• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      De boekhouding - Donderdag 26 December 2022

      Als ondernemer een aanhanger kopen met investeringsaftrek. Hoe werkt dat?

       

      28% belastingaftrek bij aanschaf van een aanhanger.

      Je hebt een druk jaar achter de rug met dito omzet en wilt graag een aanhanger aanschaffen. Wordt dit een tweedehands of toch een nieuwe? Dit is een overweging die menig ZZP-er maakt en daarom leggen we graag uit hoe de investeringsaftrek werkt. Iedere ondernemer moet dit weten! 

      Wanneer je in een jaar meer dan 2401,- in bedrijfsmiddelen investeert heb je recht op 28% kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De fiscus betaalt dus mee aan de aanschaf van je nieuwe aanhanger als ondernemer. Dit geldt dus voor gereedschap, bedrijfsbus maar ook een aanhanger. Je mag alle investeringen bij elkaar optellen om op dit bedrag te komen. Enige voorwaarde is dat de afzonderlijke investeringen minimaal 450,- hebben gekost. Alle bedragen gelden exclusief BTW.

       

      Hoe werkt de investeringsaftrek? Merin legt het uit!  

      In deze video legt Merin kort uit en eenvoudig uit hoe de investeringsaftrek werkt. Alle voordelen worden benoemt en in minder dan 1 minuut ben jij volledig op de hoogte! De exacte informatie staat vermeld in deze blog.

       

       

      Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bij aanschaf van een aanhanger

      Een aanhanger is voor menig bedrijf en ZZP-er een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Het is dus een bedrijfsmiddel wat je ook kan afschrijven. Wat betekent dit nu precies? Dit uitleggen gaat het makkelijkste aan de hand van een voorbeeld. We gaan voor het gemak er van uit dat je een aanhanger aanschaft die duurder is dan € 2401,-. (Goedkoper kan ook als je in hetzelfde jaar ook nog andere bedrijfsmiddelen hebt aangeschaft waarmee je in totaal ook boven de € 2401,- uitkomt.)

       

      Aanschafprijs aanhanger€ 2100,00
      Accessoires ( disselkist, slot, etc.)€   330,00
        
      Totale aanschafprijs aanhanger excl. BTW€ 2430,00
      BTW€   510,30
      Totale aanschafprijs aanhanger incl. BTW€ 2940,30
        
      Investeringsaftrek (KIA) (28%x2430)€   680,40
        

       

      Uitleg werking investeringsaftrek aanhanger

      In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een ondernemer die als eenmanszaak of VOF opereert en winst maakt en dus ook aangifte inkomstenbelasting moet doen.

      De hoofdsom die aan ons als aanhangwagen dealer betaald moet worden is in dit geval € 2940,30.

      Hiervan kan je in de maandelijkse of per kwartaal in de BTW aangifte € 510,30 terugvorderen. Het resterende bedrag van € 2430,- is de investering zoals deze op de balans kan worden opgenomen. Wat de investeringsaftrek KIA betekent is dat je 28% van deze investering van je inkomen/winst mag aftrekken. Hierover hoef je dus geen belasting te betalen! In dit geval betekent het dat je € 680,40 hiervan mag aftrekken.

       

      Het is zakelijk voordeliger een nieuwe aanhanger te kopen dan tweedehands.

       

      Tabel kleinschaligheidsaftrek 2022

      Om in 2022 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) moet het geïnvesteerde bedrag in bedrijfsmiddelen voor uw onderneming tussen de € 2.401 en € 332.994 liggen. In de tabel vind je de nieuwe percentages voor deze investeringsaftrek.

       

      InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
      niet meer dan € 2.4000%
      € 2.401 t/m € 59.93928% van het investeringsbedrag
      € 59.940 t/m € 110.998€ 16.784
      € 110.999 t/m € 332.994€ 16.784 verminderd met 7,56% van het deel
      van het investeringsbedrag boven de € 110.998
      meer dan € 332.9940%

       

      Geldt de investeringsaftrek ook bij een lease constructie?

      Je mag de investeringsaftrek ook gebruiken wanneer je er voor hebt gekozen een financial lease constructie aan te gaan. Deze constructie maakt je gelijk fiscaal eigenaar van de aanhanger en hebt dus gelijk recht op de belastingaftrek en afschrijving. Uiteraard moet je wel je termijnbedragen blijven voldoen tot je de complete aanhanger hebt betaald. Wij verzorgen graag de lease aanvraag voor je!

      Naar ons overzicht aanhangwagens

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking