Hoe werken spanbanden en hoe zet je de lading vast op de aanhanger?
Voordat jij jouw lading gaat vervoeren moet deze goed vastgezet worden. In deze blog gaan wij de spanbanden en lading zekering methoden bespreken, zo kan jij jouw lading nog beter vastzetten. Ben jij op zoek naar lading zekering zoals spanbanden of hijsbanden neem dan alvast een kijkje in ons assortiment lading zekering!
Lees hier alles over het zekeren van de lading!
Welke opties zijn er om de lading goed vast te kunnen zetten op de aanhanger?
Je kan de volgende methoden gebruiken bij het vastzetten van de lading op de aanhanger:
- Opsluiten van de lading
- Direct zekeren van de lading met spanbanden
- Vastbinden van de lading met spanbanden
- De gecombineerde lading zekering
Als eerste behandelen wij het opsluiten van de lading, dit is vaak makkelijk en snel uit te voeren. Hierbij wordt de lading (zo dicht mogelijk) tegen de zijborden en het achter- en voorbord van de aanhanger geladen. De beweging van de lading wordt hierdoor geblokkeerd, als de borden en aanhanger in goede staat zijn en de borden goed gemonteerd zijn. Mocht er teveel ruimte zitten tussen de lading en de borden, waardoor er kans is op bewegende vracht, in dat geval zou je dan kunnen kiezen voor hulpmiddelen om jouw lading vast te zetten. Bij de opsluitmethode zijn er vaak geen spanbanden nodig. Deze ladingsvorm wordt ook wel vorm sluitende lading zekering genoemd.
Als tweede staat direct zekeren op de lijst, dit is ook een vorm van het opsluiten van de lading. Vaak wordt deze methode gebruikt bij zware en omvangrijke lading waarbij het niet mogelijk is om de lading op te sluiten tegen een voorbord bijvoorbeeld. Het direct zekeren is een zeer goede methode maar de lading en laadvloer moeten wel bevestigingspunten hebben om het zekeren van de lading met spanbanden op deze manier mogelijk te maken. Je kan deze handelswijze uitvoeren op twee manieren, schuin binden of diagonaal binden van de spanband zoals hier onder in de afbeelding is weergegeven.
Als jouw lading weinig tot geen bevestigingspunten heeft kan je de lading ook met bijvoorbeeld kopsjorring tegen verschuiving naar voren of achteren worden gezekerd met de spanband. Met een bochtsjorring kan de lading met een spanband worden gezekerd tegen verschuiving naar de zijkanten.
Naast deze methoden is er ook nog een neerbindende methode, deze wordt veel gebruikt bij het lading zekeren. In plaats van dat je de lading opsluit, duw je deze nu naar de laadvloer. Eén of meer spanmiddelen (spanbanden of -kettingen) worden over de bovenkant van de lading geplaatst om ervoor te zorgen dat deze niet kan schuiven of kantelen. Aan weerzijden van de lading worden de spanmiddelen met haken aangeslagen op de laadvloer in de bevestigingspunten (bijvoorbeeld sjorogen). De gezamenlijke spanmiddelen brengen de benodigde voorspankracht aan met ratels (spanband) of met spindels of ratels (spanketting). De wrijvingskracht vergroot omdat de voorspankracht de lading steviger op de laadvloer drukt, zo blijft de lading gezekerd op de laadvloer. Uiteraard moet de voorspankracht wel groot genoeg zijn voor het op zijn plaats houden van de lading. De keuze van het juiste spanmiddel is dus van groot belang. Je moet rekening houden met een aantal dingen, bijvoorbeeld de haalbare prestaties van de spanmiddelen of de benodigde voorspankracht om de lading te kunnen zekeren. Verder moet je ook de neerbindhoek van de spanmiddelen weten.
Er zijn een aantal voorbeelden van ladingen die lastig of zelfs onmogelijk te zekeren zijn met het neerbinden van de lading met spanbanden, zoals een lading met een te lage wrijvingsweerstand of te kleine neerbind hoek. Verder is bij drukgevoelige of verende lading het ook lastig om de neerbindende methode te gebruiken. Daarnaast heb je problemen met een zware lading als deze niet naar voren is opgesloten, maar hiervoor heb je een oplossing namelijk de gecombineerde lading zekering. Dit wil zeggen dat jouw lading in combinatie met meerdere methodes gezekerd wordt. Het opsluiten en neerbinden van jouw lading met spanbanden is een gecombineerde lading zekering.
Welke spanbanden kan ik gebruiken?
Het is belangrijk dat jouw voertuig of aanhanger geschikt is voor de lading die je wilt vervoeren, maar vaak heb je hierbij spanbanden nodig om je lading te zekeren. Hiervoor kan je een sjorband, spanband, sjorketting of een sjorkabel gebruiken. Het meest voorkomende sjormiddel is een spanband. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de spanband moet jouw aanhanger voorzien zijn van voldoende ankerpunten of sjorpunten zodat je de lading goed kan zekeren. Een sjorband is een veel toegepast hulpmiddel voor het direct zekeren of neerbinden van jouw lading. De sjorband wordt bevestigd aan de lading en de sjorpunten van de aanhanger, daarom is het heel belangrijk dat deze sjorpunten in goede staat zijn en dat je bewust bent van de maximale belasting van de sjorpunten.
Hieronder een uitleg over hoe een sjor-/spanband in elkaar zit:
Er zijn vanzelfsprekend veel verschillende sjorbanden die allemaal verschillende capaciteiten hebben. Hierbij moet je bewust zijn van het gebruik van de sjorband, lees altijd de gebruiksaanwijzing door en let op wat voor lading je vervoert om zo de sjorband niet te veel te belasten. Een spanband heeft in principe twee uitvoeringen, deze is één- of tweedelig. Met een eendelige spanband omsnoer je de lading, bij een tweedelige spanband heb je een kort stuk singelband met aan de ene kant de ratel en de andere kant een haak, bij het andere deel heb je een langere singelband die een haak heeft en een los uiteinde. Het losse uiteinde haal je door de ratel heen om zo jouw spanband te kunnen gebruiken.
Wanneer is een sjorband of spanband ongeschikt?
Er zijn een aantal dingen waar een sjorband niet geschikt voor is of hoe je weet dat deze aan vervanging toe is. Wat je er zeker niet mee moet doen is deze aan elkaar knopen of knopen leggen in het algemeen, ook moet je geen lading plaatsen op de sjorbanden. Zonder hoekbescherming moet je geen sjorband over een scherpe hoek plaatsen. Als laatst moet je niet de ratelverlenger gebruiken om meer kracht te zetten voor het aanspannen, hierdoor kan de ratel overbelast raken en beschadigd worden omdat deze er niet op berekend is.
Je mag de sjorbanden niet meer gebruiken als het blauwe label onleesbaar of weg is, de sjorband geknoopt is en deze niet meer los te halen is. Ook als de spanband met chemicaliën in aanraking is geweest, brandschade heeft, ingescheurd is of insnijdingen heeft, niet meer goed werkt of beschadigd is mag je deze niet meer gebruiken. De haak mag ook niet ernstig beschadigd zijn.
Wil je meer informatie over de spanbanden?
Bekijk ons volledig assortiment lading zekering! Hier vind je alles wat je nodig hebt voor het zekeren van jouw lading. Heb je na het lezen van de blog nog vragen over de sjormethoden of spanbanden? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice! Lees ook ons blog over de lading zekeren en ga met een gerust hart de weg op!