• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Raoul van Velzen - Donderdag 12 November 2023

      Welke verlichting is verplicht op de aanhanger? Dit zijn de regels

      Als eigenaar van een aanhanger wil je weten hoe het zit met de juiste verlichting op de aanhangwagen. Aanhanger verlichting is niet alleen cruciaal voor je eigen veiligheid op de weg, maar het is tevens wettelijk verplicht. In deze blog duiken we dieper in de wettelijke eisen met betrekking tot aanhanger verlichting, en wat je moet doen om boetes te voorkomen.

      Waarom zijn er wettelijke eisen voor de verlichting van de aanhanger?

      Wettelijke eisen voor aanhanger verlichting zijn er niet zomaar; ze dienen ter bevordering van de veiligheid van zowel de bestuurder van de aanhanger als andere weggebruikers. Correct gebruik van verlichting op je aanhanger zorgt ervoor dat deze goed zichtbaar is, vooral in situaties met slecht weer, 's nachts en in het verkeer. Het niet naleven van deze wettelijke eisen kan leiden tot boetes en, nog belangrijker, tot gevaarlijke situaties op de weg.

       

      De Specifieke Wettelijke Eisen van aanhanger verlichting

      Hier zijn enkele van de wettelijke eisen die van toepassing zijn op aanhanger verlichting:

       

          1. Achterlichten (Artikel 5.2.59 RVV 1990): Elke aanhanger moet ten minste twee goed zichtbare rode achterlichten hebben. Deze lichten moeten ingeschakeld zijn wanneer de koplampen van het trekkende voertuig branden en ook wanneer de remmen worden gebruikt. De algemene afmeting van de achterlichten op een aanhanger moet binnen de volgende richtlijnen vallen: de minimale hoogte boven de weg moet 250 mm zijn, en de maximale hoogte mag niet hoger zijn dan 1.500 mm. De breedte van de achterlichten moet binnen een bepaalde afstand van het midden van het voertuig liggen, meestal tussen 400 mm en 1.000 mm van het midden.

          2. Remlichten (Artikel 5.2.59 RVV 1990): Aanhangers met een gewicht van meer dan 750 kg moeten remlichten hebben die oplichten wanneer het trekkende voertuig remt. Voor lichtere aanhangers is dit optioneel, maar het wordt sterk aanbevolen. Voor remlichten gelden vergelijkbare afmetingen als voor achterlichten. Ze moeten zich binnen de aangegeven hoogte- en breedte grenzen bevinden.

          3. Knipperlichten (Artikel 5.2.51 RVV 1990): Aanhangers moeten voorzien zijn van knipperlichten aan de achterzijde, zowel links als rechts, om richting aanwijzingen aan te geven. De afmetingen van knipperlichten zijn meestal gestandaardiseerd volgens de Europese regelgeving. Ze moeten goed zichtbaar zijn vanaf de achterkant en hebben meestal een gestandaardiseerde vorm en grootte.

          4. Kentekenplaatverlichting (Artikel 5.2.46 RVV 1990): Zorg ervoor dat de kentekenplaat van je aanhanger goed verlicht is, zodat deze duidelijk leesbaar is, vooral 's nachts. De kentekenplaatverlichting moet de kentekenplaat voldoende verlichten, als deze onleesbaar is, kan je staande gehouden worden. 
          5. Reflectoren (Artikel 5.2.53 RVV 1990): Aanhangers moeten reflectoren aan de achterkant en aan de zijkanten hebben om de zichtbaarheid te vergroten, vooral bij weinig licht. Reflectoren op een aanhanger moeten voldoen aan specifieke eisen met betrekking tot zichtbaarheid en kleur. De afmetingen kunnen variëren afhankelijk van het type reflector en de plaatsing ervan op de aanhanger. 5.1 Achterlichtreflectoren: Een aanhanger moet aan beide zijden aan de achterkant zijn voorzien van rode reflectoren. Deze reflectoren dienen goed zichtbaar te zijn vanaf de achterkant van de aanhanger en helpen andere weggebruikers om de breedte en positie van de aanhanger in het donker te herkennen. 5.2Zijreflectoren: Aan beide zijden van de aanhanger moeten oranje of gele reflectoren worden geplaatst. Deze zijreflectoren vergroten de zichtbaarheid van de aanhanger, vooral wanneer andere voertuigen de aanhanger van opzij naderen. 5.3 Hoekreflectoren: Op de hoeken van de aanhanger aan de achterzijde moeten rode driehoekige reflectoren worden geplaatst. Deze hoekreflectoren helpen andere weggebruikers om de hoeken van de aanhanger te herkennen, waardoor het risico op aanrijdingen wordt verminderd. 
          6. Markeerlichten In sommige gevallen kan de wet ook vereisen dat aanhangers markeerlichten hebben die zowel aan de achterkant als aan de zijkanten zijn aangebracht. Deze lichten kunnen worden gebruikt om de aanhanger beter zichtbaar te maken. Wanneer zijn deze vereist?

            1. Breedte van de aanhanger: Als de breedte van de aanhanger (inclusief eventuele lading) meer is dan 2,10 meter, dan is markeringsverlichting verplicht. De verlichting moet aan beide zijden van de aanhanger worden aangebracht om de breedte ervan aan te geven.

            2. Lengte van de aanhanger: Voor aanhangers die langer zijn dan 6 meter, kan markeringsverlichting nodig zijn. De precieze lengte waarbij markeringsverlichting verplicht is, kan echter variëren, dus het is raadzaam om de specifieke wetgeving en voorschriften te raadplegen die van toepassing zijn in jouw situatie.

            3. Bijzondere omstandigheden: In sommige gevallen, zoals bij transport van ondeelbare ladingen of uitzonderlijke transporten, kunnen markeringsverlichting en extra verlichtingseisen van toepassing zijn. Dit kan afhankelijk zijn van de aard en omvang van de lading, en er kunnen specifieke vergunningen en voorschriften vereist zijn.

          7. Mistlampen en achteruitrijlichten Afhankelijk van de grootte en het type aanhanger kunnen mistlampen en achteruitrijlichten verplicht zijn (Artikel 5.2.61 en 5.2.63 RVV 1990).

            1. Aantal en kleur: Een aanhanger mag maximaal twee mistlampen aan de achterkant hebben. Deze mistlampen moeten rood van kleur zijn.

            2. Plaatsing: De mistlampen moeten symmetrisch aan beide zijden van de aanhanger zijn geplaatst, op een hoogte tussen 25 centimeter en 100 centimeter boven de grond.

            3. Gebruik: Het gebruik van mistlampen op een aanhanger is toegestaan wanneer de zichtbaarheid ernstig wordt beperkt door mist, sneeuwval, regenval of andere weersomstandigheden die het zicht aanzienlijk verminderen. De mistlampen op de aanhanger mogen alleen worden ingeschakeld in combinatie met de mistachterlichten op het trekkende voertuig.

            4. Uitschakelen: De mistlampen op de aanhanger moeten worden uitgeschakeld zodra de weersomstandigheden verbeteren en het zicht niet langer ernstig beperkt is.

       

      Tips voor gebruik van aanhanger verlichting.

      Om te zorgen dat je aanhanger voldoet aan de wettelijke eisen voor verlichting, volgen hier enkele nuttige tips:

       

          • Controleer regelmatig de verlichting van je aanhanger en vervang kapotte lampen onmiddellijk.
          • Zorg ervoor dat de bedrading en aansluitingen in goede staat verkeren en goed beschermd zijn tegen weersinvloeden.
          • Kies voor hoogwaardige verlichtingsproducten van betrouwbare leveranciers om duurzaamheid en betrouwbaarheid te waarborgen.
          • Raadpleeg de lokale wetgeving, omdat de wettelijke eisen voor aanhanger verlichting in sommige regio's kunnen variëren.

       

      Het naleven van de wettelijke eisen voor aanhanger verlichting is niet alleen een plicht, maar ook een verantwoordelijkheid ten opzichte van medeweggebruikers. Investeer in hoogwaardige verlichtingsproducten en onderhoud je aanhanger regelmatig om veilig op de weg te blijven en boetes en ongelukken te voorkomen.

       

      Bij AanhangwagenDirect.nl begrijpen we het belang van wettelijke naleving en bieden we een uitgebreid assortiment hoogwaardige aanhanger verlichtingsproducten die aan alle wettelijke eisen voldoen. Neem gerust een kijkje in ons assortiment verlichting om er zeker van te zijn dat je aanhanger altijd voldoet aan de wettelijke eisen voor verlichting. Veiligheid op de weg begint immers met correcte verlichting!

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking