Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Michael - Donderdag 3 September 2022

  Welke kentekenplaat heeft de aanhanger?

  Je hebt ze sowieso wel eens zien rijden. Aanhangwagens met een gele kentekenplaat, een wit kenteken of zelfs een stuk karton met wat tekens er op geschreven. Hoe zit dit met de wet- en regelgeving en wanneer heeft een aanhanger nu een eigen kenteken?

  Welke kentekenplaat heb ik nodig voor mijn aanhanger?

  Dit is de meest gestelde vraag en afhankelijk van het type aanhanger. Is het een ongeremde aanhanger (tot 750kg) dan heeft de aanhanger geen eigen kenteken. Je kan dan een witte kentekenplaat laten maken van het kenteken van de auto en deze met kentekenplaat houders op de aanhanger bevestigen. Dit geldt dus enkel voor ongeremde aanhangwagens. Het is niet toegestaan om met zelfgemaakte kentekens rond te rijden. Rijdt je met een wisselend trekkend voertuig? Dan moet je ook het kenteken van de aanhanger aanpassen.

  Een witte kentekenplaat is alleen toegestaan voor ongeremde aanhangwagens.

  Kentekenplaat op fietsendrager

  Voor een fietsendrager gelden dezelfde eisen als voor een ongeremde aanhanger. Ook de fietsendrager moet voorzien zijn van een witte kentekenplaat met hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig.

   

   

  Een aanhanger met een bruto laadvermogen van meer dan 750kg moet geremd zijn uitgevoerd. Dit betekent dat de aanhanger een eigen remsysteem heeft. Wanneer dit het geval is moet de aanhanger ook uitgerust zijn met een eigen kenteken met bijbehorend kentekenbewijs. Dit is identiek qua uiterlijk en werking als het kenteken van de auto behalve dat deze geen NL of EU vermelding heeft. Wanneer je de aanhanger verkoopt moet ook het kenteken worden overgeschreven om daarmee ook het eigendom over te dragen. Dit is ook de hoofdzakelijke reden geweest voor de invoering van het eigen kenteken. Dit heeft de diefstal van aanhangwagens sterk doen afnemen omdat een geremde aanhanger zonder kentekenbewijs eigenlijk geen waarde heeft omdat het eigendom niet rechtsgeldig kan worden overgedragen.

  Een eigen kentekenplaat van de aanhanger is voor geremde aanhangwagens

  Dit kenteken zit dus ook vast op de aanhanger gemonteerd en is niet afhankelijk van het trekkende voertuig.

  Blauwe kentekenplaten voor de aanhanger of caravan

  Een aanhanger of caravan wordt als historisch voertuig gezien wanneer de eerste toelating voor 1978 is geweest. Je mag de aanhanger dan uitrusten met een blauwe kentekenplaat met witte letters. Dit geldt ook voor een ongeremde aanhanger wanneer het trekkend voertuig van voor 1978 is. Dan mag de aanhanger ( ook als dit een nieuwe aanhangwagen is) worden voorzien van een blauwe kentekenplaat

   

  .

  BLOG

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking