• Incl.Excl.
  BTW
 • Klantenservice
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Agnes - Maandag 12 November 2023

   Het gebruik van stikstof in aanhanger- of caravanbanden: Feiten en mythen

   Als product specialist bij Aanhangwagendirect ben ik altijd op zoek naar de waarheid achter verschillende claims en trends met betrekking tot aanhanger- en caravanaccessoires. Een veelgestelde vraag is of het zinvol is om stikstof in aanhanger- of caravanbanden te pompen. Er wordt beweerd dat stikstof de banden langer op spanning houdt, roestvorming voorkomt en de levensduur verlengt. Maar kloppen deze beweringen wel? In deze blog duik ik dieper in de materie om de feiten en mythen rondom het gebruik van stikstof in banden te ontrafelen.

   Stikstof in de banden pompen, heeft dat zin?

   Lucht bestaat voor 80% uit stikstof en 20% uit zuurstof, of toch niet helemaal? Laten we beginnen met het rechtzetten van een veelvoorkomend misverstand. Vaak wordt beweerd dat lucht voor 80% uit stikstof en 20% uit zuurstof bestaat. Echter, naast stikstof en zuurstof bevat lucht ook ongeveer 1% aan andere (edel)gassen. Het is belangrijk om dit te weten voordat we verder ingaan op de vraag of het zinvol is om stikstof in banden te gebruiken.

   Waarom ontsnapt zuurstof sneller dan stikstof uit banden?

   Nu we weten dat lucht niet alleen uit stikstof en zuurstof bestaat, kunnen we ons afvragen waarom stikstof vaak als beter wordt beschouwd voor banden. Dit heeft te maken met de grootte van de moleculen. Stikstofmoleculen zijn groter dan zuurstofmoleculen, waardoor zuurstof sneller door het enigszins poreuze rubber van de banden kan ontsnappen. Stikstofmoleculen hebben hier meer moeite mee. Dit betekent dat wanneer je banden met normale lucht vult, er al een aanzienlijke hoeveelheid stikstof aanwezig is.

   stikstof in banden

   Het geleidelijk leeglopen van banden en het effect van bijvullen met lucht.

   Nadat je banden zijn gevuld met gewone lucht, zullen ze na verloop van tijd langzaam spanning verliezen doordat de zuurstofmoleculen ontsnappen. Ongeveer 20% van de oorspronkelijke zuurstof zal verdwijnen. Wanneer je de banden vervolgens oppompt met lucht, zal het percentage stikstof in de banden al gestegen zijn tot ongeveer 96%. Dit betekent dat na een paar keer oppompen, je banden bijna pure stikstof bevatten.

   De waarheid over roestpreventie en levensduur verlenging.

   Vaak wordt beweerd dat het gebruik van stikstof in banden roestvorming voorkomt en de levensduur verlengt. Laten we deze beweringen eens nader bekijken. Het klopt dat stalen velgen niet meer roesten, maar dit komt niet door de afwezigheid van water zoals soms wordt gedacht. Roestvorming treedt op wanneer zuurstof reageert met het metaal. Aangezien stikstof geen zuurstof bevat, kan het roestproces niet plaatsvinden. Wat betreft de levensduurverlenging en de verminderde warmteontwikkeling van banden, is dit voornamelijk te danken aan de juiste bandenspanning. Zolang je banden de juiste spanning hebben, ongeacht of ze zijn gevuld met stikstof of gewone lucht, zullen ze langer meegaan en minder snel oververhit raken.

   Conclusie: Zijn de beweringen over stikstof in banden gerechtvaardigd?

   Na grondig onderzoek kunnen we concluderen dat het gebruik van stikstof in aanhanger- of caravanbanden niet noodzakelijk zinvol is. Hoewel stikstofmoleculen langzamer ontsnappen dan zuurstofmoleculen, bevat gewone lucht al een aanzienlijke hoeveelheid stikstof. De beweringen over roestpreventie en levensduurverlenging zijn grotendeels gebaseerd op misvattingen. Het belangrijkste is om de juiste bandenspanning te handhaven, ongeacht welk type lucht je gebruikt.

   Laat je geen geld uit de zak kloppen!

   Als product specialist bij Aanhangwagendirect wil ik je een laatste advies geven: laat je geen geld uit de zak kloppen door misvattingen en valse beloftes. Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om stikstof in je banden te pompen, is het niet noodzakelijk om hiervoor extra te betalen. Door regelmatig je bandenspanning te controleren en op het juiste niveau te houden, zorg je ervoor dat je banden optimaal presteren en een lange levensduur hebben. En zijn ze aan vervanging toe? Wij hebben meer dan 50 verschillende soorten banden met velg direct uit voorraad leverbaar. Bij Aanhangwagendirect staan we altijd klaar om je te adviseren over de beste praktijken voor het onderhoud van je aanhanger- of caravanbanden.

   BLOG

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking