• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Lesley - Vrijdag 27 Maart 2024

      Mag je met een aanhanger rijden zonder spatbord?

      Als je al jaren met een aanhanger aan het rijden bent, heb je je vast wel eens afgevraagd of je zonder spatborden met je aanhanger mag rijden. En welke spatborden zijn er? Mag je bijvoorbeeld ook van spatbord wisselen of afwijken van de huidige afmetingen van het spatbord? In deze blog gaan wij jou alle info geven over de spatborden van een aanhanger!

       

      Is een spatbord op je aanhanger verplicht?

      Uiteraard gaan we als allereerst de belangrijkste vraag behandelen. Is een aanhanger spatbord verplicht? Aanhangers moeten aan verschillende eisen voldoen. Hiervan is een van de eisen dat jouw aanhanger voorzien is van een spatbord. Dit is wettelijk verplicht omdat het erg onveilig is om te rijden zonder spatbord. Spatborden zorgen er ook namelijk voor dat er geen direct contact is met de wielen, het is daarom ook verplicht dat het spatscherm het gehele wiel afschermt en het wiel dus niet uitsteekt. Je kan voor het rijden zonder spatborden een boete krijgen van ongeveer €150! het is daarom ook verplicht dat het spatscherm het gehele wiel afschermt en het wiel dus niet uitsteekt. 

      Eisen aanhanger tot 750 kg

      Voor geremde en ongeremde aanhangers gelden meestal dezelfde regels, dit geldt ook voor de spatborden. Het is voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers natuurlijk belangrijk om aan de wet en regelgeving te voldoen. Dit zodat je ten alle tijden veilig bij je bestemming aan kunt komen.

       

      Bekijk hier ons aanbod aan spatborden voor de aanhanger!

       

      Welke spatborden zijn er voor jouw aanhanger?

      Er zijn verschillende soorten spatborden te vinden voor de aanhanger, maar welke heb jij nodig? Je kan kiezen welk formaat het moet zijn en van welk materiaal de spatborden moeten zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een kunststof spatbord, dan heb je een prima oplossing voor opspattend vuil. Ook zijn kunststof spatborden erg licht, daardoor kan je ze makkelijk tillen en monteren. Uiteraard kan je op kunststof spatborden niet staan, dan zouden deze breken.

       

      Spatborden van aluminium traanplaat zijn steviger, je kan er vaak wel op staan. Echter moet je deze dan wel goed monteren. Je kan hiervoor spatbordsteunen gebruiken, deze zorgen ervoor dat jouw spatborden goed vastzitten er niet zomaar af kunnen vliegen. Er zijn ook metalen spatborden, deze zijn ook erg sterk, maar vaak helemaal rond, waardoor je er niet op kunt staan. De metalen spatborden passen vaak ook goed bij de aanhanger omdat de kleur past bij de borden van de aanhangers.

       

      Spatborden vervangen?

      Wil jij jouw spatborden vervangen? Dan moet je wel weten hoe dat precies moet. Allereerst moet je weten welke spatborden je nu hebt. Soms zijn er spatborden specifiek voor bepaalde merken aanhanger. Maar deze moet je in de meeste gevallen opmeten, aangezien er niet bepaalt typenummers zijn bij spatborden. De maten die belangrijk zijn, zijn de spanwijdte, de breedte en de hoogte. Hiermee kan je vaak al de juiste spatborden vinden. Echter zijn er soms ook afmetingen die anders zijn, is dat erg? Kan je ook een ander soort materiaal monteren dan wat je nu hebt?

       

      Uiteraard is het mogelijk om te wisselen van materiaal van de spatborden. Je moet daarnaast wel opletten dat het goed gemonteerd wordt. Als de maten van de spatborden die jij vindt, iets verschillen. Dan kan je deze in de meeste gevallen wel gewoon monteren. Je moet wel opletten dat de binnenkant van het spatbord dan niet tegen de banden aankomt. Daarom is het vaak makkelijker om een slag groter te kopen, dan een slag kleiner. Ook moet je letten op de montagegaten als deze aanwezig zijn, anders kan je deze gewoon zelf monteren.

      Hoe vervang ik mijn spatbord?

      In de onderstaande video leggen wij eenvoudig uit hoe je jouw spatbord moet vervangen. Zo weet jij hoe je dit het beste kan doen. Als er nog vragen zijn over de spatbord montage of vragen over spatborden in het algemeen, neem dan contact op met onze klantenservice!

       

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking