Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Lesley - Vrijdag 5 December 2022

  Tempo 100-ontheffing, hoe zit het nou?

  Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar je weet niet precies wat het is. De Tempo 100-ontheffing hoort bij de autosnelwegen in Duitsland. De maximale snelheid in Duitsland met jouw voertuigcombinatie auto-aanhanger of auto-caravan is normaliter 80 km/h, maar met zo’n Tempo 100-ontheffing mag je 100 km/h op de Duitse snelwegen! Natuurlijk zitten er wel een aantal eisen aan de Tempo 100 keuring vast, deze eisen gaan wij jou in deze blog uitleggen.

   

  Voorwaarden Tempo 100-ontheffing

  Er zijn bij een Tempo 100 keuring een aantal eisen waarop gekeurd wordt. Deze keuring is nodig als jij een Tempo 100 sticker wilt, je kan namelijk aangehouden worden en dan kan er worden gecontroleerd op de eisen. Of als jij 100 km/h rijdt met jouw combinatie en geen sticker hebt, gaat dat jou ook geld kosten. Dit zijn de voorwaarden voor een Tempo 100-ontheffing:

   

  • Het trekkende voertuig moet zijn voorzien van een ABS-remsysteem;
  • Het leeggewicht van het trekkende voertuig mag niet meer bedragen dan 3500 kg (dit is te vinden op het kentekenbewijs);
  • De caravan of aanhanger moet gekeurd worden;
  • De caravan of aanhanger moet van een aantal dingen voorzien zijn (hieronder uitgelegd)

   

  Caravan of aanhanger voorzieningen

  In de voorwaarden van de Tempo 100-ontheffing staat dat jouw aanhanger of caravan voorzien moet zijn van een aantal dingen. Jouw aanhanger moet bijvoorbeeld een oplooprem hebben. Verder moet deze nog beschikken over hydraulische schokdempers, banden met het juiste Load-index en snelheidscodering. Ook mogen de banden niet ouder zijn dan 6 jaar, dit kan je vinden bij de DOT-code. Als laatst moet jouw aanhanger of caravan nog een goedgekeurde/toegestane antislinger- (stabilisatie) koppeling hebben, dit kunnen de Alko/AKS 1300, 2000, 2004, 2004XL of 3004 zijn. Of de Westfalia SSK3 of de Winterhoff WS3000D of WS3000H.

   

  Antislingerkoppeling voorwaarden

  Er zijn ook een aantal voorwaarden als je geen antislingerkoppeling hebt. Het maximaal beladen caravangewicht mag maximaal 80% van het ledig voertuiggewicht zijn. Bij aanhangers is het 100% van het ledig voertuiggewicht. Maar als jouw caravan of aanhanger wel gebruik maakt van een antislingerkoppeling dan mag het caravangewicht maximaal 100% zijn van het ledig voertuiggewicht. Bij aanhangers is het dan 120% van het ledig voertuiggewicht. Bij het ontbreken van een oplooprem en/of hydraulische schokdempers mag het maximaal beladen aanhanger-/caravangewicht ten hoogste 30% van het leeggewicht van het voertuig zijn.

  tempo 100

  Tempo 100 sticker kopen

  Op onze site kan je de Tempo 100 sticker vinden, deze mag je kopen alleen moet je wel een Tempo 100 keuring hebben gehad. Deze kan je zelf eenvoudig aanvragen bij DEKRA. Hiervoor moet je wel zeker weten dat jij aan alle voorwaarden voldoet want anders komen ze voor niets. Voor eventuele vragen over de Tempo 100-ontheffing of andere aanhanger gerelateerde vragen kan je bij onze klantenservice terecht!

  BLOG

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking