Hoe bescherm ik mijn achterlicht van de aanhanger?
Het laatste wat je wilt, is een kapot achterlicht op je aanhanger. Het kan namelijk zijn dat je een paaltje over het hoofd ziet of per ongeluk met je lading tegen de lamp aan komt. Daarom moet je goed voorbereid zijn. Maar hoe kan je het beste jouw achterlicht beschermen? In deze blog laten wij de verschillende beschermrekken van Aanhangwagendirect zien!
Een beschermrek voor het achterlicht
Je kan kiezen voor het beschermen van de achterlichten met een beschermrek. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Ze moeten wel passend zijn natuurlijk. Vaak zijn de beschermrekken gemaakt van staal en daardoor kunnen ze ook tegen een stootje. Ook moet je kiezen hoe het beschermrek zit, je kan deze namelijk met horizontale of verticale lijnen aanschaffen. Ook zijn er soms beschermrekken specifiek voor een merk of type achterlicht.
Wat zijn de regels rondom beschermrekken?
Zijn er regels voor beschermrekken in Nederland? Of is er een regel rondom het beveiligen van jouw achterlichten? Enigszins wel! Aangezien er in de wet het volgende staat:
‘’Alle verlichting op de aanhanger moet functioneren. Dit omvat remlichten, achterlichten, richtingaanwijzers, en reflectoren. Achterlichten moeten duidelijk zichtbaar zijn. Er mogen geen objecten zijn die het zicht op de lichten belemmeren. Beschermkappen of -rekken moeten zo ontworpen zijn dat ze de zichtbaarheid niet verminderen.‘’
Navraag bij het RDW leert ons:
Bij toelating (eerste registratie) mag er niets voor de verlichting zitten. In het gebruik op de weg mag het wel. Hierin staat het volgende: De in artikel 5.12.51 bedoelde lichten en retroreflectoren, voor zover het het lichtdoorlatend gedeelte betreft, mogen ten hoogste 25% zijn afgeschermd.
Dit betekent dus dat je goed op moet letten, op welke bescherming jij aanschaft. Als het namelijk teveel de zichtbaarheid van de lampen verhinderd, je aangehouden kan worden. De boete kan per situatie verschillen.
Wat zijn de beschermrek regels in Duitsland?
Zijn er ook andere regels in andere landen over beschermrekken? In Duitsland heb je sowieso iets strengere regels in vergelijking met Nederland. De bescherming van verlichting is daar niet specifiek vereist door de wet, maar het moet wel voldoen aan Europese en Duitse normen (ECE-regelgeving).
Als bescherming wordt aangebracht (zoals kappen of roosters), mag deze de werking of zichtbaarheid van de lichten niet beïnvloeden. De rekken mogen de kleur van de lichten niet wijzigen, waardoor de functie van elk licht (bijvoorbeeld rood voor achterlichten en oranje voor richtingaanwijzers) duidelijk blijft. Zolang de beschermrekken aan deze en andere relevante eisen voldoen, zijn ze niet verboden.
Zijn er specifieke regels in Europa voor beschermrekken?
In Europa volgen de meeste landen de regelgeving die is vastgesteld door de Europese Unie met betrekking tot voertuigveiligheid en -uitrusting, inclusief de verlichting en zichtbaarheid van aanhangers. Hoewel de meeste Europese landen de ECE-regelgeving (Economic Commission for Europe) voor voertuigonderdelen volgen, kunnen er verschillen zijn in hoe streng deze regels worden toegepast of geïnterpreteerd, vooral als het gaat om extra uitrusting zoals beschermrekken.
De criteria voor periodieke voertuiginspecties (zoals de APK in Nederland of de TÜV in Duitsland) kunnen variëren. In sommige landen wordt mogelijk strenger gekeken naar aanpassingen aan het voertuig, waaronder de installatie van beschermrekken. Hier zijn een aantal voorbeelden naast Nederland en Duitsland:
- Verenigd Koninkrijk: Na de Brexit kunnen de regels in het VK afwijken van die in de EU, inclusief specifieke voorschriften voor voertuiguitrusting en -aanpassingen.
- Frankrijk: Frankrijk heeft specifieke regelgeving voor de verlichting en zichtbaarheid van voertuigen en het gebruik van beschermrekken kan onderhevig zijn aan bepaalde voorwaarden om te zorgen dat de veiligheid niet in het geding komt.
- Scandinavische Landen: Landen als Zweden en Noorwegen, bekend om hun strenge veiligheidseisen, kunnen specifieke eisen stellen aan de verlichting en de bescherming ervan, vooral gezien de lange, donkere winters.
Het is dus erg aan te bevelen om goed op de regels per land te letten. Zeker als je met jouw aanhanger op vakantie of op reis gaat. Het zou erg vervelend zijn dat je er pas achter komt als je aangehouden bent!
Bekijk hier ons aanbod aan beschermrekken voor de aanhanger!
Soorten beschermrekken van Aanhangwagendirect
Er zijn verschillende soorten beschermrekken, zo kan je ook voor verschillende lampen de juiste aanschaffen. Er zijn beschermrekken met verticale latten, die geschikt zijn voor de Aspöck Multipoint lampen. Ook heb je de Multipoint beschermrekken met vrije driehoek, dat betekent dat de driehoek reflector van de Multipoint lamp niet bedekt is. Dat is dus ideaal als de bescherming niet het licht mag blokkeren!
Voor de kleinere lampen heb je een klein beschermrek, daar kan je bijvoorbeeld een Minipoint achter beveiligen. Deze heeft ook verticale beschermlatten. Daarnaast heb je ook nog achterlicht bescherming met horizontale latten, die ook geschikt zijn voor Aspöck Multipoint lampen.
Dan lichten wij ook graag een specifiek type beschermrek uit! Namelijk het RVS beschermrek voor de Multipoint 5. Deze heeft ook een vrije driehoek, maar het voordeel van deze is dat je niet hoeft te boren om het te plaatsen op de aanhanger! Je kan namelijk met de haken aan de achterkant het beschermrek om de Multipoint 5 plaatsen. Hieronder is ook onze video over deze specifieke beschermrekken te vinden!