• Incl.Excl.
    BTW
  • Klantenservice
    0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Karel - Vrijdag 29 December 2023

      Welke oplooprem zit er op de aanhanger?

      Wanneer je met een beladen geremde aanhanger rijdt wil je er wel zeker van zijn dat je aanhanger mee remt met je auto. Zeker wanneer je ineens een noodstop moet maken of er onverwachts iemand oversteekt. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je kan controleren of je remonderdelen nog in de juiste staat verkeren. Ook leggen we je in dit blog uit hoe de oplooprem werkt en hoe je er achter komt welk type oplooprem er op de aanhanger gemonteerd zit.

       

      Welke oplooprem heb ik nodig?

      Als marktexpert in aanhangwagen onderdelen brengt AanhangwagenDirect je vandaag een diepgaande blik op het hart van de veiligheid van de geremde aanhanger: de oplooprem. Veiligheid staat voorop, en een goed begrip van de werking en het onderhoud van oplooprem is essentieel voor een veilig gebruik. Laten we de meest gestelde vragen over oploopremmen van aanhangwagens op Google behandelen.

      Hoe werkt de oplooprem van de aanhanger?

      De oplooprem is een slim mechanisme dat in werking treedt wanneer uw voertuig vertraagt. De aanhangwagen 'loopt op' tegen het remmechanisme, dat vervolgens de remmen van de aanhangwagen activeert. Dit zorgt voor een synchrone vertraging van zowel je auto als de aanhangwagen, wat essentieel is voor je veiligheid. Dit gaat bijna in alle gevallen om trommelremmen die op de as van de aanhangwagen gemonteerd zit. De remkabels trekken de remschoenen tegen de trommel aan wat het remmende effect veroorzaakt waardoor niet al het gewicht van de aanhanger op het trekkend voertuig drukt.

      Hoeveel speling moet een oplooprem hebben?

      Speling op de oplooprem verwijst naar de kleine hoeveelheid bewegingsruimte die aanwezig is tussen de oplooprem van de aanhangwagen en het trekkende voertuig. Deze speling is noodzakelijk om de oplooprem correct te laten functioneren. Wanneer het trekkende voertuig remt, duwt de aanhangwagen tegen deze speling, waardoor de oplooprem geactiveerd wordt en de aanhangwagen begint te remmen.

      De juiste hoeveelheid speling is cruciaal voor de werking van de oplooprem. Te weinig speling kan ervoor zorgen dat de remmen te snel activeren, terwijl te veel speling kan leiden tot een vertraagde remrespons. De fabrikant geeft meestal een aanbeveling voor de optimale speling. Als de speling afwijkt van deze aanbeveling, kan het zijn dat de oplooprem afgesteld moet worden, of dat onderdelen zoals de demper of de koppeling versleten zijn en vervangen moeten worden. Het regelmatig controleren en afstellen van de speling is een belangrijk onderdeel van het onderhoud aan je aanhangwagen om zo de veiligheid en goede werking van de remmen te waarborgen.

      Handrem oplooprem

       

      Het complete assortiment oploopremmen kan je hier vinden

       

      Hoe remt een geremde aanhangwagen?

      Left Afbeelding

      Een geremde aanhangwagen remt door de oplooprem. Wanneer je remt met het trekkende voertuig, duwt de aanhangwagen tegen de oplooprem, waardoor de remmen van de aanhangwagen in werking treden. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de remkracht tussen het voertuig en de aanhangwagen.

      Stapsgewijs betekent dit:

      1. Oplooprem mechanisme: Wanneer het trekkende voertuig remt, vermindert de snelheid en begint de aanhanger naar voren te bewegen ten opzichte van het langzamere trekkende voertuig. Dit 'oplopen' zet druk op de oplooprem van de aanhanger.

      2. Activatie van de remmen: De druk die wordt uitgeoefend op de oplooprem zet een mechanische arm in beweging die verbonden is met de remkabel of -stang. Deze beweging trekt aan de remkabels of duwt de remstangen die verbonden zijn met de remtrommels op de wielen van de aanhanger.

      3. Remschoenen en remtrommels: Binnen de remtrommel bevinden zich remvoeringen of -schoenen die uit elkaar gedrukt worden wanneer de remkabels worden geactiveerd. Deze schoenen drukken tegen de binnenkant van de ronddraaiende remtrommels, wat frictie veroorzaakt.

      4. Frictie en vertraging: De frictie die ontstaat door het contact tussen de remvoeringen en de remtrommels genereert remkracht, die de draaiing van de wielen vertraagt en daarmee de aanhanger tot stilstand brengt.

      5. Gelijkmatig remmen: Het systeem is ontworpen om een gelijkmatige vertraging te waarborgen tussen het trekkende voertuig en de aanhanger, waardoor de aanhanger niet tegen het voertuig botst of onstabiel wordt tijdens het remmen.

      6. Terugrijautomaat: Wanneer de aanhanger achteruitrijdt, zorgt een terugrijautomaat ervoor dat de remmen niet geactiveerd worden, wat het manoeuvreren van de aanhanger vergemakkelijkt.

      remstang aanhangerRemgarnituur tandemas

      Welke remmen kan een aanhanger hebben?

      Een aanhangwagen kan uitgerust zijn met verschillende soorten remmen: oploopremmen voor geremde aanhangwagens en parkeerremmen. Ongeremde aanhangwagens hebben geen eigen remsysteem en moeten vertrouwen op het remsysteem van het trekkende voertuig. Meer informatie over de de remonderdelen van de aanhanger vindt je op onze categoriepagina remtoebehoren.

      Hoe weet je het merk van de remmen van de aanhanger?

      Het merk van de remonderdelen is wat anders dan het merk van de aanhangwagen. In de meeste gevallen zit er een AL-KO of KNOTT oplooprem op de aanhanger. Maar vroeger ook vaak BPW of Peitz. Om te bepalen welk merk remmen je op jou aanhanger hebt, kan je de volgende stappen ondernemen:

      1. Inspecteer de assen: Kijk rond de wielnaven, remtrommels, as zelf of remschoenen voor eventuele merknamen, logo's of identificatienummers die gestanst, geplaatst of gelabeld zijn.

      2. Documentatie controleren: bekijk de gebruikershandleiding of onderhoudsdocumentatie die bij je aanhanger kwam. Deze documenten bevatten vaak gedetailleerde informatie over de specificaties van de aanhangwagen, inclusief het merk en het model van de geïnstalleerde remmen.

      3. Zoek naar onderdeelnummers: Als er onderdelennummers zichtbaar zijn op de remcomponenten, zoals de oplooprem zelf zoals in de bovenste foto van dit blog of de foto van de as hierboven, noteer deze dan. Je kan deze nummers gebruiken om op onze zoekpagina te zoeken of contact op te nemen met onze klantenservice om het merk te identificeren.

      4. Contact met de fabrikant: Als je de oorspronkelijke fabrikant van de aanhangwagen kent, kan je rechtstreeks contact met hen opnemen en de informatie over uw aanhangwagen verstrekken. Zij zouden je moeten kunnen vertellen welke remmen er op jou aanhanger model zijn geïnstalleerd op basis van het chassisnummer.

      5. Vraag ons als expert: Als je de informatie niet zelf kunt vinden, overweeg dan om uw aanhangwagen naar ons als gespecialiseerd BOVAG onderhoudsbedrijf te brengen. In onze werkplaats kan de monteur de remmen inspecteren en je vaak snel vertellen welk merk en model geïnstalleerd zijn. Maak daarvoor eenvoudig online een afspraak.

       

      Bij AanhangwagenDirect zorgen we ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de belangrijkste aspecten van aanhangwagenonderhoud en -veiligheid. Oploopremmen zijn een cruciaal onderdeel van een jaarlijkse BOVAG keuring die wij ook veel uitvoeren. Voor meer informatie, onderhoudstips of vervangingsonderdelen kan je terecht in onze webshop of neem contact op met onze klantenservice. Veiligheid begint met kennis en bij AanhangwagenDirect zijn we er om je te helpen!

      • merin eggink

        Geplaatst op zaterdag 2 maart 2024 12:08

        Daar helpen we je graag mee. Het is van belang om te weten wat het merk as is. Dat kan bij Saris nog wel varieren. Staat er nog een typeplaatje op de as zelf?j Als je daar een foto van kan maken en mailen naar [email protected] dan zoeken we het voor je uit!

      Toon meer

      BLOG

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking