• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Merin - Donderdag 4 April 2024

      Heeft het zin om aanhanger banden te balanceren?

      Het balanceren van banden is een standaard onderhoudsprocedure voor voertuigen die helpt bij het minimaliseren van trillingen tijdens het rijden en bijdraagt aan een langere levensduur van de banden en betere brandstofefficiëntie. Wanneer het echter aankomt op aanhangwagens, ontstaat er vaak debat over de noodzaak en of het al dan niet zinvol is om hun banden te balanceren. Laten we de argumenten aan beide kanten van dit debat verkennen om te bepalen of het balanceren van aanhangerbanden noodzaak of onzin is.

       

      Welke argumenten zijn er voor het balanceren van aanhangerbanden?

      • Verbeterde Levensduur van Banden: Net als bij personenauto's kan het balanceren van aanhangerbanden helpen om ongelijkmatige slijtage te voorkomen. Dit kan de levensduur van de banden verlengen, wat op lange termijn kostenbesparend is.
      • Minder Trillingen: Goed gebalanceerde banden kunnen helpen om trillingen te verminderen. Dit is niet alleen prettiger voor de bestuurder, maar het kan ook de belasting op de aanhangwagenconstructie en de lading verminderen.
      • Veiligheid: Een goed gebalanceerde aanhanger is stabieler en makkelijker te besturen, wat de veiligheid ten goede komt. Ongebalanceerde banden kunnen leiden tot onvoorspelbare rijgedragingen, vooral bij hoge snelheden of in bochten.
      • Caravans: Met name voor caravans gelden bovenstaande punten omdat deze een meer stabiel gewicht hebben en dit juist bij aanhangwagens kan variëren.

       

      Verleng de levensduur van je aanhangerbanden door ze te balanceren!

       

      Welke argumenten zijn er tegen het balanceren van aanhangerbanden?

      • Kosten versus voordelen: Critici beweren dat de kosten voor het balanceren van aanhangerbanden niet opwegen tegen de voordelen, vooral als de aanhanger niet vaak of voor lange afstanden wordt gebruikt.
      • Minder impact: Aangezien aanhangwagens doorgaans niet worden uitgerust met een geavanceerd veringssysteem zoals dat van een auto, zou het effect van gebalanceerde banden minder merkbaar zijn, waardoor het een overbodige uitgave zou kunnen zijn. Ook worden aanhangwagens met lagere snelheden gebruikt dan enkel een personenwagen.
      • Frequentie van gebruik: Voor aanhangwagens die sporadisch worden gebruikt, kan het balanceren van banden als overbodig worden beschouwd. De banden zullen waarschijnlijk door andere factoren zoals droogrot eerder vervangen moeten worden dan dat onbalans een probleem wordt.
      • Wisselend laadvermogen: Wanneer aanhangwagen vaak een wisselend laadvermogen hebben of wanneer de lading niet goed verdeeld is zal het effect van balanceren teniet worden gedaan. Dit is dus ook een belangrijk onderscheid tussen aanhangwagens en caravans waarbij het totale bruto laadvermogen vaak meer gelijk is.

       

       

      Wat moet je doen als je aanhanger achter de auto trilt of stuitert?

      Hoewel de voor- en nadelen besproken zijn, is het nog belangrijker om te weten wat je moet doen als de aanhanger trilt. Wanneer je aanhanger namelijk trilt of stuitert tijdens het rijden, kan dit een stressvolle ervaring zijn die de veiligheid op de weg in gevaar kan brengen. Het is belangrijk om de oorzaak van deze trillingen of het stuitereffect te identificeren en passende maatregelen te nemen om deze problemen op te lossen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om dit veelvoorkomende probleem aan te pakken:

       

      1. Controleer de bandenspanning

      De eerste en meest eenvoudige stap is het controleren van de bandenspanning van de aanhanger. Onjuiste bandenspanning, zowel te hoog als te laag, kan leiden tot een onstabiele rit en het trillen van de aanhanger. Zorg ervoor dat de bandenspanning overeenkomt met de aanbevelingen van de fabrikant. Een correct opgepompte band zorgt voor optimale prestaties en veiligheid. Bekijk onze blog over de juiste bandenspanning voor de aanhanger.

       

      2. Inspecteer de banden

      Bekijk de wielen en banden op zichtbare beschadigingen zoals scheuren, bulten of sneden in de banden. Controleer ook of er sprake is van ongelijkmatige slijtage van het loopvlak. Beschadigde of versleten banden kunnen trillingen veroorzaken en moeten mogelijk vervangen worden. Het is ook belangrijk om te controleren of de wielen goed zijn bevestigd; losse wielbouten kunnen trillingen veroorzaken.

       

      3. Onderzoek de wielophanging

      De ophanging van de aanhanger speelt een cruciale rol in hoe het voertuig over de weg beweegt. Controleer de assen, veren en eventuele schokdempers op tekenen van slijtage of schade. Een defecte ophanging kan leiden tot ernstige trillingen, vooral bij hogere snelheden. 

       

      4. Bekijk de lading en gewichtsverdeling

      Een ongelijkmatig verdeelde of onveilig vastgezette lading kan ervoor zorgen dat de aanhanger trilt of stuitert. Zorg ervoor dat de lading gelijkmatig is verdeeld en goed vastzit. Zware items moeten dicht bij de vloer en zo dicht mogelijk bij de as worden geplaatst om stabiliteit te bevorderen.

       

       

      Hoe balanceer je een aanhanger band?

      Als je bovenstaande punten hebt gecontroleerd en het probleem blijft bestaan, overweeg dan om de wielen van je aanhanger te laten balanceren. Dit is vooral zinvol als je aanhanger bij hogere snelheden trilt. Hoewel aanhangerwielen vaak niet gebalanceerd worden bij aankoop, kan balanceren een effectieve oplossing zijn voor hardnekkige trillingsproblemen.

       

      Bij Aanhangwagendirect beschikken we over een aanhangerbanden balanceermachine. Deze machines zijn uitgerust met geavanceerde sensoren die de rotatie van het wiel simuleren om onbalans te detecteren. Tijdens de rotatie meten de sensoren de trillingen en krachten die onbalans aangeven. Op basis van deze gegevens, identificeert de machine specifieke punten op de velg waar gewichten moeten worden toegevoegd om het wiel uit te balanceren. Deze gewichten (zie afbeelding), die zowel klemgewichten als plakgewichten kunnen zijn, worden nauwkeurig geplaatst op de aangewezen plekken op de velg. Na het aanbrengen van de gewichten, wordt het wiel opnieuw getest in de balanceermachine om te bevestigen dat het correct is gebalanceerd. Deze laatste test verzekert dat alle onbalans is gecorrigeerd, waardoor het wiel klaar is voor gebruik zonder verdere trillingen of onregelmatige slijtage.

       

      Gewicht voor het balanceren van de band:

       

       

      Moet je aanhangerbanden balanceren?

      Of het balanceren van aanhangerbanden als noodzakelijk of onzinnig wordt beschouwd, hangt sterk af van verschillende factoren, zoals de frequentie en het soort gebruik van de aanhanger of caravan, evenals persoonlijke voorkeuren. Voor diegenen die hun aanhanger regelmatig gebruiken met veelal dezelfde belasting kan het balanceren van de banden een verstandige investering zijn om de veiligheid en levensduur van zowel de banden als de aanhanger zelf te maximaliseren. Aan de andere kant, voor occasioneel gebruik waarbij de aanhanger lichte of wisselende ladingen draagt en op lage snelheden wordt gebruikt, kan men besluiten dat de kosten niet opwegen tegen de voordelen. Wat ook zin kan hebben is het monteren van schokdempers op de assen.

       

      Bekijk hier ons aanbod van complete wielen voor de aanhanger!

       

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking