• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Karel Sinagl - Woensdag 3 Januari 2017

      Welke remsysteem zit er op een aanhanger?

      Het kiezen van het juiste remsysteem voor een aanhanger of caravan is cruciaal voor de veiligheid op de weg. In dit blog verkennen we de verschillende remsystemen die gebruikt worden in aanhangers en caravans, hoe deze werken, en of er verschillen zijn tussen de systemen voor beide voertuigtypes.

       

      Er zijn op dit moment verschillende remsystemen te onderscheiden in de aanhangwagenmarkt:

      • Traditionele Trommelrem systeem
      • Zelfstellende trommelremmen
      • Hydraulische trommelremmen
      • Schijfremmen

       

      95 % van de geremde aanhangwagens op de weg in Nederland zijn voorzien van de traditionele trommelremmen. Deze worden ook nog steeds af fabriek standaard gemonteerd. Dit is een afweging op kostencalculatie omdat dit systeem verreweg het meest voordelig is.

       

      Zelfstellende trommelremmen hebben als voordeel dat de remschoenen door middel van een veer altijd op de juiste spanning en dus afstand staan van de trommel. Hierbij is het dus niet meer nodig om de remschoenen handmatig af te stellen. Aangezien de meerderheid van de aanhangwagen gebruikers dit niet frequent doet is dit een uitkomst ook veilig onderweg te zijn. 

      Uiteraard moeten deze remsystemen ook jaarlijks worden gecontroleerd maar de onderhoud intensiteit is significant lager.

       

      In sommige landen zijn hydraulische remsystemen zelfs verplicht. Bijvoorbeeld in Amerika en Australië moet het remsysteem van de aanhanger gekoppeld zijn aan het remsysteem van het trekkende voertuig. Met deze elektronische koppeling gecombineerd met de benodigde hydrauliek spreekt het voor zich dat dit een kostbare aangelegenheid is. Maar wel een veilige oplossing!

       

      Auto's hebben in de jaren 80/90 de omschakeling gemaakt  naar schijfremmen. Dit omdat dit de remweg verkleind en de kans op slijtage en blokkeringen aanzienlijk afneemt. Waarom is deze ontwikkeling niet met aanhangwagens doorgezet? Dit heeft hoofdzakelijk te maken met wet- en regelgeving en gebrek aan noodzaak omdat het aantal ongelukken met aanhangwagens in het verkeer niet groot is. Er valt wel veel voor te zeggen om dergelijke innovaties door te voeren, maar dit kan alleen met een samenwerking van de fabrikanten en wetgevers.

       

      Wat is het meest gebruikte remsysteem op de aanhanger?

      Voorlopig wordt er zowel door auto -en aanhangwagen fabrikanten vooral naar de kostenkant gekeken en dan blijft de traditionele trommelrem absoluut op nummer 1 staan. Dit ook omdat het een zeer effectieve manier van remmen is. De onderdelen zijn eenvoudig waardoor de kosten ook laag kunnen blijven.  

       

      Hoe werken de remmen van een aanhanger?

      De oploopremmen is het meest voorkomende remsysteem voor aanhangers en caravans. het oplooprem systeem werkt op basis van de fysieke druk die ontstaat wanneer de trekauto vertraagt. De aanhanger of caravan "loopt op" tegen de trekhaak van de auto, waardoor een mechanisch systeem in de dissel van de aanhanger of caravan wordt geactiveerd dat de remmen aantrekt. Dit systeem is relatief eenvoudig en effectief voor lichtere en middelzware aanhangers en caravans.  Wanneer de oplooprem in werking gebracht word, worden de remkabels aangetrokken waardoor de remschijven zijn werk gaan doen en de aanhanger begint mee te remmen met het trekkende voertuig. Bij elektrische en hydraulische systemen vereisen een activeringsmechanisme dat kan variëren van eenvoudige mechanische koppelingen tot complexe elektronische bedieningseenheden.

       

      Verschil tussen een aanhanger en caravan

      Hoewel de onderstellen aanhangers en caravans hetzelfde zijn. Geld dit dan ook voor de remsystemen van aanhangers en caravans? De specifieke toepassingen kan variëren afhankelijk van het gewicht, de grootte en het gebruik van het voertuig. Caravans, die vaak zwaarder zijn dan standaard aanhangers, vereisen mogelijk krachtigere remmen of geavanceerde systemen zoals elektrische remmen voor een betere controle en veiligheid. voor de rest zijn de onderdelen en systemen hetzelfde. 

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking