te laten steken.

Wanneer de lading aan één kant of weerszijden meer dan 10 cm uitsteekt moet deze rood-wit gemarkeerd worden. De markeringsborden moeten dwars aan de lading bevestigd worden op een minimale hoogte van 35 cm en een maximale hoogte van 170 cm. 'S nachts moet er gemarkeerd worden met verlichting; wit voor en rood achter.

Markering bij DEELBARE uitstekende lading voor- en achterzijde

Deelbare lading mag niet meer dan 1 meter uitsteken aan de achterkant en lading mag niet meer dan 5 meter vanaf de hart van de achteras uitsteken. Het markeren van deze deelbare lading is niet verplicht. Aan de voorzijde van de trailer mag deelbare lading niet uitsteken.

Markering bij ONDEELBARE uitstekende lading voor- en achterzijde

Ondeelbare lading mag bij trailers niet meer dan 0,5 keer de lengte van het voertuig (met een maximum van 5 meter vanaf het hart van de achteras) uitsteken. Wanneer deze lading meer dan 1 meter uitsteekt moet deze zijn voorzien van een markeringsbord voor lange lading. Het is niet toegestaan om evenals bij deelbare lading ondeelbare lading aan de voorzijde uit te laten steken.