Als ondernemer een aanhanger kopen met investeringsaftrek. Hoe werkt dat?

Als ondernemer een aanhanger kopen met investeringsaftrek. Hoe werkt dat?

Wanneer je als ondernemer in een jaar meer dan € 2301,- investeert in bedrijfsmiddelen, zoals ook een aanhanger heb je recht op investeringsaftrek. Je mag dan direct 28% van de belasting aftrekken!

28% Belastingaftrek bij aanschaf van een aanhanger.

De fiscus betaalt mee aan de aanschaf van je nieuwe aanhanger als ondernemer.

Je hebt een druk jaar achter de rug met dito omzet en wilt graag een aanhanger aanschaffen.

Wordt dit een tweedehands of toch een nieuwe? Dit is een overweging die menig ZZP-er maakt en daarom leggen we graag uit hoe de investeringsaftrek werkt. Iedere ondernemer moet dit weten!

 

Wanneer je in een jaar meer dan 2301,- in bedrijfsmiddelen investeert heb je recht op 28% kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit geldt dus voor gereedschap, bedrijfsbus maar ook een aanhanger. Je mag alle investeringen bij elkaar optellen om op dit bedrag te komen. Enige voorwaarde is dat de afzonderlijke investeringen minimaal 450,- hebben gekost. Alle bedragen gelden exclusief BTW.

 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bij aanschaf van een aanhanger

Een aanhanger is voor menig bedrijf en ZZP-er een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Het is dus een bedrijfsmiddel wat je ook kan afschrijven. Wat betekent dit nu precies?

Dit uitleggen gaat het makkelijkste aan de hand van een voorbeeld. We gaan voor het gemak er van uit dat je een aanhanger aanschaft die duurder is dan € 2301,-. (Goedkoper kan ook als je in hetzelfde jaar ook nog andere bedrijfsmiddelen hebt aangeschaft waarmee je in totaal ook boven de € 2301,- uitkomt.)

belastingvoordeel bij aanschaf aanhanger

Aanschafprijs aanhanger € 2100,00
Accessoires ( disselkist, slot, etc.) €   330,00
   
Totale aanschafprijs aanhanger excl. BTW € 2430,00
BTW €   510,30
Totale aanschafprijs aanhanger incl. BTW € 2940,30
   
Investeringsaftrek (KIA) ( 28%x2430) €   680,40
   

aanbieding aanhangers

Uitleg werking investeringsaftrek aanhanger

kia investeringsaftrek voor aanhanger

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een ondernemer die als eenmanszaak of VOF opereert en winst maakt en dus ook aangifte inkomstenbelasting moet doen.

De hoofdsom die aan ons als aanhangwagen dealer betaald moet worden is in dit geval € 2940,30.

kia investeringsaftrek aanhangerHiervan kan je in de maandelijkse of per kwartaal in de BTW aangifte € 510,30 terugvorderen. Het resterende bedrag van € 2430,- is de investering zoals deze op de balans kan worden opgenomen. Wat de investeringsaftrek KIA betekent is dat je 28% van deze investering van je inkomen/winst mag aftrekken. Hierover hoef je dus geen belasting te betalen! In dit geval betekent het dat je € 680,40 hiervan mag aftrekken.

Het is zakelijk voordeliger een nieuwe aanhanger te kopen dan tweedehands.

 

Geldt de investeringsaftrek ook bij een lease constructie?

Je mag de investeringsaftrek ook gebruiken wanneer je er voor hebt gekozen een financial lease constructie aan te gaan. Deze constructie maakt je gelijk fiscaal eigenaar van de aanhanger en hebt dus gelijk recht op de belastingaftrek. Uiteraard moet je wel je termijnbedragen blijven voldoen tot je de complete aanhanger hebt betaald. Wij verzorgen graag de lease aanvraag voor je!

Naar ons overzicht aanhangwagens

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
webshop keurmerk