Waar monteer je een reservewiel op de aanhanger?

  • Geplaatst op
  • Door Michael
  • 1
Waar monteer je een reservewiel op de aanhanger?

Een reservewiel. Altijd handig om bij je te hebben onderweg, maar waar kan je deze het beste monteren op de aanhanger ? Je moet er makkelijk bij kunnen maar moet niet in de weg zitten tijdens gebruik van de aanhangwagen. Waar monteer je het reservewiel? Wij helpen je hier graag verder mee in dit blog.

Waar monteer je een reservewiel op de aanhanger

Altijd handig om bij je te hebben om in geval van pech onderweg snel weer verder te kunnen. Maar wat is een goede plek voor het reservewiel? Op de aanhanger of achterin de auto waar het ook weer "onnodig" plek inneemt. We behandelen in dit blog de verschillende mogelijkheden die wij in de praktijk veel tegen komen en zelf ook installeren in onze werkplaats.

Bevestiging van reservewiel op de aanhangwagen

Er zijn verschillende mogelijkheden om het reservewiel op de aanhanger te bevestigen. De beste positie is afhankelijk van type aanhanger en ook persoonlijke voorkeur. Op een kipper aanhanger is het handig dat je het reservewiel aan de onderzijde van het chassis kan bevestigen op een reservewielsteun. Doe je dit met een plateauwagen dan moet je er veel moeite voor doen om het reservewiel bij pech los te halen en moet je helemaal onder de aanhanger kruipen. Bij een Autotransporter wordt het reservewiel vaak aan de zijkant gemonteerd. Dit gebeurt vaak op een steun.

De 5 meest voorkomende bevestigingspunten voor een reservewiel:

  • Op de dissel
  • Op het voorrek
  • Onder de laadvloer
  • Op het zijbord 

Belangrijk om in ogenschouw te houden is ook het gemak om het reservewiel te kunnen pakken in geval van pech onderweg. Onder het chassis is ideaal omdat het uit het zicht is maar kan je er dan nog wel makkelijk bij? Het is dus een combinatie van persoonlijke voorkeur en mogelijke opties bij het type aanhanger.

Is een reservewiel van de aanhanger verplicht?

Het is in alle Europese landen niet verplicht om een reservewiel voor de aanhanger of caravan bij je te hebben. Voor auto's geldt die verplichting wel in Spanje, Turkije, Tsjechië en Slowakije. In alle andere Europese landen geldt deze verplichting niet voor auto's. maar in geen enkel geval voor aanhangwagens. Je kan dus door Nederland, België, Duitsland en ook Frankrijk reizen zonder reservewiel voor je aanhanger of caravan.  Dit laat onverlet dat het handig is om een reservewiel bij je te hebben om in geval van een lekke band snel weer verder te kunnen. Zeker op vakantie met de caravan zit niemand te wachten op extra vertraging bij pech onderweg. Controleer ook altijd de banden voordat je vertrekt. We hebben een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet voor je.

Wat is de beste reservewiel houder voor de aanhangwagen?

Er zijn veel verschillende uitvoeringen en de plek van montage bepaalt welke reservewiel houder het meest geschikt is. De gaten in de reserve wiel houder zijn universeel en zowel geschikt voor 4 als 5 gats velgen. In ons assortiment reservewiel houders zitten ook uitvoeringen die je nog met een hangslot kan beveiligen.

Check ons complete aanbod reservewiel houders.

reservewiel op voorrek aanhangerreservewiel op chassis aanhangerreservewiel op zijkant aanhanger

Reacties

  1. Iwan Iwan

    Tip voor reserve wiel montage; bij ondermontage dan aan de voorkant en bij voorkeur rechts ( bermzijde ) als je een lekke band bij geladen aanhanger krijgt, dan is er weinig hoogte meer om het reserve wiel te demonteren. De de dissel zijde blijft ruimte of anders met het neuswiel voldoende ruimte te krijgen. Betrefd de kipper is het niet handig om je lading te moeten kiepen om bij je reserve wiel te kunnen komen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
webshop keurmerk