Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Michael - Dinsdag 7 Maart 2022

  Hoe weet je of een aanhanger gestolen is?

  Je wilt een tweedehands aanhanger kopen maar je weet niet zeker of deze misschien gestolen is. Dat is natuurlijk wel belangrijk om te weten voordat je tot aanschaf over gaat. In dit blog gaan we uitleggen waar je op moet letten. Wil je nog andere aandachtspunten over de aankoop van een tweedehands aanhanger? Lees dan deze tips voor de aankoop van een tweedehands aanhangwagen.

  Waar kan je controleren of een aanhanger gestolen is?

  We maken een onderscheid tussen gekentekende en aanhangers zonder eigen kenteken. Dit bepaalt namelijk welke stappen je moet ondernemen.

  Aanhangers met kenteken

  Gekentekende aanhangwagens staan net als auto's ook op naam geregistreerd. Dit is eenvoudiger te herleiden. De RDW heeft een database met alle kentekens die ook vrij opvraagbaar zijn. Voer eenvoudig het kenteken in de database en je weet of de aanhanger als gestolen staat geregistreerd. Er wordt dan vermeld dat de aanhanger gestolen is. Zo is het voor gekentekende aanhangers eenvoudig om te zien of deze van de rechtmatige eigenaar zijn en dus ook met goed vertrouwen kunnen worden gekocht. Dit werkt eigenlijk identiek als met auto's, inclusief de kentekenregistratie.

   

  RDW database aanhangers

   

  Aanhangers zonder kenteken

  Voor ongeremde en aanhangers zonder eigen kenteken is het een ander verhaal. Hier is geen tenaamstelling of registratie van bekend bij de RDW en is dus veel lastiger vast te stellen. In tegenstelling tot andere landen waar alle aanhangers een eigen kenteken hebben, is het in Nederland voor ongeremde aanhangers tot 750kg geen mogelijkheid. Alle aanhangers hebben een witte kentekenplaat met de gegevens van het trekkende voertuig.

   

   

  Er is wel een gestolen objecten register waar je zelf melding kan maken wanneer een aanhanger gestolen is maar dit is geen volledig dossier met 100% zekerheid. Hierbij moet je dus altijd zelf zorgvuldigheid in acht nemen en net als met andere roerende goederen beoordelen of de aankoop ter goede trouw kan worden gedaan.

  Is de vraagprijs realistisch en is het typeplaatje goed leesbaar. Vanaf 2012 hebben alle ongeremde aanhangwagens ook een typegoedkeuring nodig en is er een typeplaatje met COC verklaring afgegeven. Dit is een voertuig identificatie document waar ook het chassisnummer op is weergegeven.

   

  COC verklaring aanhanger

   

  Zijn alle gegevens in orde en klopt de waardebepaling met huidige staat van de aanhanger? Dan staat niks een succesvolle transactie in de weg. En heb je nog aanvullende onderdelen nodig? Vergeet dan niet in onze shop te kijken ;).

   

  typeplaatje aanhanger

   

  Heeft elke aanhanger een chassisnummer?

  Vanaf 2012 heeft de Europese goedkeuring voor aanhangwagens zijn intrede gedaan en is ook de verplichting tot een typeplaatje tot stand gekomen. Hierin is dus ook het chassisnummer opgenomen wat daardoor de aanhanger tot een uniek item maakt. Hier valt altijd de herkomst uit te herleiden. Maar door tussentijdse verkoop kan dit voor ongeremde aanhangers nog niks zeggen of de aanhanger gestolen is.

  Aangifte doen van een gestolen aanhanger

  Wanneer je aanhanger gestolen is moet je voor de verzekering zeker aangifte doen. Dit is altijd verstandig om te doen om de politie ook kenbaar te maken dat de aanhanger gestolen is. Ze zullen waarschijnlijk geen actief onderzoek gaan doen maar als de aanhanger wel ergens opduikt kunnen ze je als laatst bekende geregistreerde eigenaar contacteren. Aangifte doen voor diefstal van de aanhanger doe je hier. 

  Ben je op zoek naar een nieuwe aanhanger? Bekijk ons aanbod aanhangwagens.

  BLOG

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking